Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

”Hvis du kan li’ det, så bli’r du”

Overskriften er et citat som betegner on-site arbejdet på Fehmern forbindelsen, hvor især vejrguderne ofte er mod- eller medspiller.

Ophavsmanden til citatet er Ebbe Caspersen, mangeårig, mobil servicetekniker hos Volvo Entreprenørmaskiner. Ordene faldt, da Jesper Vedel Larsen for lidt over et år siden startede som servicetekniker på Volvos on-site plads i Rødby. Og han kan lide det, Jesper. 
Sammen med servicetekniker Brian Eriksen danner han den dynamiske duo, der er med til at holde cirka 130 Volvo entreprenørmaskiner, som arbejder på Fehmern forbindelsen, kørende. Et job med afveksling og uforudsete hændelser, fortæller de to, da vi møder dem i den nye Volvo on-site base i Rødby. En base som begge er svært glade for, nu hvor sommeren er gået og vinteren venter lige om hjørnet. 

Her er hvad der skal til 
På lokationen findes lageret med alle slags olier, væsker og en del af de mest frekvente reservedele og et mindre værksted, hvor teknikerne bl.a. selv kan presse hydraulikslanger og foretage mindre reparationer og tilpasninger. Dertil toilet- og køkkenfaciliteter med en evigt snurrende kaffemaskine. Godt for både sjæl og kolde fingre. 

Det meste af arbejdet foregår ude i felten, der ude hvor maskinerne dag for dag flytter rundt på hav og land i et uvenligt miljø, med saltvand i luften og mudder af sand og jord under hjulene.

”Ja, vi vil sådan set hellere have sne end regn”, siger Brian Eriksen tørt, da vi taler om den kommende vinter, for regnen gør det hele meget hårdere. Ikke sjældent kommer de to serviceteknikere ud for nogle ret specielle situationer, der kræver, at de giver sig selv 110%. 

Jesper Vedel Larsen fortæller om en episode fra foråret, hvor en gravemaskine gik i stå midt i arbejdshavnens bassin. En oliekøler skulle skiftes, før maskinen igen var duelig, og Jesper og Brian blev tilkaldt ud på aftenen. Regnen stod ned i stænger, vinden og mørket tog til. 

Det gjorde vandstanden i havnebassinet desværre også, så de to måtte nærmest kravle rundt på maskinen, der stod som en øde ø midt i havnen. Med pandelamper og iskolde hænder fik de ud på morgenen skaffet og skiftet det nødvendige, og maskinen kunne endelig bjærges i land. Noget af en ”arbejdsdag” – men det lykkedes,” griner de begge, ”og de kan stadig li’ det...”

Ikke behov for døgnbemanding
Der er konstant bemanding ved det nye on-site i Rødby. Mest servicefolkene, men også andre Volvo medarbejdere med ærinde på Fehmern projektet, fortæller Head of Operations, Jane Gøransson, og tilføjer, ”ligesom der var mest brug for ham, dukkede en gammel Volvo-mand for nylig op, nemlig Bo Nielsen fra Sakskøbing.” Bo Nielsen er pensioneret, mangeårig Volvo-medarbejder, der gerne ville bruge lidt kvalitetstid på at holde styr på lageret, når nu det gamle firma dukkede op i nærheden af hjemmet. Volvo-ånden fornægter sig ikke.

Volvo Entreprenørmaskiner var de første som oprettede on-site base på Fehmern forbindelsen, og indstillingen er, at man bliver der så længe det er nødvendigt, sandsynligvis til det enorme projekt er færdigt i 2029. I øjeblikket er der ikke behov for døgndækning, det svinger med de forskellige byggefaser. Det er heldigvis ikke noget problem, da Jesper og Brian bor forholdsvist lokalt, klar til hurtig udrykning, hvis og når det brænder på.