Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

”Så kan du bare gå i gang”

Per Ovesen er i sit helt rette element når han sidder i sin Volvo EC300E gravemaskine.

Per Ovesen er en garvet maskinfører. Han har prøvet det meste, set mange ting og været en del af store og små anlægsprojekter. Mest store projekter rundt om på Sjælland, hvor han har arbejdet med og for Novo Nordisk, motorvejsbyggeri mellem Guldborgsund og Sakskøbing, utallige byggemodninger for bl.a. Lind & Risør samt byggeriet af Kronprinsesse Marys Bro i Frederikssund. Kører man ad E20 motorvejen ved Vallensbæk, kan de store skrå jordterræner på siderne også tilskrives Per Ovesen og hans gravemaskine. 

Lige nu finder vi den erfarne 
maskinfører i hans Volvo EC300E i gang med at bane vejen for Hovedstadens Letbane, som fra 2025 skal binde alle hovedstadens forstadsbyer mellem Lundtofte i nord og Ishøj i syd sammen i en 28 kilometer lang, elektrificeret letbane med i alt 29 stationer. Det er Aarsleff A/S der er hovedentreprenør på det gigantiske anlægsarbejde, og her er GSV en vigtig del af puslespillet med mandskab og maskiner. 

Per Ovesen havde netop færdiggjort arbejdet i landets mest befærdede kryds mellem Hovedvejen og Nordre Ringvej i Glostrup og bevæger sig nu nordpå sammen med det øvrige team på 40 mand, der dagligt arbejder i ”sektion 6”. Udover at forberede og lægge fundamentet til selve banelegemerne, skal der ændres i kloakering, omlægges cykelstier og fortorve plus alt det vi løber ind i undervejs, fortæller han og smiler.

”Det stykke vi lige har afsluttet, er nok det vanskeligste overhovedet, fordi der er så meget trafik i området, og fordi vi hele tiden skal være opmærksomme på hvad vi møder, når skovlen graver ned i terrænet”, siger Per Ovesen, som regner med at jobbet her tager halvandet år endnu.

Stor selvstændighed
Han har nu været ansat hos Bramsnæs Entreprenørmaskiner / GSV Materieludlejning i 12 år og er meget glad for den måde der arbejdes på i vel nok landets største udlejningsfirma. 

”Det er et godt sted at være, for man skal være ret selvkørende og selvstændig i hverdagen”, fortæller Per,” ligesom det kræver, at man har ja-hatten på hver dag når man møder ind. Og så er forholdene bare i orden. Pensioner, forsikringer, arbejdsvilkår osv.”.

I alt har GSV omkring 80 maskinførere, der kører større maskiner. Som i Per Ovesens tilfælde køres der hovedsageligt i nyere grej med fokus på at få effektivitet og miljøbevidsthed til at gå op i en højere enhed.

En af Danmarks bedste
Per Ovesens Volvo EC300E kører naturligvis på biobrændstof og han er selv topbevidst om at styre udenom alle faldgruber der øger spild og unødige CO2 udledninger. Per Ovesen har gennemgået Volvos ECO Operator-kurser i Eskilstuna og har repræsenteret Danmark i EM i ECO Operator-konkurrencer i Spanien og Belgien med en 4. plads som bedste placering. Inden da har han 3 gange vundet sølv i Danmarksmesterskaberne, så han ved godt, hvordan et par joysticks skal behandles. 

I år slog han katten af tønden med sin Volvo EC300E gravemaskine, bogstavelig talt. Ikke nok med at han blev kattekonge, han fyldte først fastelavnstønden med appelsiner og serverede efterfølgende kaffe og fastelavnsboller for kollegaerne med sin store klo. Så har man vist flair for at betjene en gravemaskine! 

Per Ovesen har altid interesseret sig for maskiner og maskinstationer, først i landbruget. Som 14-årig sad han for første gang i en arbejdsmaskine, en traktor. Det var hjemme i Roskilde hos den lokale bondemand, som efter at have set ”knejten” lidt an, nok mente, at han kunne fure de 17 tønder land op. 

”Så kan du bare gå i gang”, sagde bonden og sendte Per ud for at fure. Det gjorde han så.

I alt har han nu en snes år med i bagagen og elsker stadig sit job. Udviklingen i hvad maskinerne kan og hvad det betyder, følger Per Ovesen tæt og han forsøger altid at være opdateret. Han har f.eks. arbejdet med GPS styring siden 2009. Han kørte i en del år med andre mærker, inden han blev ”ramt af en Volvo EC300E”, som han siger med et glimt i øjet. Det var på et grusgravsarrangement i 2015 og han testede 5 forskellige, men var solgt, da han havde været ombord og kørt en EC300E – samme maskine som han kører i dag. Og han er glad hver dag han tager på arbejde.

Gode relationer = gode resultater
”Jeg er heldig, at jeg for det meste har arbejdet på større projekter i lange perioder”, siger Per Ovesen og fortsætter,” så vi kan nå at lære hinanden at kende på pladsen og skabe gode relationer – det giver de bedste arbejdsbetingelser og resultater”. 

En professionel indgangsvinkel som er ret kendetegnede for Per Ovesens syn på arbejdslivet. En indstilling som giver ”streetcredit” og tillid fra bl.a. formændene. Alle kan have en dårlig dag, men så meddel det til kollegerne om morgenen i stedet for at gå og være indebrændt og sprede dårlig karma, er hans mening. Selv er han for det meste i godt humør.

”Vi fra GSV skal altid huske, at vi repræsenterer virksomheden i forhold til kunden. Vi skal være ekstra selvkritiske og fleksible og være parat til at give det ekstra, som gør, at kunden er tilfreds. Det skaber værdi for firmaet - og giver os samtidigt et godt ry”, slutter den positive maskinfører fra GSV.