Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Bendt Risom

Dansk triumf ved Volvo Operators Club Final 2019

Bendt Risom blev i oktober den første danske vinder nogensinde af Volvos europæiske maskinførermesterskaber.

Den 5. oktober samlede Volvo Construction Equipment 27 af de dygtigste operatører i EMEA-regionen til Operators Club Final i Volvo Customer Center i Eskilstuna i Sverige. Da støvet havde lagt sig, og den sidste entreprenørmaskine igen holdt stille, kunne jublen bryde løs hos den danske delegation.

Danske Bendt Risom fra entreprenør- og anlægsfirmaet Bendt Risom ApS kom fra baghjul i finalen, hvor han formåede at holde nerverne i ro hele vejen. Den værste nervøsitet kom først til ham, da han kom hjem igen. Den vender vi tilbage til.

Udfordrende discipliner
For 25-årige Bendt Risom har det at konkurrere i entreprenørmaskiner altid været sjov og underholdning. Han er vokset op med maskiner i flere størrelse, og allerede i en tidlig alder legede han i en rigtig minigraver, når de andre børn var til sport.
Han har deltaget i adskillige maskinkonkurrencer i Danmark, og den første sejr fik han frataget, da arrangørerne opdagede at han på det tidspunkt endnu ikke var fyldt 18 år.

Sidste år havde han også kvalificeret sig til den specielle 20-års jubilæumsudgave af Operators Club-konkurrencen, hvor han præsterede en tredjeplads.

Derfor havde han sat næsen op efter endnu en god placering, hvis han altså evnede at kvalificere sig under Åben Grusgrav hos Volvo i Taulov.

- Der var jeg bogstavelig talt ved at smide det hele efter den første udfordring. Vi skulle køre præcisionskørsel med en L30 læssemaskine og flytte postbure. Dem væltede jeg, men jeg kom alligevel med til Sverige på en samlet 2. plads i hele konkurrencen, fortæller Bendt Risom.

I Sverige var det lige på og hårdt i konkurrencerne fra dag 1. Først skulle de 27 operatører en efter en manøvrere en Volvo A45G rammestyret dumper rundt på en snæver bane. Derefter skulle de ved hjælp af en Volvo L70H læssemaskine med gafler bytte om på en palle med en spand vand og en palle med et rør med en fodbold på - uden at spilde vandet eller tabe bolden.

Derefter brugte operatørerne en Volvo EW220E gravemaskine på hjul og en EC160E gravemaskine på larvefødder til at samle dæk op fra jorden og stable dem oven på en olietønde.
Alle opgaver blev fuldført på tid med straf, hvis der blev lavet fejl. Operatørerne med de 10 hurtigste tider gik videre til finalen. Her skulle de prikke små træklodser ud af en metalkonstruktion ved hjælp af et plasticrør, der var monteret på en Volvo EC160E gravemaskine.

De fem bedste gik videre til den endelige finale, hvor udfordringen igen var at prikke de små træklodser ud af konstruktionen.

- Der var cirka 50 klodser i konstruktionen, og jeg nåede 25 i semifinalen. Det var nok til at få mig i top fem. I finalen havde jeg fået bedre føling med det og nåede 33 klodser. Det var nok, smiler Bendt Risom, der som nævnt indledningsvist formåede at holde nerverne i ro.

- Jeg var faktisk ikke nervøs. Bare spændt. Jeg kunne holde fokus på opgaverne hele vejen igennem, og det var en stor hjælp, siger han og forklarer sin konkurrencetrang.

- Det er altid bare sjov for mig. Jeg mener ikke, at jeg har noget at tabe. Men jeg gør altid mit bedste, når jeg deltager. Jeg er blevet god til at koncentrere mig, når det gælder.
Johannes Unger og Othmar Pletzer - begge fra Østrig - blev henholdsvis nummer to og tre. Johannes Unger vandt konkurrencen i 2017 og 2013 og fik en andenplads i 2014, mens Othmar Pletzer vandt titlen i både 2018, 2015, 2010 og 2009, så det var ikke hvem som helst, Bendt Risom vandt over.

Live på landsdækkende tv

Med det samme nåede sejren de sociale medier, hvor lykønskningerne væltede ind. Hjemme i Danmark sendte hans storebror et tip til TV MIDTVEST, der få dage senere lavede et indslag om hans sejr. Samme aften nåede historien TV2's landsdækkende nyheder, og få dage efter stod han pludselig i Go' Morgen Danmark på TV2 med sin specialbyggede Volvo EWR150 hjulgraver.
Så fik nerverne pludselig frit løb.

- Jeg havde det virkelig dårligt den morgen, hvor jeg skulle på live i Go' Morgen Danmark. Tidligere kunne jeg godt blive nervøs ved konkurrencer, hvilket jeg lærte at kontrollere. Men når man skal vise evnerne live på landsdækkende tv, er det noget helt andet. Dér blev jeg virkelig nervøs. Man har kun den ene chance, og man kan hurtigt komme til at se dum ud, hvis der er noget som kikser, siger Bendt Risom.

Erfaringerne fra de mange timer dagligt i sin hjulgraver hjalp ham igennem uden svipsere, og da indslaget var overstået, kunne han få pulsen ned igen.

Lave tomgangstider
Besøget i Eskilstuna var et glædeligt gensyn for Bendt Risom, for det var her, at han for to år siden uddannede sig som ECO Operator. Dengang var han ansat i et entreprenørfirma, hvor han til dagligt kørte en Volvo EC250 gravemaskine og senere en EC300.

- Jeg var afsted i januar 2017. To dage med intensiv teoriundervisning den første dag og praktiske test dagen efter. Jeg kørte gummiged, gravemaskine, dumper - det hele.
Læringen fra ECO Operator sidder fast på rygraden af ham.

- Både EC300'eren og nu min egen EWR150 hjulgraver er udstyret med Volvo CareTrack, som opsamler data for brændstofforbruget, tomgangstid, omdrejninger vs. optimal udnyttelse af motoren mv. Det er alt sammen noget, jeg tænker meget over i dag. Der er ingen grund til at køre med fulde omdrejninger på motoren, hvis man ikke udnytter dem. Ved at sænke omdrejningerne sænker man også brændstofforbruget, og det bliver til mange penge hvert år, siger den unge firmaejer.

- Jeg tænker faktisk på i det daglige, at jeg er ECO Operator. Jeg holder blandt andet sjældent i tomgang, og derfor har jeg et meget lavt dieselforbrug. Den lave tomgangstid betyder, at timetælleren giver et retvisende billede af, hvor meget maskinen har arbejdet. I gennemsnit er min tomgangstid på 10-12 procent, og på de mest effektive dage er jeg nede på 2-3 procent. Jeg var opmærksom på brændstofforbruget før ECO Operator, men jeg blev alligevel overrasket over, hvor meget der kan spares, siger han.

Som forsvarende vinder af Volvo Operators Club Final er han selvskrevet til at deltage i konkurrencen næste år.

Indtil videre har cirka 700 danske maskinførere, formænd og ejere bestået ECO Operator uddannelsen