Construction Equipment Türkiye

İnşaat sektöründe 5G potansiyelini keşfetme

Global bir ilk olarak, Volvo Construction Equipment (Volvo CE), 5G mobil bağlantısını deneyen az sayıda öncü şirket arasında yer almaktadır. İnşaatın inovasyonu üzerinde büyük bir etkisi olacak programla birlikte Volvo CE'nin Bağlantılı Makineler Teknik Uzmanı 5G uzmanı Calle Skillsäter'den daha fazlasını öğreniyoruz.

Telia ve Ericsson'un 5G ortak programı, İskandinav ülkelerinde yer alan sadece az sayıda şirket ile 5G'nin ilk endüstriyel uygulamasıdır. Volvo için, uzaktan kumandalı makinelerin geliştirilmesini test etmek ve özerk çözümler için gerçek dünya potansiyelini bulmak anlamına geliyor.

Calle, bu deneme Volvo CE için ne anlama geliyor?

5G, verileri yalnızca hayal bile edebileceğimiz şekillerde taşımamızı sağlar. Daha hızlı, daha güvenilir bir mobil ağ, otomasyon gibi teknolojilerin çok daha hızlı bir pazar uygulamasını sevk etmenin ön saflarında olduğumuz anlamına gelecektir. Birkaç yıl önce imkansız görünen bir şey bugün artık gerçek bir fırsat.

Peki tam olarak neyi test ediyorsunuz? Test alanı nasıl düzenlendi?

Uzaktan kumandalı tekerlekli yükleyici, L180H'nin bulunduğu 25 hektarlık bir test alanımız ve beton bir duvarın yaklaşık 100 metre uzağındaki bir çadırın içinde bir simülatörümüz var. Test pistinin kendisi, bir şantiyenin gerçek koşullarını taklit etmek için tasarlanmış bir dizi fiziksel bariyere, yokuş yukarı ve yokuş aşağı yollara ve engebeli araziye sahiptir. Şu anda, simülatör aslında makineye oldukça yakın, ancak bu sadece koşulları ayarlamak için pistin yakınında olabilmemiz içindir. Makinenin çok daha fazla uzağa yerleştirilmemesinin bir nedeni yok.

PressRelease2019_April26_02Ne kadar uzak?

2017 yılında başarıyla yerin 400 m altına bir makine yerleştirdik ve yüzeyden kontrol ettik. Ve teknolojiyi 2015 yılında tekrar denediğimizde, Eskilstuna'da bulunan ve Barselona'dan işletilen bir ekskavatörümüz vardı. Böylece size uzaktan kumanda potansiyelini söyler. Ve şimdi 5G'nin sağladığı gecikme süresinin azalması nedeniyle, gerçekten çok uzaklardan uzaktan kumandaya geçebileceğiniz anlamına geliyor. Ancak belli bir mesafedeki ağdaki gecikme zaten önemli olacaktır.

Duruşma ne kadar sürecek ve ne elde etmeyi umuyorsunuz?

Bu teknolojiyi iki yıl boyunca test edeceğiz. Bu süre zarfında, ağın performansının geliştiğini ve daha iyi olduğunu göreceğiz. Gerçekten heyecan verici olan şey, bu çok erken aşamada, herhangi bir problemi ortadan kaldırmak ve 5G'nin daha yaygın olarak kullanıldığında endüstriyel amaçlar için nasıl çalışacağını etkilemek için kilit bir rol oynamaktadır.

Elbette, bizim için Volvo CE'deki hedefimiz, bu sistemi o kadar olgun ve başarılı kılmak istiyoruz ki, bunu müşterilerimizle birlikte test edebiliriz. Bu teknolojinin gerçek bir şantiyede nasıl işleyebileceğini görmek. Umarım bu deneme sonunda başarabileceğimiz bir şey olur.

Teknolojiyi diğer Volvo makineleri ile test edecek misiniz?

Kesinlikle. Amaç, tekerlekli yükleyici ile yapılan ilk test aşamasından sonra, HG2 taşıyıcı konsept makinesi ile test edip, 5G kullanarak tamamen çalışılan bir iş döngüsünün mümkün olup olmadığını görmek. Prensip olarak, 5G'yi saha boyunca çakıl taşıyan altı ila sekiz özerk çekiçle test edebiliriz.

Madenciliğin bu teknolojiyi keşfetmek için en iyi potansiyeli sunduğunu düşünüyor. Neden?

Makineleri uzak konumlarda işleten kişiler için veya kaya patlattıktan sonra çıkan duman nedeniyle madencilik tehlikeli olabilir. Ancak insanları siteden çıkarabilirsek, kaza riskini tamamen azaltıyoruz. Ayrıca, birden fazla işlemi ve siteyi tek bir merkezi konumdan yönetme olanağına sahip olacaksınız - verimliliği artıracaksınız.

5G otomasyonundan yararlanabilecek başka sektörler var mı?

Kesinlikle, sadece madencilik değil. Ormancılık endüstrisi, genellikle geceleri, trenlere yükleme ve boşaltma yapan birçok kamyonun bulunduğu bir endüstri olarak kesinlikle faydalanabilir. Açıkça gece çalışması, görünürlük için bazı tehlikeler sunar, böylece operatörleri kaldırmak işlemi daha güvenli hale getirir. Ve yine, fiziksel olarak hareketli malzemenin patlama veya toksik gaz emisyonu riskine neden olabileceği çelik endüstrisindeki veya enerji sektöründeki gerçekten tehlikeli işler için, insanları dışarı çıkarmak açıkça iyi bir çözümdür.

Ancak inşaat için bu gerçekten verimliliği arttırmakla mı ilgili?

Güvenlik açıkça büyük bir faktördür, ancak 5G'nin verimlilik üzerinde doğrudan olumlu bir etkisi olacaktır. Günümüzün uzaktan kumanda teknolojisi, bir makineyi herhangi bir hız veya hassasiyetle kontrol etmeyi zorlaştıran bir gecikmeye neden olur, ancak 5G gerçek zamanlı kadar iyidir. Ek olarak, görüntü kalitesi çok daha iyidir, video görüntüleri daha iyi çözünürlüktedir ve 5G daha güvenilir bir bağlantı sağlar - bunların hepsi simülatörü operatör için daha kolay hale getirir.

Şimdiye kadar hangi zorluklarla karşılaştınız?

Donanımı elde etmekte zorlandık. Denemenin başlarında antenle iletişim kuracak modemleri bulmada sıkıntı yaşadık. Telia, kullanmamız için doğru ekipmanı sağlamada faydalı oldu. Bu teknolojiyi denemede o kadar erken bir dönemdeyiz, açıkça belli ki avantajları ve dezavantajları var.

Ve bu sorunlar çözüldüğünde, 5G'nin ne zaman daha geniş sektöre yayıldığını görebiliriz?

Yapımdaki farklı kullanım durumlarına bağlıdır - nasıl çalışırlar, endüstrinin taleplerini karşılarlar mı, müşteriler için uygun mu? 5G en çok yararlananlara gelecek, ancak ağın ve gerekli altyapının oluşturulması zaman alacak. Burada bizim için inşaat sektöründe ve bir taş ocağı veya maden ocağı gibi statik işlemler için gerçekten çok hızlı gelebilir. Zamanlama iyidir - müşterilerimizin bağlantıya ihtiyacı vardır ve daha fazla veri isterler. Ve bunun ne kadar mümkün olduğunu görmek için araştırmayı sağlayan biziz.

Resim 1: Volvo CE şu anda uzaktan kumandalı bir tekerlekli yükleyiciye güç sağlama potansiyelini 5G için test ediyor.
Resim 2: Calle Skillsäter, Volvo CE'nin Bağlı Makineler için Teknik Uzman.