Construction Equipment Türkiye

5 yaygın işletim hatası ve nasıl önlenebileceği

Operatör davranışı sadece makine sağlığını değil aynı zamanda tüm saha operasyonlarının verimliliğini ve karlılığını da etkiler. Dikkat edilmesi gereken en yaygın işletim hatalarından beşi aşağıdadır.

1. Makineyi kapatmadan önce birkaç dakika rölantide çalıştırmamak

Bir operatör sürekli olarak birkaç dakika boyunca rölantide kalmasına izin vermeden makinelerini kapatırsa, sonuç olarak tamiri çok pahalı olabilen turbo şarj cihazının zarar görmesine veya hatta bozulmasına neden olabilir. Volvo CE, operatörlerin motoru tamamen durdurmadan önce daima makineyi iki-üç dakika rölantide bırakmalarını önerir.

Makineyi rölantide bırakmamak

2. Yüksek hızda ileri yönden geri yöne (veya tersi) gitmek

Uzun bir süre boyunca, bir lastik tekerlekli yükleyicinin hareket yönünü düzenli olarak yüksek hızda değiştirmek güç aktarma organlarının bozulmasına neden olabilir. Şanzıman değiştirmelerinin çok büyük miktarlara mal olabileceği göz önüne alındığında, bu her makine sahibinin kaçınması gereken bir işletim hatasıdır. Volvo CE, ileri yönden geri yöne veya tam tersi yönde değişiklik yapmadan önce operatörlerin makineyi her zaman tam bir durma noktasına getirmelerini önermektedir.

Yüksek hızda ileri yönden geri yöne gitmek

3. Yanlış ekskavatör çalışma modu kullanmak

Bazı ekskavatör operatörleri en yüksek çalışma modunu (Ağır (H)) kullanmanın en yüksek üretkenliği elde etmelerine yardımcı olacağını düşünebilir. Ancak daha düşük bir çalışma modunda yarısı oranında yakıt harcayarak aynı verimlilik seviyesine ulaşabilirler.

Yanlış ekskavatör çalışma modu kullanmak

4. Frenleri çok sık uygulamak ve retarderi kullanmamak

Bazı kaya kamyonu operatörleri 'frenleme' alışkanlığına sahip olabilir. Ancak bir ayağını hafif bir şekilde de olsan fren pedalının üzerinde tutmak taşıma kamyonunun hızı korumak için daha fazla çalışmak zorunda kalacağı ve frenlerin daha hızlı aşınacağı anlamına gelir. Yokuş aşağı inerken sabit bir hızı korumak amacıyla retarder yerine frenlerin kullanılması da benzer bir etkiye sahiptir. Gereksiz fren aşınması, gereksiz fren değiştirme maliyetlerine yol açar.

Çok sık frene basma

5. Bir kaya kamyonunda 6x6 teker çekiş kombinasyonunun aşırı kullanılması

Volvo kaya kamyonu, operatörün ihtiyaç duyduğu çekişe bağlı olarak, 4x6 ve 6x6 tekerlekten çekiş kombinasyonları arasında seçim yapmasını sağlayan diferansiyel kilitlere sahiptir. 6x6 kombinasyonu, zorlu arazilerde mükemmel kontrol ve stabilite sağlar, ancak operatörler gerekmediğinde kullanırlarsa, çok fazla yakıt israfına neden olabilir ve lastiklerin gereksiz yere aşınmasına neden olabilir.

6x6 teker çekiş kombinasyonunun aşırı kullanılması

Kontrolü ele alma

Makineleri Volvo CE'nin CareTrack telematik sistemi üzerinden bağlamak, çalışma davranışını takip etmeyi ve bir operatör eğitim programı uygulamayı mümkün kılar. Bu, daha az aşınma, daha düşük bakım maliyetleri, daha yüksek yakıt verimliliği, daha yüksek verimlilik ve daha yüksek kâr sağlayacaktır. Volvo bayileri, müşterilerin başarılı ve kârlı bir işletme için maliyetlerini kontrol altına almalarına yardımcı olmak için tüm araçlara sahiptir.

CareTrack ile kontrolü ele alın

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Anne Bast

Marka, Pazarlama & İletişim Müdürü
Volvo Construction Equipment
Avrupa / Uluslararası Satış Bölgesi
E-posta: anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-mail: hannah.kitchener@se10.com