Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

L220’er og lastbil til østjysk multifirma

Harald Røgen & Sønner A/S driver en sammensat virksomhed med grusgrav, vognmand, murer og VVS. De tre brødre har netop fået leveret en Volvo L220 læssemaskine og en syvakslet Volvo FMX 540 lastvogn.

De funkler om kap – den røde lastbil og den gule læssemaskine. Begge er leveret inden for få uger. Den ene af de tre brødre bag virksomheden, Knud Røgen, forklarer, at det er en gammel drøm at få mulighed for at få en helt ny Volvo – og så endda to på samme tid.

Stifteren af firmaet tilbage i 1950, Harald Røgen, som samtidig er far til de tre brødre, spurgte en gang en grusgravskollega, hvordan han havde råd til at køre Volvo. Svaret lød, at han slet ikke havde råd til andet.

- Og sådan er det vel stadig. Når de først kører, så bliver de ved. På den lange bane er jeg overbevist om, at det er et godt køb. Især lægger vi vægt på en høj gensalgsværdi, siger Jens Røgen og tilføjer, at læssemaskinen faktisk var lidt billigere end den nærmeste konkurrent.

Firmaets mange aktiviteter er etableret gradvis. I 1950 etablerede Harald Røgen sit murerfirma og udførte samtidig entreprenørarbejde og vognmandskørsel. I 1967 blev han overtalt til at købe en rendegraver og begyndte at lave entreprenørarbejde og samtidig i det små at grave grus på adressen i Stjær i Østjylland. Der går rygter om, at der allerede i 1930’erne blev gravet grus på stedet. Det skulle være læsset på tog og kørt til den gamle Lillebæltsbro, men det er en historie, der aldrig har været nagelfaste kilder til. For en halv snes år siden kom en VVS-afdeling til i virksomheden.

- Der kom for alvor gang i grusgraven i 1973, da der var et stort projekt med at udvide hovedvej A15, fortæller Jens Røgen.

I dag har firmaet fire lastbiler heraf tre med kran. Samlet er der ca. 20 medarbejdere i firmaet.

- Når vi kan drive vognmandsforretning og grusgrav samtidig, skyldes det, at vi samarbejder med et kæmpe netværk. Vi byder ikke på licitationer og undlader så vidt muligt at konkurrere med vores kunder. Til gengæld hjælper vi dem med biler, hvis de er pressede, fortæller Jens Røgen.

De tre brødre bag Harald Røgen & Sønner A/S er meget optimistiske. De har i øjeblikket mellem 100 og 150 lastbiler i grusgraven hver dag.

- Det tager 70-80 sekunder at læsse en bil, og så betyder det rigtig meget, at vi med den nye L220 kan læsse en tiptrailer med tre skovlfulde i stedet for fire, siger Jens Røgen.

- Der er stor konkurrence mellem grusgravene i Østjylland. I krisetider konkurrerer vi med grusgrave helt på den anden side af Silkeborg. Vi har udelukkende sand i vores grusgrav, mens der er mange, der har stenprodukter som det primære.

Stjær-området er vandindvindingsområde, så der er en del begrænsninger på området. Eksempelvis kan Harald Røgen & Sønner A/S ikke få tilladelse til at oprette modtageplads.