Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Reducér totalomkostningerne på entreprenørmaskiner med korrekt smøring

Smøremidler skal betragtes som en investering, der giver gevinst på den lange bane. Omkostningerne til vedligehold og reparationer stiger voldsomt med forkert eller for sjælden smøring.

Skal en vigtig komponent i motoren på en entreprenørmaskine skiftes, foretrækker de fleste originale reservedele. Men når det kommer til smøremidler, tyer mange til billigere alternativer, hvilket udgør en risiko for øgede omkostninger og i værste fald haveri. Beregninger viser, at en gravemaskine, der er blevet påfyldt de anbefalede smøremidler i de rette mængder, bruger 60 procent mindre olie på grund af længere skifteintervaller i forhold til en maskine, hvor der er brugt ukurante olier.

– Volvobrugere kan opnå markant færre omkostninger på vedligehold med den korrekte brug af smøringsmidler. Originale smøringsmidler nedsætter først og fremmest udgifterne gennem færre olieskift, men samtidig nedsættes også brændstofforbruget og miljøpåvirkningen med reduceret udledning af både CO2 og andre partikler, forklarer Jesper Poulsen, teknisk chef i Volvo Entreprenørmaskiner.

Risiko for totalskade
Oliens markant bedre ydeevne skyldes, at Volvos originale smøremidler er udviklet i tæt samspil med selve maskinerne. Maskiners oplyste effekter baseres på, at der udelukkende anvendes Volvos egne olier. Jesper Poulsen opfordrer derfor altid kunderne til udelukkende at anvende originale smøremidler til entreprenørmaskiner fra Volvo.

– Kunder løber en risiko, når de bruger smøremidler fra andre producenter. Udover flere olieskift kan mindreværdige olier også resultere i uforudsete og fordyrende nedbrud og i værste fald regulære totalskader, hvor maskinen ikke står til at redde, forklarer Jesper Poulsen.

Som den eneste maskinproducent har Volvo Entreprenørmaskiners internationale moderselskab, Volvo CE, sit eget laboratorium for smøringsmidler, hvor Dr. Donald McCarthy, en af verdens førende eksperter i smøringsmidler, står i spidsen for udviklingen af olier. Han er samtidig dybt involveret i udviklingen af aksler og transmissioner, så materiel og smøringsmidler komplementerer hinanden optimalt.

Stiller diagnosen med olieprøve

Volvo Entreprenørmaskiner solgte i 2016 omkring 200.000 liter smøringsmidler. Sortimentet dækker over alle typer olier til transmissioner, hydrauliksystemer og motorer. Udover salg af olie tilbyder Volvo Entreprenørmaskiner også en såkaldt Volvo Olieanalyse til kunder, der er i tvivl om maskinens forfatning og ønsker en detaljeret diagnose.

– Vi tager en prøve af olien og sender den til et laboratorie, hvor den bliver grundigt analyseret. Herefter får vi svar på, hvor højt indholdet af forskellige partikler er. Hvis indholdet af jern- eller kobberpartikler er højt, er det et symptom på slidte komponenter. På den måde kan vi fange sliddet, inden det fører til nedbrud eller en hovedrenovering af eksempelvis aksel eller transmission, forklarer Jesper Poulsen.

Han tilskynder også kunder til at være opmærksom på et stigende olieforbrug, da det er et synligt kendetegn på forkert brug af smøringsmiddel, eller at olien har mistet sin smøringsevne og skal skiftes.

Jesper V. Poulsen

Revy 2 - 2017

Korrekt smøring