Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Effektiv naturpleje: 14 tons gravemaskine monteret på 22 tons undervogn

Guldborgsund Kommune har taget deres nye specialbyggede Volvo EC140ELM i anvendelse. Med stor undervogn og udskud på stikket er den fabriksbyggede Volvo et stort aktiv ved oprensning i vandløb.

Det kan få store konsekvenser, hvis grødeskæring i de danske vandløb ikke varetages grundigt. Således også i Guldborgsund Kommune, som denne sommer har investeret i en helt special Volvo gravemaskine. En maskine som er unik i Danmark på grund af sin opbygning.

Der er tale om en Volvo EC140ELM, som er bygget til maksimal effektivitet uden at gå på kompromis med Volvos brændstoføkonomiske tankegang. Det helt særlige ved maskinen er, at undervognen er hentet fra en 22 tons maskine. Det giver en utrolig stabilitet, og de brede bælter reducerer marktrykket markant. Derudover har maskinen et udskud på stikket, hvilket giver den en rækkevidde på 12 meter.

- Det er den første maskine, vi har leveret af den opsætning i Danmark. Det er unikt, at man fra Volvo kan kombinere og sammensætte en maskine med dele fra to forskellige modelstørrelser. Sammenbygningen mellem EC140ELM og den store undervogn er udført, gennemgået og godkendt på Volvos fabrik, siger Peter Sjøgren, produktspecialist hos Volvo Entreprenørmaskiner A/S.

680 km. vandløb hvert år
Maskinen blev leveret i juli denne sommer, og den blev straks indlemmet i Guldborgsund Kommunes planer for grødeskæring. Kommunen dækker hele Falster og den østlige tredjedel af Lolland.

- Vores sæson for de opgaver indledes 1. juni og løber frem til midten af november. Vi har cirka 680 km. vandløb, som skal plejes i løbet af sæsonen, forklarer Niels Henning Petersen, maskinfører hos Guldborgsund Kommune.

Han har fornøjelsen af at betjene den nye maskine, og den har allerede understreget sit værd.

- Vi anvendte tidligere en anden maskine til at løse opgaverne med grødeskæring, men den krævede, at vi kørte på begge sider af vandløbene. Samtidig var der strækninger, hvor vi ganske enkelt ikke havde tilstrækkelig rækkevidde på armen. Derfor havde vi entreprenører udefra til at løse nogle opgaver for os, men vi vil gerne gøre det selv, så derfor har vi investeret i denne nye Volvo, forklarer han.

Effektiv og komfortabel
Niels Henning Petersen har kørt entreprenørmaskiner i en lang årrække, og siden 2012 har han renset op i kommunens vandløb. Det meste af tiden med en Volvo ECR88, som han også er meget begejstret for, men som ganske enkelt havde hjemme i en for lille kategori til opgaverne.

- Volvo er altid et suverænt mærke at arbejde med. ECR88 er en snild maskine; hurtig og effektiv at arbejde med - også når den er monteret med en mejekurv. Men den manglede lige det sidste i rækkevidden, og det er nu løst med vores nye 140'er, som bare er en fed maskine, siger Niels Henning Petersen.

Udskuddet på stikket tilføjer 1,80 meter til rækkevidden, som holder de førnævnte 12 meter. Det betyder i praksis, at han kan rydde op i vandløbene blot ved at arbejde fra den ene side. Han skal således ikke køre strækningen to gange, hvilket har stor indflydelse på både tids- og brændstofforbruget.

- Med den nye Volvo er jeg helt sikkert mere effektiv. Den er nem at arbejde med. Den har ingen problemer med en mejekurv på fire meter, og den kører hen over sivene uden, at man kan se, den har været der. Selv som almindelig gravemaskine er den stabil og effektiv at arbejde med. Den har også et dejligt førerhus med en lækker komfort. Der er oliefyr og endda en kompressor til at rense kabinen med, fortæller Niels Henning Petersen.