Construction Equipment Hrvatska

Inovativnost i održivost su ključni kada Volvo CE ulaže u budućnost u Eskilstuni

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) je objavio 16 milijuna SEK ulaganja u svoje sjedište Eskilstuna u Švedskoj, uključujući arenu za demonstracije električnih i autonomnih strojeva kupcima, novu ispitnu stazu za istraživanje i razvoj i sustav obnove energije za tvornicu.

Kao dio dugoročne strategije da ostanu konkurentni, zadovolje potrebe kupaca i ostvare ciljeve održivosti, Volvo CE radi brojna značajna ulaganja u svoje sjedište u Eskilstuni, u Švedskoj. Prva od njih je jedna dodatna zgrada za njihova prototipna vozila.

Volvo CE će na postojećih 45 hektara demo površine dodati još 12 hektara u svom središtu za kupce - Customer Center, specifično namijenjenog testiranju svojih električnih i autonomnih strojeva ali i za demonstriranje tekućih ponuda strojeva. Ulaganje 8 milijuna SEK u arenu za inovacije omogućit će Volvo CE da u potpunoj sigurnosti kupcima pokaže prototipove strojeva u realističnom i izazovnom okruženju, uz podršku 5G tehnologije i s infrastrukturom za punjenje instaliranom na licu mjesta. Prva faza gradnje gotovo 2 km šljunčane ceste, koja prolazi i otvorenim i zatvorenim šumskim terenom, počet će u skoroj budućnosti.

PressRelease2019_July12_Inovativnost_i_održivost_su_ključni_kada_VolvoCE_ulaže_u_budućnost_u_Eskilstuni_02b

Kao prijelaz na veće korištenje ne-fosilnih alternativa, Volvo CE će za postojeći strojni park s motorima na unutarnje izgaranje u Eskilstuna Customer Center koristiti HVO gorivo (hidro-obrađena biljna ulja). Kao zamjena za dizelsko gorivo, HVO se radi iz biljnih i životinjskih masti (tipično ulje uljane repice ili klaonički otpad) i smanjuje emisije CO2 i do 90% ovisno o sirovini. Nisu potrebne nikakve posebne preinake motora.

“Naša nova arena za inovacije je veliko očitovanje kupcima i industriji o našoj predanosti izgradnji sutrašnjice. Međutim, s našim prebacivanjem na HVO kao gorivo mi također pokazujemo da poduzimamo male korake za pokretanje održivosti, ne samo u budućnosti nego ovdje i sada,” kaže Carl Slotte, Predsjednik Volvo CE prodajne regije EMEA, koja ima glavno sjedište u Eskilstuni.

Razvoj strojeva budućnosti

Pored Tehnološkog centra, Volvo CE ulaže, u svrhu istraživanja i razvoja, također i u stazu za testiranje elektromobilnosti i automatizacije. Staza od 3 milijuna SEK trenutno je domaćin za HX2 električne i autonomne nosače tereta koji su u jesen 2018. bili testirani u nagrađenom projektu Electric Site (Električno gradilište) u kamenolomu izvan Gothenburga, u Švedskoj. Modeli HX2 se sada optimiziraju da budu spremni za prvo komercijalno ispitivanje tržišta koje bi trebalo početi prije kraja 2019.

PressRelease2019_July12_Inovativnost_i_održivost_su_ključni_kada_VolvoCE_ulaže_u_budućnost_u_Eskilstuni_03

U ožujku ove godine, telekomunikacijska kompanija Ericsson postavila je u Tehnološkom centru 5G antenski stup kako bi Volvo CE mogao testirati daljinski upravljane strojeve se krajnje kratkim vremenima odziva. Lansirana u partnerstvu s operaterom Telia, ovo je prva švedska 5G mreža za industrijsku primjenu.

Ostali nedavni razvoji u Tehnološkom centru obuhvaćaju otvaranje četiriju novih ispitnih stolova početkom 2017., od kojih su tri namijenjena ranim stupnjevima razvoja softvera za električne strojeve.

“Ako želimo na tržištu biti i dalje vodeći u našoj djelatnosti, potrebni su nam pogoni za istraživanje i razvoj u ovoj djelatnosti da bismo rafinirali i razvili trenutne i buduće tehnologije. Naša nova ispitna staza, 5G suradnja s Ericssonom i Teliom, i ispitni stolovi za elektromobilnost dokazat će našu ogromnu konkurentsku prednost,” kaže Gustav Edholm, potpredsjednik odjela Advanced Engineering and Core Technologies u Volvo CE.

PressRelease2019_July12_Inovativnost_i_održivost_su_ključni_kada_VolvoCE_ulaže_u_budućnost_u_Eskilstuni_04

Smanjenje potrošnje energije

Međutim u tvornici osovina i prijenosnika, Volvo CE je usredotočen na smanjenje potrošnje energije kako bi podržao ciljeve kompanije o sveukupnoj održivosti. Dva najveća izvora potrošnje energije u tvornici su 'kalionica', gdje se dijelovi stroja zagrijavaju na visoku temperaturu, a zatim hlade da se zajamči čvrsta površina i dugi vijek trajanja, i 'lakirnica', gdje se komponente griju kako bi se boja osušila.

Kompanija je uložila 5 milijuna SEK u sustav obnove energije koji će uštedjeti oko 60% topline nastale u kalionici i provesti ju do lakirnice. Ocjenjuje se da će sustav smanjiti ukupnu potrošnju energije u tvornici za 4%.

Radovi na instaliranju sustava obnove energije počeli su sredinom travnja i bit će završeni do početka rujna. Međutim, Volvo CE će nastaviti ulagati u nove procese lakiranja kako bi još više smanjio potrošnju energije.

“Sastavili smo entuzijastični tim stručnjaka s odgovornošću za rješavanje potrošnje energije u tvornici,” kaže Anders Bergstrand, glavni upravitelj tvornice u Eskilstuni. “Ova posljednja investicija je tek dio našeg puta prema održivosti.”

Prema neutralnosti u pogledu ugljika

“Ovi izvrsni primjeri iz sjedišta u Eskilstuni dio su našeg zacrtanog puta prema neutralnosti u pogledu ugljika gradilišta bez odlagališta otpada,” kaže Anne Bast, potpredsjednica odjela korporacijskih komunikacija, koja je odgovorna za provedbu strategije održivosti u regiji EMEA (Europa, Srednji Istok i Afrika). “Ali mi možemo učiniti još više. U našoj je moći da nastavimo pomicati granice inovativnih i održivih rješenja za bolju budućnost. To je dobar smisao poslovanja za nas i naše kupce jer ta rješenja poboljšavaju učinkovitost i vrijeme rada bez zastoja, smanjujući pri tome troškove - ali to je također i najvažnija misija koju imamo za budućnost našeg planeta.”

Slika 1: Pogled iz zraka na Volvo CE tvornicu osovina i prijenosnika u Eskilstuni.
Slika 2: Pogled iz zraka na postojeću površinu za demonstriranje u središtu za kupce - Customer Center u Eskilstuni.
Slika 3: HX2 na novoj ispitnoj stazi za istraživanje i razvoj u Eskilstuni.
Slika 4: Kalionica u tvornici osovina i prijenosnika.