Construction Equipment Magyarország

A legnagyobb Volvo kotrógép egy „valóra vált álom” a bontási szakértőnek

A belga nagyfeszültségű bontási szakértő, Wesley Princen az első ügyfél, aki megvásárolta a Volvo mindezidáig legnagyobb kotrógépét, az EC750E HR típust, és alig várja, hogy nekifoghasson a munkának.

Wesley Princen, owner and founder of Aannemingsbedrijf Princen NV

Ha valaki, Wesley Princen tud egy s mást a kotrógépekről. A belga vállalkozó gépek között nőtt fel a szülei birtokán a Brüsszeltől nyugatra lévő Gingelomban, és 16 évesen állt munkába az első kotrógépével. 18 éves korában saját földmunka-vállalatot indított Aannemingsbedrijf Princen NV néven, miközben mérnöki tanulmányait végezte.

A vállalat valósággal ugrásnak indult, amikor egy föld alatti kábelezési munkát végzett el a belga Elia közművállalatnak, aki azóta is, 20 éve, hűséges ügyfele.

„A legtöbb alállomás Belgiumban a II. világháború után épült, ezért megérett a cserére. Az Elia vállalatnak bontatnia kellett az alállomásokat, és mivel mi azon kevés vállalat egyike vagyunk, akik végezhetünk magasfeszültségű munkát, mi kaptuk ezt a feladatot” – magyarázta Princen.

Ma már széles körben a legjobbak között ismerik el a világon a magasfeszültségű bontás területén, olyannyira, hogy most már a nukleáris bontásban is megkezdi tevékenységét. Princen a flottája legújabb tagját, a Volvo EC750E HR bontó kotrógépet egy használaton kívüli erőmű és nukleáris üzem egy részének bontására fogja használni.

Az első Volvo EC750E HR bontó-kotrógép a teljes gémkészletével

Nehéz gépek a nehéz munkákra

Princen az első nagy kinyúlási magasságú Volvo kotrógépét, egy EC480D HR modellt, mintegy öt évvel ezelőtt vásárolta meg. Azóta a vállalata egyre több nehézipari bontási munkát végzett el, ezért felmerült az igény egy magasabbra nyúló és nehezebb szerelékeket használni képes gépre. Itt lépett a képbe a Volvo EC750E HR, amely akár 36 méteres magasságba képes nyúlni egy 3,6 tonnás eszközzel, vagy 26 méteres magasságba egy 5 tonnás eszközzel. Princen legtöbbet a 26 méteres gémet fogja használni.

A Volvo EC750E HR munkagép mögötti ötlet két évvel ezelőtt született meg, és a kidolgozásában már a kezdetektől részt vett Princen is.

„Már korábban kapcsolatban álltunk a gyárral és a [Volvo globális és regionális bontási szakértőivel] David Arnoldssonnal és Peter Lam-mal, akikkel megkezdtük az ötletelést” – meséli. „Nyitottak voltak az iránt, hogy az EC700C HR utódját megalkossák, és egy jobb munkagépet építhessünk az ügyfelek visszajelzéseit felhasználva.”

Princen úgy adta le a megrendelést az EC750E HR munkagépre, hogy még nem is látta az elkészült gépet. „Akkor nem ismertük az eredményt, de annyira elégedettek voltunk az első nagy kinyúlási magasságú Volvo kotrógéppel, hogy bíztunk abban: nagyon jó lesz” – mondta.

Wesley Princen bemutatja az új gépét az újságíróknak

Lehull a lepel

Az új munkagépét végül idén májusban személyesen is megtekinthette a Volvo kotrógépek gyárában a koreai Changwonban, és az elsők között volt, aki a gyáron kívül megpillanthatta a korszakalkotó modellt.

„Nagyon kellemes meglepetés volt látni a megépített EC750E HR-t közel két év tervezés után” – mondta. – „20 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy valaha is 100 tonnás gépre lenne szükségem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy mi vettük meg a legnagyobb kotrógépet, amit a Volvo valaha épített. Nagyon izgatottan várom a vele végzett munkát.”

Princen gépei között találjuk az egyik legkisebb nagy kinyúlási magasságú Volvo kotrógépet is – egy különleges modellt, amely az EC300EL platformra épült – és a legnagyobbat is. Összesen 25 kotrógép van a flottájában, és a legutóbbi hatot kizárólag a Volvótól vásárolta.

A biztonság az első

Amikor olyan veszélyes munkát végzünk, mint egy elektromos alállomás vagy egy nukleáris üzem bontása, a Volvo biztonság iránti elkötelezettsége különösen sokat jelent. A Volvo kiemelt hangsúlyt helyez arra, hogy Princen és minden gépkezelője épen és egészségesen térhessen haza a családjához minden munkanap után. A Volvo azért is logikus választás, mert céljai között előkelő helyen van a maximális üzemidő is.

„Amellett, hogy a Volvo nagy kinyúlási magasságú bontó-kotrói a piacon elérhető legjobb bontó-kotrók között vannak, fontos számunka a kiemelkedő szolgáltatás is” – szögezi le Princen. „Nagyon jó a kapcsolatunk a helyi kereskedővel, az SMT Belgiummal, és az ottani ügyfélkapcsolati menedzserrel, Danny Verheyennel. Ha problémába ütköznénk, elég telefonálnunk, és Danny mindent elintéz. A dolog jól működik, és nagyon elégedettek vagyunk vele.”

Princen EC750E HR munkagépe már megérkezett a hollandiai Volvo CE EU raktárba, de mielőtt kiszállítanánk, a hidraulikaolajat bioolajra cseréljük, hogy amennyiben valamennyi kiszivárogna, ne okozzon kárt a környezetnek.

Eközben ő már alig várja, hogy megkaparintsa a gépet. „Egyszerűen imádom” – mondja. „Láthatják, hogy micsoda bestia. Azt hiszem, minden nap mosolyogva fogom működtetni. Ez egy valóra vált álom.”