Laddningsstation: Den plats eller utrustning där man kan ansluta och ladda ett elfordon.
Power Unit (PU): Ett energilagringssystem som är utformat för att leverera tillförlitlig elkraft till elfordon och andra batteridrivna verktyg. Dessa finns i en mängd olika storlekar och är idealiska där det finns bristfällig eller liten tillgång till elnät.
Grön eller förnybar laddning: Laddning där man använder kraftgeneratorer från naturliga källor som vind, vatten och solljus i stället för fossila bränslen.
Elnätet: Ett sammanlänkat nätverk som levererar elektricitet (växelström) från där den produceras, längs kraftledningar till strömförbrukaren.
Kilowatt (kW): Måttet på elektrisk kraft och energiuteffekt och är detsamma som 1 000 watt, så i lekmannatermer berättar det hur mycket energi som används eller produceras vid ett visst ögonblick. Elfordon klassificeras efter sin kilowattuteffekt, så till exempel använder en 100 kW-maskin energi mycket snabbare än en 10 kW-maskin. 1 kW motsvarar 1 341 hästkrafter (hk); den vanliga energienheten för att mäta effekten hos förbränningsmotorer.
Kilowattimme (kWh): Detta är den mängd energi som används eller lagras. Det är ett användbart mått för att bestämma mängden ström som förbrukas över tid och batterikapaciteten samt för att jämföra körtid och laddningstid för elfordon.
Växelström (AC): Växelström är en elektrisk ström som ofta ändrar eller växlar riktning (därav namnet!) och därför ändras också nivån på spänningen i takt med strömmen. Växelström används ofta för strömförsörjning i hem och företag, även om spännings- och strömnivåerna varierar mellan olika länder.
Likström (DC): Likström är en elektrisk ström som bara flödar i en riktning, vilket innebär att spänningen förblir konstant. Batterier använder likström och därför behövs enheter som omvandlare och växelriktare i batterisystem för att växla mellan likström och växelström som används i huvudströmbrytaren.
Spänning (V): Ett mått på skillnaden i elektrisk energi mellan två delar av en krets. Ju större skillnaden i energi är, desto större blir spänningen.
Ombordladdare: En enhet som omvandlar växelspänning till likspänning.
Typ 2-kontakt: IEC 62196 typ 2-kontakten har en kontakt med sju stift och en flat kant.
Likströmsladdare: En metod för laddning av batterier. Likströmmen matas direkt till batterierna med motsvarande spänning via en DIN-kontakt (48 V-maskiner) eller CCS 2-kontakt (Combined Charging System) som kombinerar en trestifts typ 2-växelströmskontakt med en tvåstifts likströmskontakt.
Bilderna nedan visar 1-fas- och 3-fas-utgångar som rekommenderas för växelströmsladdning av batteridrivna elfordon. Det finns varianter av dessa som används i hela Europa.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Växelströmsladdare: En metod för att ladda batterier till elfordon via en IEC 62196-kontaktstycke av typ 2.
Laddningsstatus (SOC): Ett ungefärligt mått på hur mycket energi som finns kvar i batteriet. Laddningsstatus uttrycks vanligtvis som en procentandel av den maximala laddningen.
Maskinens körtid: Den tid som en maskin kan köras på ett fulladdat batteri innan den behöver laddas.