Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Volvo CE klar med serie af kompakte eldrevnegravemaskiner i 2020

Den første maskine - ECR25 - blev efter præsentationen på Bauma München sendt på opgave i England.

Fremtiden for kompakte gravemaskiner er eldrevet, og fra midten af 2020 begynder Volvo CE at lancere sin serie af elektriske kompakte gravemaskiner. Her bliver modellerne EC15 til EC27 i elektriske udgaver sat i produktion. Tiltaget gælder også Volvos kompakte læssemaskiner i modellerne L20-L28. Gravemaskinerne produceres fortsat på diesel, mens læssemaskinerne udelukkende vil være på el fra midten af 2020.

Under Bauma München i foråret præsenterede Volvo CE de første to udledningsfrie maskiner i form af gravemaskinen ECR25 og læssemaskinen L25. Alle de nye eldrevne modeller har en udstødningsudledning på nul, betydeligt lavere støjniveauer, lavere energiomkostninger, forbedret effektivitet og mindre vedligeholdelse sammenlignet med deres konventionelle modstykker.
For at gøre ECR25 og L25 elektriske er forbrændingsmotorerne erstattet af lithiumbatterier. ECR25 er monteret med lithiumbatterier og én elmotor, der driver hydraulikken for at bevæge maskinen og tilbehøret. Gravemaskinens batterier lagrer nok elektrisk energi til at køre ECR25 i otte timer med dens mest almindelige anvendelser.

Lithiumbatterierne i L25 giver ligeledes mulighed for otte timers drift i maskinens almindelige anvendelser - herunder lettere infrastrukturarbejde, havearbejde, landskabspleje og landbrug. L25 har også to dedikerede elmotorer - én til fremdriftssystemet og én til hydraulikken. Både ECR25 og L25 har indbyggede opladere, der muliggør opladning natten over via en almindelig stikkontakt. Der kommer også mulighed for hurtigopladning, der kræver adgang til højere spænding.

Fra idé til virkelighed
Lars Kristiansen, produktchef i Volvo Entreprenørmaskiner A/S har store forventninger til de nye eldrevne modeller.
- Lanceringen af ECR25 og L25 på Bauma følger de positive reaktioner på Volvos konceptmaskiner i løbet af de seneste år. Dette omfatter prototypen EX0 2 - en fuldt elektrisk kompakt gravemaskine og prototypen LX2 elektrisk kompakt læssemaskine. Mens ECR25 og L25 er forskellige maskiner, har erfaringerne fra forskningsprojekterne hjulpet os til at bygge fundamentet for den nye serie af elektriske kompakte maskiner. Den teknologi, Volvo har udviklet, er nu tilstrækkeligt robust, og dette gør, sammen med ændringer i kundeadfærd og en ny lovgivning, at tiden er inde til at lancere vores elektriske kompakte maskiner, siger Lars Kristiansen.

- Over 80 procent af vores maskiner i disse størrelser kører på byggepladser som pladsmaskiner og vil ikke have problemer med at klare en dags arbejde på én opladning. For hovedparten af resten kan udfordringen klares ved at lægge arbejdet lidt om, mens der er under 5 procent, hvor man bare må sige, at batteridrift ikke er den rigtige løsning, vurderer Lars Kristiansen.
Overgår dieselversion

Umiddelbart efter Bauma blev den elektriske gravemaskine ECR25 sendt til England til sin første test. Det skete i forbindelse med RHS Chelsea Flower Show, hvor den assisterede et team, der ønskede en mindre miljøbelastning under frembringelsen af deres haveprojekt.

Operatør Peter Holmberg meldte tilbage, at gravemaskinen ikke blot udførte samme opgaver som den mere konventionelle dieselversion, men at gravefornemmelsen var mere behagelig og præcis. Den gav også et bedre arbejdsmiljø, hvor der var færre vibrationer i kabinen, bedre luftkvalitet og en roligere atmosfære, der tillod klarere kommunikation mellem medarbejderne.

Nu hvor de første elektriske kompakte maskiner er blevet afsløret, vil et antal maskiner blive anvendt og afprøvet af kunder i pilotprojekter, før produktionen starter i midten af 2020.