Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Kompakt asfaltudlægger skabt til opgaver i byerne

Volvo lancerede under Bauma i foråret deres nye asfaltudlægger Volvo P2820D ABG, der er pakket med alle branchens førende funktioner fra de større modeller. Netop nu kører den demotur i Danmark.

Den mest kompakte asfaltudlægger i Volvos modelprogram er den nye generation af Volvo P2820D ABG, og den er udformet til maksimal alsidighed i forbindelse med mindre og mellemstore asfaltudlægningsopgaver. Den blev officielt præsenteret på Bauma i München i foråret, og efterfølgende har den været på demotur i Europa. I begyndelse af september ankom den på dansk grund, og de første meter asfalt blev udført i Haderslev af Arkil på en lille parkeringsplads tilhørende Beredskabsstyrelsen.

Ifølge Thomas Rasmussen, der er montør på udlæggeren og følger maskinen rundt i Danmark, skal den nye maskine tage over efter sin forgænger Volvo ABG2820, der har været på markedet i en årrække.

- Volvo ABG2820 blev sidst opdateret i 2006. Den bygger på et design fra 2000, som blot fik en elektronisk opdatering seks år senere, så der er gået noget tid siden sidste udvikling. Men nu er der for alvor taget fat, siger han.

Smarte features
Den nye Volvo P2820D ABG er kompakt i sit design og formål, hvor den er udviklet til udlægning på eksempelvis pladser, villaveje og stier mv. Den er udstyret med en undervogn, der er 15 centimeter længere end sin forgængers. Samtidig er den udstyret med flere features, som man forbinder med større udlæggere uden at gå på kompromis med den alsidighed, der forventes af en kompakt maskine.

Eksempelvis er Volvo P2820D ABG udstyret med et helt nyt layout af styrepaneler, og al elektronik er opdateret. En anden feature er hydraulisk frontplade i silokassen for bedre at styre asfalten hen til transportbåndet i bunden af fødekassen. En af de vigtigste ændringer er ved bælterne. Her er skopladerne nu fastgjorte fra undersiden af bælterne for bedre tilgængelighed og for at slippe for bolte pakket med asfalt.

- Strygejernet på udlæggeren er en gammel kending - VB30 - det samme som på forgængeren. Det måler 1,5 meter i grundbredde og kan øges til 3,0 meter. Med udvidelser bliver den fire meter bred. Man kan også vælge den større model VB40, der er 1,8 meter i grundbredde og op til 3,5 meters arbejdsbredde. Den kan udvides op til 4,5 meter, siger Thomas Rasmussen.

Volvo P2820D ABG kan udlægge asfalt i en tykkelse op til 250 mm. Førerhuset kan klappes ned under transport via en pumpe med håndtag eller - som option - elhydraulisk. Sæderne kan som standard skubbes ud i begge sider, og fås som option i en de luxe udgave med sædevarme og USB-lader.

Volvo har sagt farvel til Deutz motoren, som sad i Volvo ABG2820, og udstyret den nye model med deres egen D3.8H, der er i familie med flere af Volvos kompakte gravemaskiner og læssere. Ændringer betyder, at Volvos montører nu kan servicere hele maskinen. Alle reservedele er desuden på lager hos Volvo.

Motoren yder 55,4 kW / 75,3 hk ved 2.200 o/min. Den er udstyret med dieselpartikelfilter og efterlever EU Stage V emissionskrav. Hvis man ikke ønsker asfaltudlæggeren på bælter, fås den også på gummihjul under modelnavnet Volvo P2870D.

Den kompakte udlægger bliver bygget på Volvos fabrik i Hameln nær Hannover, Tyskland. Maskinen er tilgængelig på dansk grund frem til 4. november.