Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

"Man bliver aldrig dummere af at prøve noget nyt"

15 års erfaring i en læssemaskine i Andholm Grusgrav fornægter sig ikke for maskinfører Karl Martin Riess. Alligevel har uddannelsen som Volvo Eco Operator givet ham ny viden, som han anvender hver dag i hans nye L260H læssemaskine.

Andholm Grusgrav ved Rødekro lyder også navnet"Grav nr. 627". Herfra er der i en årrække udvundet sten, sand og grus i flere fraktioner til bygge- og anlægsprojekter i Sønderjylland, og der er endnu 60-70 hektar at grave, fortæller maskinfører Karl Martin Riess.

Han er en af to fastansatte plus vikarer i grusgraven, hvor han til daglig kaldes Riess af kolleger og vognmænd. Ringer man til ham, præsenterer han sig som Martin. Han reagerer også på fornavnet Karl, selv om det kun sjældent bliver anvendt. Kært barn har mange navne.

Han udskiftede i foråret sin daværende Volvo L180 læssemaskine ud med en fabriksny L260H. Det var ikke en beslutning, hvor han havde det afgørende ord, men han har bestemt ingen kritik af valget.

- Jeg fornemmer, at hovedkontoret lytter til, hvad vi maskinførere siger. Så længe de bestemmer, det skal være Volvo, er det fint med mig, konstaterer han.

Præsterer optimalt
Han har en fortid som eksportchauffør, inden han for 15 år siden satte sig i en læssemaskine i Andholm Grusgrav. Alle dage er læssemaskinen central for hans arbejde, og han stiller store krav til sit rullende kontor.

- En god maskine for os i grusgravene er en maskine, der kan flytte materialerne i en fart. De skal være stabile, stærke og behagelige at køre med, når vi dagligt sidder 10-11 timer i dem. Vigtigst af alt, så skal de helt enkelt bare virke, understreger Karl Martin Riess.

Hans gamle maskine L180G havde kørt 12.000 timer på cirka fem år. Med så stor erfaring ved han godt, hvad den rette maskine skal indeholde for at optimere hans arbejdsdag. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at hans nye L260H ikke er specialbygget til ham.

- Den nye er stort set en standard Volvo maskine, og der er, hvad der skal være. Der er ikke noget, jeg savner, for at maskinen kan præstere bedre, siger han.

Yderligere en L260H læssemaskine blev leveret samtidig med hans egen nye maskine, og tidligere på året fik grusgraven en ny L220H.

- L260H har en fantastisk brydekraft. Det er bare at køre ind i stakken. Ikke noget med at klemme lidt for at fylde skovlen helt. Den høje placering af tilt-cylinderen giver flere kræfter, siger Karl Martin Riess.

- Alle tre er robuste og stærke i hele opbygningen, og har de funktioner, vi har brug for. Jeg kan ikke komme i tanke om, hvad der kunne gøre dem bedre. De leverer et godt arbejdsklima, som er meget væsentligt, når vi kører så mange timer hver dag. Samtidig har L260H et fantastisk udsyn hele vejen rundt, både når man kører, og når man læsser.

Altid nyt at lære

I november sidste år var han på Eco Operator kursus i Sverige, og det blev en understregning af, at selv om man har en stor erfaring på et område, er der altid nyt at lære. Derfor tog han også gladelig afsted.

- Jeg gik ind til kurset med et åbent sind, og jeg har aldrig været bleg for at lære noget nyt. Jeg fik med det samme øjnene op for nogle nye ting, som jeg kunne bruge direkte i grusgraven, siger Karl Martin Riess og uddyber:
- Man lærer ganske enkelt at køre maskinerne på den rigtige måde. At udnytte maskinen optimalt med lavt energiforbrug. Der er funktioner i maskinerne, som jeg ikke tidligere forstod at anvende korrekt. Nu kører jeg eksempelvis næsten altid med lockup funktionen slået til, fordi den giver mig en bedre trækkraft. Før gjorde jeg det aldrig.

Resultatet kan aflæses konkret på dieselforbruget.

- Jeg har i L260H næsten det samme forbrug som i vores 220'er. Skovlen er en original Volvo skovl, som passer til maskinen.

Han har noteret sig, at Volvo er ved at udvikle Eco Operator Pro kursus, hvilket han håber på at blive en del af engang. Selv har han kun positive erfaringer med kurset.

- Til alle dem, som får mulighed for at tage med: Gør det! Man bliver aldrig dummere af at prøve noget nyt, og der er altid nyt at lære.