Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Tiden er nu

Torben Volder har i størstedelen af sit arbejdsliv beskæftiget sig med maskiner, og mest med Volvo. Nu er det tid til at prøve noget helt andet.

Jeg ved bare ikke hvad, siger Torben Volder med et smil, da vi mødes i hjemmets gårdhave i Skælskør. Der er gået nogle dage siden afskeden med kollegaerne i Volvo Entreprenørmaskiner. 

En fin afslutning, konstaterer han, der var, hvad der skulle være for et ordentligt farvel til den arbejdsplads som har fyldt mest i de forgangne 38 år. Taler, blomster, gaver og læssevis af ønsker om god vind. 

Torben Volder startede som 17-årig som kontorelev i Volvo Danmark, som det hed dengang, og kontorpladsen var i Brøndby. Lastbiler, busser, biler, entreprenørmaskiner under samme tag. 

Nu, næsten fire årtier senere, stopper han i Volvo Entreprenørmaskiner som IT & Business Solution Manager. Han har været IT- og Logistikchef, Eftermarkedschef, Kundechef og meget mere siden de første spæde dage på Vestegnen. Han har fulgt med firmaet rundt fra Brøndby til Roskilde til Ringsted til Aalborg og var med til at bygge det nuværende hovedkvarter i Taulov ved Fredericia. Volvo-koncernen havde dengang besluttet at skille de forskellige enheder med lastbiler, busser, biler og entreprenørmaskiner ad, så der var behov for et nyt domicil til entreprenørmaskinerne.

”Hold da op, hvor vi bare syntes det var et stort sted, da vi rykkede ind omkring årtusindeskiftet – vi var kun 30 medarbejdere i den store bygning og gik nærmest og råbte til hinanden”, fortæller han. I dag er der bygget mere hus til og næsten 100 medarbejdere fylder pladserne. 

I Taulov var Torben Volder ansvarlig for IT og Logistik, og han var en af drivkræfterne i opbygningen af alle de nye systemer til den selvstændige enhed.

Torben Volder fortæller entusiastisk om de forskellige stillingsbetegnelser, arbejdsforløb og udfordringer, han har været involveret gennem årene. Det er et gennemgående træk, at han altid har sagt ja tak til opgaver i Volvo, som har haft det med at vokse og blive til meget mere end oprindelig tænkt. Men det har for det meste været en fornøjelse, siger Torben Volder. Men nu er det slut. 

Nu skal der ske noget helt andet, selv om han som sagt ikke ved hvad. Beslutningen om at stoppe har været nogle år undervejs og den endelige dato satte han i vinter. Han er, og har altid været, stolt over og glad for at arbejde med Volvo. Der hersker en særlig ånd af ordentlighed og loyalitet, understreger han. 
”Volvo er lidt som en stor familie, hvor vi kender og hjælper hinanden på kryds og tværs”. 

Tanken om at stoppe tidligt er ikke et tilfældigt indfald, men mere eksistentielt og livsanskuende. Selv om Torben Volder er adskillige år fra den officielle pensionsalder, følte han, at nu var det tid til selv at bestemme over dagen og hvad de vågne timer skal bruges til. Det har krævet downsizing og planlægning, men det er jo ingen sag for en logistikchef. Som tænkt, så gjort.

For nogle år siden blev det store hus i Skælskør solgt og en andelsbolig 300 meter derfra købt. Hustruen, som er pædagog, sagde sit faste job op og blev vikar, for også selv at kunne styre sit arbejdsliv bedre.

Og nu er Torben Volder så fulgt efter. Kajakken ligger klar i den lokale kajakklub på havnen i Skælskør. Den gamle motorcykel er netop blevet solgt, forklarer han, men der kommer nok en ny ind til foråret. 

Der skal også være mere tid til at rejse med fruen, og hygge med fritidshuset på torpet i Hässleholm Kommune i Skåne, hvor der altid er noget at vedligeholde og ordne.

Han er desuden ved at tage erhvervskørekort til bus, så han kan fragte skælskørianere i alle aldre rundt. 

”Måske i Solskinsbussen, som hver sommer pendulerer rundt i solskinsbyen Skælskør”, griner han. Mon ikke det bliver til mere end det – opgaverne har det jo med at vokse for Torben Volder.