Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Sænk bommen og spar op til 17% brændstof

Ny Volvo EC300E hybrid gravemaskine bruger bomsænkningsbevægelsen til at lagre energi, som efterfølgende anvendes til det hydrauliske system.

Gravemaskiner i hybridversioner har stukket næsen længere og længere frem i de seneste år, og nu tager Volvo et stort skridt videre i udviklingen. I modsætning til andre systemer, der opfanger svingenergien af en gravemaskines overbygning for på elektrisk vis at hjælpe motoren, så udnytter Volvos nye hydrauliske hybrid "fri" energi, der dannes af bommens nedadgående bevægelse og anvender den til at tryklade det hydrauliske system.

- Det er lidt modsætningsfyldt at bruge svingenergien, eftersom vi underviser førerne i at svinge mindst muligt for at spare energi. Derved producerer de også mindre energi. Den nedadgående bevægelse på bommen er der både ved grave- og læssearbejde, uanset hvordan man arbejder, siger Peter Sjøgren, produktspecialist for gravemaskiner hos Volvo Entreprenørmaskiner.

Teknikken i systemet består i, at de nedadgående bombevægelser oplader 20-liters hydrauliske akkumulatorer, som derefter leverer energi til at drive en hydrauliske hjælpemotor, der hjælper dieselmotoren med at trække de hydrauliske pumper.

Maskinen leverer de samme niveauer af kontrollerbarhed og ydeevne, som man ville forvente af en tilsvarende, konventionel maskine. Hertil skal tilføjes muligheden for at arbejde i ECO-tilstand og hybridtilstand samtidigt.

Den enkle og ukomplicerede funktion fjerner belastningen på motoren og leverer i processen mellem 10-12 % lavere brændstofforbrug og op til 12 % færre CO2-emissioner - og alt dette uden tab af ydeevne. Når den anvendes i forbindelse med gravning og læsning, kan tilbagebetalingen ved brug af denne enkle metode være lidt mere end et år.

- Alt efter anvendelsen så lover konstruktørerne en forbedring af brændstofeffektiviteten på op til 17 %, siger Peter Sjøgren.

Ikke nok er idéen simpel - det er komponenterne også, idet de består af nogle få ekstrakomponenter, der er nemme at vedligeholde.

Selv om maskinerne endnu ikke er kommercielt tilgængelige, så foretages der i øjeblikket driftsforsøg på EC300E Hybrid på kundesteder for at tjekke teknologien under brug i rigtige arbejdssituationer. Teknologier som denne er endnu et eksempel på, at Volvo CE fortsætter med at innovere og udvikle mere bæredygtige og omkostningseffektive løsninger.

- EC300E Hybrid bliver trendsætter for den kommende udvikling. Brændstofforbruget betyder meget for kunderne i dag, og det samme gør miljøbelastningen. Flere og flere udbud har miljøbelastningen som en faktor, og entreprenørselskabernes grønne profil har større og større betydning. Derfor er en teknologi som Volvos et stort og vigtigt skridt i den rigtige retning, siger Peter Sjøgren.