Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Grus i blodet

Der graves på livet løs lidt udenfor Rødekro. Hos Kudsk & Dahl er der stadig meget at hente op af den sønderjyske undergrund.

Nr. Hostrup Grusgrav ligger en god kilometers vej udenfor Hellevad med to udgravninger placeret på hver sin side af landevejen mellem Rødekro og Hellevad. 

Kudsk & Dahls anden grusgrav i området ligger på den østlige side af Rødekro, hvor undergrunden er mere sandet. Grusgravene er en del af Unicon koncernen, som igen er ejet af et stort internationalt industri-konglomerat. Men i Rødekro har man stadig benene solidt plantet jorden – eller snarere, i gruset.

Den særlige sønderjyske geologi gør, at der er store forekomster i undergrunden som er værd at udvinde. Da ismasserne efter sidste istid trak sig tilbage, aflagde de vigende istids-gletschere en stor mængde sten og grus hen over vores sydligste landsdel.

I området omkring Rødekro er det især småsten og grus der udvindes. Omkring halvdelen forsyner Unicons betonfabrikker i regionen og bruges her til betontilslag, men den sidste halvdel går til bygge og anlæg. Private mennesker er også velkomne i grusgraven, og det er derfor ikke usædvanligt at møde trailerfolket her.

Maskinparken er dog af en helt anden kaliber – og der står Volvo på det meste. En funklende ny Volvo L220H læssemaskine står parkeret på pladsen foran kontorbygningen, for dagen vi har valgt til at besøge Nr. Hostrup Grusgrav, falder sammen med dagen, hvor instruktion og overdragelse af maskinen sker. 

Distriktschef Bjarne Junker, kundekonsulent Lasse Cristensen og produktspecialist Lars Kristiansen fra Volvo Entreprenørmaskiner er mødt op for at få de sidste detaljer på plads og givet maskinfører Jørgen Mortensen en indføring i de opdaterede features i læssemaskinen.

Maskinføreren er med på råd
Det er fast politik i virksomheden at der udskiftes maskiner, når de har nået 12.000 timer eller ca. 6 år. 

”Så skal maskinerne videre”, fortæller Jørgen Mortensen,” også selv om de ikke fejler en smule”. Han er en garvet og værdsat medarbejder, der som maskinfører har været en del af Kudsk & Dahl i mere end 23 år. 

Det er Jørgen Mortensens anden L220. Den nye Volvo L220H er, blandt andet, forsynet med en ekstra stor skovl, så det akkurat passer med, at 3 skovlfulde kan fylde en lastbil. Det er effektivt og ressourcebesparende, da transporten til byggepladser og betonfabrikker med tiden er blevet længere. Større lastbiler = større skovle.

Som maskinfører sværger Jørgen Mortensen til Volvo og han har været med til at konfigurere den nye læssemaskine. Blandt andet har den fået ekstra solide dæk monteret, så de passer til underlaget i grusgraven.

”Men det vigtigste er komforten, jeg har prøvet andre fabrikater og det er bare ikke det samme”, siger han. Den nye læssemaskine har desuden Co-Pilot og Load Assist installeret for at smidig-
gøre arbejdet.

Kudsk og Dahl beskæftiger fire læssefolk i de to grusgrave ved Rødekro som læsser den nærmest uendelige strøm af lastbiler, der transporterer materialerne ud af grusgravene. Ialt har virksomheden 14 medarbejdere på de to lokationer samt administrationen i Vojens.

Alle læssefolk har ECO Operator kurser fra Volvo med i rygsækken – kurser som følger de Volvo Guld Serviceaftaler, som Kudsk & Dahl altid vælger til, når der handles nye maskiner. Helt kontant har kurserne medført at tomgangstiderne er faldet – til glæde for miljøet, men også for pengepungen og unødige maskintimer.
”Det er især eftermarkedet og servicedelen som gør at vi konsekvent vælger Volvo-maskiner”, fortæller daglig leder Trine Løbner fra Kudsk & Dahl. ” Vi har et tæt samarbejde med Volvo-montør Bjarne Rønne. Han kommer så snart vi kalder – og det virker bare”.

Grus i blodet

Selv om det i dag er en stor industrikoncern som ejer grusgravene, skal man bogstavelig talt ikke grave længe i historien for at fornemme den lokale betydning. 

Kudsk og Dahl trækker aner tilbage til 1937, hvor den første Dahl begyndte at grave materialer frem i området. Trine Løbner, har familiemæssige bånd helt tilbage til den oprindelige stifter og hun er nærmest vokset op med ”grus i blodet”. Hendes egen far var leder af grusgravene i mange år og han kígger stadig indenfor i grusgraven for at se, om alt er som det skal være. 

Ordrebøgerne er godt fyldte og fremtiden ser lys ud, fortæller folkene i grusgraven. Efterspørgslen på sten og grus er stadig enorm. Og mens mange gravelokationer i landet begynder at være udtømte, og nye skal lokaliseres og udvikles, er der stadig masser at hente ud af undergrunden ved Rødekro. Så hos Kudsk & Dahl ved Rødekro graver de videre.


FAKTA:

Kudsk & Dahl beskæftiger omkring 14 medarbejdere, og producerer cirka 800.000 tons sand, grus og sten på årsbasis.
Firmaet er 100% ejet af Unicon, men trækker lokale, historiske aner tilbage til 1937.