Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Et rullende multi-tool

Med entusiasme og indsigt har MM Brolægning ApS gjort sin nyindkøbte hjulgraver Volvo EWR130E til en rigtig ”Schweizerkniv”.

Metrostationen Enghave Brygge skyder frem af jorden. Selve metrostationen er naturligvis 30 meter nedenunder overfladen, men oppe over jordniveau er der heftig aktivitet. Når metrostationerne, fem i alt, åbner i første del af 2024, bliver den sydlige del af København koblet på det eksisterende metronet.

Det hele for at mindske trængsel og øge mobiliteten i denne del af hovedstaden, hvor boligerne det seneste årti er skudt af jorden, som paddehatte på en våd græsplæne. Og netop græs, planter, træer og buske er noget MM Brolægning ApS ved noget om.

Selvom navnet på firmaet indikerer brolægning, er 75% af virksomhedens arbejde i dag inde på anlægsgartnerens arbejdsområder.

Dette er et bevidst valg, fortæller indehaver og entreprenør Morten Madsen, da vi mødes i Københavns Sydhavn, hvor MM Brolægning ApS er ved at lægge sidste hånd på etablering af diverse plantebede og landskabsanlæg i den kommende Metro stationsplads.

”Brolægningsarbejdet er hårdt, kræver specialister og er meget tidsfokuseret”, fortæller Morten Madsen” og derfor har vi lagt vægten over på underentreprenør-delen som foregår mere glidende, ligesom vi har en del lettere ved at få nye folk sat i gang”.

Tidligere, tilbage i 2022, stod MM Brolægning ApS for anlæg ved Favrholm Station syd for Hillerød, så der er god erfaring med etablering af stationsområder.

MM Brolægning ApS har 12 år på bagen. Morten Madsen startede selv i brolæggerbranchen og arbejdede de første 6-7 år for bl.a. Aarsleff A/S og Malmos, inden han definitivt besluttede sig for at sætte skovlen foran egen gravemaskine.

Virksomheden arbejder på hele Sjælland og beskæftiger udover entreprenør-delen, to hold brolæggere samt rørlæggere, da firmaet også er autoriseret kloakmester. I alt er der 32 mand i gang.


Rutineret maskinfører
Lasse Berg Larsen er maskinfører på den nye hjulgravemaskine, en Volvo EWR130E.

Han har været med i MM Brolægning ApS næsten siden starten. Faktisk er han og Morten Madsen gamle skolekammerater - ”way-back”, som han siger.

Fem-seks af medarbejderne kender hinanden helt tilbage fra barndommen og det giver en ekstra positiv dimension, fortæller Lasse.

”Vi har gode folk med et stærkt sammenhold. Vi arbejder i selvkørende teams med frihed under ansvar og det fungerer bare”, fortæller han og tilføjer, ” men Morten er også en god mester”.

Lasses faste makker i teamet er Mohammed Muchu der har været med i mere end seks år som håndmand og som rørlægger.

Der er god kemi mellem de to, faktisk så god, at de også ser hinanden privat, når maskinerne er slukket.

” Ja, vi ser egentligt mere til hinanden end vi ser vores fruer”, griner Lasse.


Volvo EWR130E er Lasses maskine. Punktum.
Lasse Berg Larsen er svært tilfreds med sin nye gravemaskine som han overtog for godt seks måneder siden.

Han fandt selv en demo-maskine hos Volvo CE som kunne leveres hurtigt, og han har været med til at specificere konfigurationen og ekstraudstyret.

For eksempel er EWR130E udstyret med mørke ruder for at dæmpe lysindfaldet. Den formindskede lysindfald gør, at maskinføreren ikke føler sig generet af den lavtstående sol. En detalje, men en vigtig en af slagsen, siger Lasse.

En anden, mere synlig detalje er ”svensker-sluffen”, som reelt er en skovl monteret med et specialbeslag oven på dozerbladet bag på maskinen. Det er uhyre praktisk og bruges til at fragte diverse redskaber, materialer og andet frem og tilbage på arbejdsstederne. Skal dozerbladet i brug, hæves skovlen blot.

En anden feature som Lasse Berg Larsen har fået med i Volvo-maskinen, er at alle funktioner lagt ind i de to joysticks.

”Det letter i dagligdagen, at jeg kan nøjes med at benytte joy-sticks og ikke skal til at tænde/slukke på kontakter og lignende.”, siger han tilfreds og giver en lille prøve på den fleksibilitet han , bogstaveligt talt, har i sin hule hånd.

EWR130E er desuden forsynet med en rotortilt fra Steelwrist med oilquick skifte. Den integrerede oliekobling gør, at maskinføreren i 99% af tilfælde kan skifte redskab hurtigt og gnidningsløst uden at skulle forlade førerkabinen. Desuden er der monteret ekstra vinduesvisker, Topcon GPS og Volvos egen Dig-Assist.

Der er også tegnet en Volvo Guld Serviceaftale, så den del er der ligeledes fuldstændig styr på.

”Alle disse features har tilsammen gjort maskinen til noget af et ”multi-tool”, erklærer Lasse Berg Larsen begejstret.


Stabil og komfortabel
Til hverdag skifter Lasse hyppigt mellem skovle, pladevibrator, hammer og jordkompressor. Han er glad for komforten og roser hjulgraveren for stor stabilitet i løftene.

” Man sidder altså ikke og gynger, den er helt steady”, konstaterer han tilfreds.

At maskinen er ”hans” hersker der ingen tvivl om. Selv firmaets logoer i folie har han monteret, ligesom den har fået sin egen nummerplade med ”BERG JR.” bagest på maskinen. En slet skjult advarsel ved døren får andre, som skulle formaste sig indenfor i kabinen, til at tænke sig om en ekstra gang. ” Sko på måtten.. = en på snotten!”. Poetisk på sin egen måde.

Jobbet i Sydhavnen nærmer sig nu sin afslutning. Der er leveret kloakker, belægning, jordarbejde

og bundopbygning i forbindelse med plantebedene, men nu skal teamet videre efter 3 måneder i det københavnske havnemiljø.

Til februar skal metrostationen Enghave Brygge stå klar til de første passagerer på linjen mellem Sydhavnen og Københavns Hovedbanegård.

Svært at få folk
Også hos MM Brolægning ApS mærker man tendensen med flaskehalse i rekrutteringen af medarbejdere.

”Det er fortsat vanskeligt at få ansat de rette folk”, fortæller Morten Madsen over en kop kaffe, ” også selv om vi kan mærke at aktiviteterne i byggeriet er begyndt at dæmpe sig en smule i forhold til tidligere.”

Selv kan han kigge 5-6 måneder frem med rigeligt at tage fat på for hans mandskaber, og han tror på, at der stadig vil være nok af opgaver til et alsidigt og fleksibelt firma i fremtiden.