Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Fremtidens maskiner: Volvo skaber 100 procent elektrisk minigraver

Prototypen EX2 er affødt af Volvos ambitioner for eldrevne entreprenørmaskiner. Den kompakte gravemaskine er udledningsfri, har ti gange lavere støjniveau og kan knokle otte timer på én opladning.

Mens stadig flere elbiler flyder lydløst af sted på landevejene, har elektriske entreprenørmaskiner hidtil haft for kort driftstid til at være et reelt alternativ på byggepladsen. Det laver Volvo nu om på med præsentationen af EX2 - koncernens første 100 procent eldrevne gravemaskine. EX2 udleder ingen CO2 og har derfor fået tilnavnet ’Zero Emission’. Den samlede batterikapacitet på 38 KWh giver energi nok til, at maskinen kan arbejde med høj intensitet i otte timer, hvilket er over tre gange så lang tid som hidtidige elektriske gravemaskiner.

– Det unikke ved EX2 er, at den er batteridrevet og kan arbejde en hel dag. Andre elektriske prototyper er enten kablet eller kan kun køre i højst et par timer på en opladning. Samtidig er hele det hydrauliske system erstattet af elektromekaniske, lineære aktuatorer, hvilket sammen med den manglende forbrændingsmotor har reduceret støjniveauet til en tiendedel, siger Peter Sjøgren, produktspecialist i Volvo Entreprenørmaskiner.

Det lave lydniveau gør ifølge eksperten EX2 velegnet til brug i tætbefolkede områder og sågar om natten.

El er fremtiden
Den avancerede gravemaskine er fuldt funktionsdygtig, hvilket blev demonstreret i forbindelse med præsentationen på Volvo Group Innovation Summit i London, hvor EX2 lydløst gravede i den hårde jord. Der går dog stadig nogle år, før det miljøvenlige alternativ er produktionsklart.

– Volvos visioner er helt klart at være i front med at få brugbare elektriske entreprenørmaskiner på markedet. Volvo har blandt andet investeret næsten 200 millioner i et forskningsprojekt omkring brugen af elektrisk drevne maskiner i en stor, svensk grusgrav, som giver en energibesparelse på 71 procent. Det arbejde, Volvo laver i disse år med EX2 og andre konceptmaskiner, har potentialet til at ændre byggebranchen for bestandigt, fortæller Peter Sjøgren.

Selvom EX2 drives udelukkende af elmotorer, besidder den den samme kraft som almindelige gravemaskiner i klassen og er dermed ti gange mere effektiv i forhold til energiforbruget.

Spar penge på lang sigt
Med den traditionelle forbrændingsmotor og det hydrauliske system erstattet af elektriske komponenter, består EX2 af langt færre bevægelige dele, der kræver vedligeholdelse, smøring og reparationer. Prototypens samlede ejerskabsomkostninger (TCO) er dermed markant lavere end for en traditionel maskine.

– Med ti gange højere effektivitet og vedligeholdelsesfrie systemer betyder det, at TCO bliver kraftigt reduceret. Alt dette er opnået uden at gå på kompromis med maskinens funktionalitet eller ydeevne, hvilket er med til at gøre EX2 til fremtidens gravemaskine, der sikrer, at vores kunders behov bliver opfyldt, siger Peter Sjøgren.

EX02

Revy 2 - 2017

Volvo EX02