Når elektrisk drift møter hestekrefter

På en øy like utenfor Stockholm finner man Menhammar Stuteri, en av Sveriges mest kjente og eldste hesteoppdretter. Denne tradisjonelle, men samtidig nytenkende bedriften har tatt sikte på en bærekraftig fremtid og har tatt i bruk elektriske maskiner fra Volvo Construction Equipment (Volvo CE).

Med et landareal på over 1800 hektar, der 700 av dem er satt av til hestebeite og jordbruk, er det alltid nok av arbeid som skal utføres på Menhammar.

Med rundt 300 hester, pluss 50 kyr og 25 sauer, avler, trener og selger gården travhester i toppklassen. Den har egne travbaner og er en av de største hesteoppdretterne i Europa. Å tilby et miljø der både dyr og mennesker kan blomstre er en topprioritet.

Å leve og puste bærekraft

Gården er en del av den familieeide Soya Group, med selskaper som er aktive innen shipping, detaljhandel, oppdrett, gårdsbruk og vannrensing. Alle har sterkt fokus på bærekraft, noe som gjør et partnerskap med Volvo CE til et naturlig valg, et møte mellom likesinnede. Begge parter deler også det samme engasjementet om å lede transformasjonen i deres respektive bransjer.

Wallenius Marine var pionerer innen vinddrevne lasteskip da de utviklet Oceanbird-konseptet, mens en selskapseid vindpark leverer strøm til alle kontorene og leilighetene deres. De hjelper også ABBA Voyage med å levere en revolusjonerende ny konsertopplevelse i London.

Dessuten har de nå tre Volvo L25 Electric-hjullastere, som brukes over hele gården på en rekke måter, fra utkjøring av fôr og høy til kyr og hester, til fjerning av gjødsel og generell materialhåndtering. De har også en feiekost som de raskt og enkelt kan koble på for feiing. Evnen til å kunne bruke maskinene både inne og ute – uten fare for skadelige utslipp til mennesker eller dyr – er suveren.

Ulf Segerström, Operations Manager hos Menhammar, sier: “Her på Menhammar er vi stolte av vår pionerånd og tilnærming til miljøhensyn og samfunnsansvar. Vi er på en reise mot å bli en fossilfri arbeidsplass, så det er fornuftig å gå over til elektriske maskiner. Deres stillegående og utslippsfrie drift gjør dem ideelle for arbeid i nærheten av hestene og de andre husdyrene våres. Vi kan arbeide nærme dem uten å forårsake unødvendig stress.”

Menhammar Stuteri

Ulf fortsetter: “Vi er virkelig imponert over batterienes kapasitet som lar oss arbeide raskt og effektivt rundt om på gården uten å forstyrre dyrene. De er mye mer komfortable å være i nærheten av og å betjene for våre ansatte. Alt i alt blir arbeidsmiljøet mer fredfullt og renere.”

Setter naturen først

Bevaring av landskapet har høy prioritet på Menhammar. Landet her har blitt dyrket i 800 år, og det å sikre at fremtidige generasjoner også kan nyte godt av det betyr mye. Gården arbeider hardt for å gi fugler, vilt, insekter og planter de riktige leveforholdene for å støtte det biologiske mangfoldet. Plantenæring sirkuleres i form av hestegjødsel til dyrkbar mark.

Menhammar Stuteri

En dam, bygd i 2019, fanger opp fosfor fra hestegjødsel som havner på beite og åkre, og hindrer avrenning via regnvann til grøfter og bekker som videre strømmer ut i Mälaren. Dammen har redusert mengden fosfor som renner ut i innsjøen med mellom 60 og 80 %.

Traktorene går på biodrivstoff laget av hydrogenbehandlet vegetabilsk olje (HVO100), et initiativ som har redusert CO2-utslippet i 2022 med 420 000 kg, mens firehjulingene har elektrisk drift. Gården produserer også 100 % av energibehovet for oppvarming via en kombinasjon av solcellepaneler – som bidro med 209 606 kWh i 2022 – og et biodrivstoffanlegg som forvandler hestegjødsel og flis til varme, noe som gir ytterligere 1 600 000 kWt.

Velferden til ansatte er også en prioritet på Menhammar der mange av gårdens 55 ansatte bor på eiendommen. En felles kjøkkenhage og utendørs treningsstudio er bare noen av fordelene som tilbys.

Ikke bare hestehandel

Kate Andersson, Electromobility Marketing Manager hos Volvo CE, sier: “Når du besøker Menhammar, kan du se og føle at bærekraft blir tatt seriøst. De ønsker virkelig å gjøre en forskjell, og det er virkelig inspirerende. De vet at investeringene de gjør i dag vil sikre fremtiden til oppdretteriet i årene som kommer, for fremtidige generasjoner.

“Vi opplever noen ganger at maskinførere viser motvilje første gang de skal forsøke elektrisk drevne maskiner, mest sannsynlig på grunn av frykt for det ukjente, men det var det ikke spor av på Menhammar, i stedet for har overgangen blitt omfavnet med positivitet og entusiasme.

“Velferden til dyr og mennesker er virkelig verdsatt her, og siden vår L25 Electric er kompakt, ikke har utslipp og er stillegående, gjør det at det er lettere å komme nærmere dyrene, samt at det reduserer påvirkningen på dem som arbeider i eller rundt maskinen.

Menhammar Stuteri

“Menhammar er opptatt av å minne oss på at de bare er en av et stadig økende antall privateide virksomheter som brenner for å gjøre en forskjell.”

Bruken av Volvo L25 Electric-hjullastere på Menhammar viser virkelig hvilken betydningsfull rolle våre elektriske maskiner kan ha i innen gårdsdrift og hestesportsbransjen – der omdømmet er avhengig av dyrenes velvære – samt hjelpe dem med å dekarbonisere og oppfylle bærekraftsambisjonene deres.

Menhammar Stuteri

For å høre om flere kunder som omfavner Volvo's elektriske maskiner, besøk landbruk og hestesportsektoren.

FOR YTTERLIGERE INFORMASJON

Anne Bast

Leder for merkevare, markedsføring og kommunikasjon
Volvo Construction Equipment
Salgsregion Europa / Internasjonal
E-post: anne.bast@volvo.com