Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Jeg er ikke så’n en snakker...

13 år i faget og kun lige fyldt 30. Martin Andersen fra Nørgaard Anlæg i Ribe er ægte sønderjyde og en mand af få ord. Til gengæld får han en masse fra hånden i sin Volvo EC140 E gravemaskine.

Bygerne ruller ind over Vadehavet og skjuler udsigten til Ribe Domkirke, der troner i midten af Danmarks ældste by. Nørgaard Anlæg, med hovedsæde i domkirkebyen, er netop i gang med at renovere 4 kilometer fortove i byens sydlige villakvarterer. På en af de smalle villaveje møder vi Martin Andersen, der med sin 2 år gamle Volvo gravemaskine er i gang med at pille fliser op fra fortovene og læsse dem på en ventende lastvogn. På trods af det uvenlige vejr går arbejdet rask til. Martin styrer den gule maskine med sikkerhed og autoritet. Med sine to joy-sticks har han fuld kontrol over gravemaskinen. Han får let skovlen under rækkerne af fliser, og når skovlen ikke vil, som Martin vil, sætter han skovlen af på vejen, og fortsætter arbejdet med masterkloen, en gribeklo, monteret på Engcon tiltrotatoren. Så kan selv den mindste brosten ikke gemme sig. Hurtigt bliver lastvognen fyldt med de gamle fliser og med et walkie-signal sendt afsted, og vi får tid til en lille snak om Martins liv og hverdag som maskinfører hos Nørgaard Anlæg.

Selvom han fra start melder ud, at han ikke er så god til at snakke, så går det meget godt, da han får talt sig varm. Martin Andersen har hele sit liv været i kontakt med entreprenørarbejdet, da hans far i 27 år har arbejdet med maskiner hos Nørgaard Anlæg – og Martin var, som knægt, ofte med ude i kabinen, når tiden tillod det. ”Så jeg er jo nærmest flasket op med det arbejde”, fortæller han, så da skoletiden var ovre, måtte han ud og i gang. En læreplads hos Nørgaard Anlæg og en uddannelse som anlægsstruktør banede vejen.

Det er nu 13 år siden, at han startede læretiden. I dag er han, ud over maskinfører, leder af 3-4 mand i teamet, der arbejder som en sammentømret enhed. Martin planlægger og tilrettelægger, hvordan de enkelte opgaver kan løses bedst muligt og får derefter arbejdet udført. I villakvarteret er opgaven ved at være løst et par uger før planlagt og om en uge er der ikke flere fliser at hente. Så drager Martin Andersen og hans team til Vejle, hvor der skal reetableres terræn ved Nørgaard Anlægs’ klimasikringsprojekt i totalentreprise, bl.a. med ny pumpestation, så byen ikke kommer under vand, som det skete for et års tid siden.

Hver dag møder Martin Andersen ind ved seks-tiden om morgenen, så han er klar til at starte arbejdet klokken syv.

”Jeg kan ikke sidde og kigge”, siger han, ” jeg må ud og i gang”. At dagen ofte først slutter 10 timer senere, genere ham ikke, for han elsker sit job – og sin maskine.

”Den fungerer bare perfekt og jeg kan blive siddende indenfor længe”, fortæller han,” for maskinen er komplet med gribeklo og rotator. Jeg har båndstyring i joysticket, så alle maskinens funktioner ligger i fingrene, og jeg tænker ikke over, hvordan jeg skal styre”. I stedet bruger han tiden på at overveje og planlægge de næste dages arbejde. ” - og nej, jeg spiller ikke PlayStation når jeg kommer hjem til familien, så har jeg fået nok joystick”, griner han.

Martin har kørt 2300 timer i gravemaskinen og synes, at den til fulde opfylder hans krav og behov. Han har tidligere kørt et andet mærke, men den måtte skrottes efter 3000 timer. ”Det sker i hvert fald ikke her, jeg kan knap nok mærke, at den har været i gang i snart 2 år”, siger han. Kabinen virker da også nærmest dagligstueagtig, når Martin i korte bukser og strømpefødder sidder i stolen. På gulvet ligger et tæppe, der vist ikke er helt autoriseret?

”Ja, jeg stjal lige lidt af lillesønnens trafikgulvtæppe”, griner Martin og tilføjer”, han er ikke så gammel, at han kunne sige noget til det”.

Men det bliver han, og måske er der her endnu en dygtig maskinfører på vej.

Det er set før.


FAKTA:

Nørgaard Anlæg er en af de mest anerkendte entreprenørvirksomheder i Syddanmark og Fyn med en bred vifte af kompetencer indenfor både offentlige og private projekter.

Virksomheden er etableret i 1979 af John Nørgaard, og har siden 2000 udviklet sig betydeligt til at være en moderne og miljøbevidst entreprenørvirksomhed, der kan håndtere selv meget store projekter. I dag beskæftiger Nørgaard Anlæg godt 45 kompetente og dedikerede medarbejdere. Hovedområderne er jordarbejde og jordhåndtering, vej & trafik, regn- og spildevand samt belægning.

 


Nørgaard Anlæg