Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Et fyrtårn slukker

Med Flemming Holmgrens pensionering er det, som om et fyrtårn slukkes. Han har stået solidt plantet og ledt utallige kunder og kolleger i den rigtige retning. Hans personlige værdier falder sammen med Volvos.

Den afslappede og alligevel altid korrekte og velklædte repræsentant for Volvo Entreprenørmaskiner har beklædt mange forskellige funktioner, men har altid haft med salg og kunder at gøre, siden han kom til firmaet i 1996.

Han var salgschef og markedschef som den umiddelbare top på karrieren, men han beskriver de seneste 10 år som de bedste, hvor der har stået Key Account Manager på visitkortet.

- Der har jeg ikke haft personaleansvar, men alene ansvar for at betjene en række kunder, og det passer mig bedst. Det med at være en slags chef for sine tidligere kolleger er vanskeligt, fastslår den gamle hippie, som ikke lægger skjul på, at han eksperimenterede lidt i de glade ungdomsår i slutningen af 1960’erne både med musik og sjov tobak.

- Det spiller selvfølgelig også ind, at man efter de mange år har sit fundament i orden og har opnået en position. Selvfølgelig betyder det også meget at repræsentere et mærke, som man er stolt af. Det er en god døråbner at komme fra Volvo. Der bliver gjort meget for at værne om det navn og logo, og man har rank ryg. Der har altid været fin overensstemmelse med baglandet,og jeg har haft god opbakning på alle områder lige fra service til finansiering, siger Flemming Holmgren.

Én stor familie
- Privat har jeg ikke dyrket kollegerne særlig meget, men arbejdsmæssigt er vi som én stor familie, og man skal kunne tåle ris og ros. Det har fungeret fint, og det har altid været en god arbejdsplads, siger Flemming Holmgren. Han slår fast, at der i hans mange år som forskellige former for sælger, kun har været et år med røde tal på bundlinjen.

- Det er rart at være i en koncern, der tjener penge, men det er også vigtigt at kunne tale med om det tekniske.

- At sælge maskiner handler om at jonglere både i penge og i teknik. Intet bliver solgt i dag, uden der indgår finansiering, og der har vi heldigvis Volvo Finans i baghånden.

Flemming Holmgren er uddannet smed, så det tekniske ligger ham ikke fjernt. Han er opvokset på landet i Stenløse i en tid, hvor man hjalp sine forældre i marken og i stalden, men han var også ung i 60’erne – faktisk lige præcis 18 år ved ungdomsoprøret i 1968. Den regnekyndige kan altså regne ud, at han går på pension i en alder af 68 år.

Allerede da svendebrevet som smed ikke var helt tørt, fik kan et tilbud om at være med til at introducere Bobcat i Europa, og efter en periode med mange rejser rundt i Europa blev han sælger i Danmark, og siden har han arbejdet med salg. I en periode var det dæk til entreprenørmaskiner, men de seneste 22 år har det altså været for Volvo Entreprenørmaskiner.

Som administrerende direktør for Volvo Entreprenørmaskiner, Jens Ejsing udtrykker det, så er Flemming Holmgren et udpræget konkurrencemenneske. Han hader at tabe – og det gælder også ordrer på maskiner. Det kan han gruble over længe.

- Flemming Holmgren er helt igennem et godt menneske. Han har det bedst, når folk omkring ham har det godt. Han er lidt gammeldags og sætter pris på nogle lidt gammeldags værdier sagt på en positiv måde. Han er helt igennem et ordentligt menneske, siger Jens Ejsing, der afløste Flemming Holmgren som markedschef og senere er blevet administrerende direktør.

Blå blazer på og cigaretter med
Flemming Holmgren oplever, at sælgerjobbet har ændret sig markant. Tidligere blev en handel fejret på den lokale kro eller på restaurant, og i bilens bagagerum stod der en kasse øl, som der blev delt ud af ved kundebesøg.

- For 30 år siden optrådte jeg i blå blazer, og vi skulle have cigarer og cigaretter med rundt. Både øl og tobak er helt væk nu, og det er meget godt. Nu tilbringer en sælger mere tid i sin bil, og arbejdsdagen er typisk længere. Jeg er glad for, at nogle af traditionerne er forsvundet, men det sociale samvær med kunderne har altid betydet meget for mig, siger Flemming Holmgren.

- Selv om der er sket lidt af en revolution, hvor de unge handler på nettet, og nogle spørger, om de ikke kan handle direkte på fabrikken, så betyder den personlige relation alligevel meget. Blandt andet derfor har der gennem flere år foregået en overdragelsesforretning fra Flemming Holmgren til Niels Kromann, der overtager jobbet som Key Account Manager.

Når man beder Flemming Holmgren fortælle om en sjov episode, siger han omgående, at det har været sjovt at gå på arbejde hver dag.
Når han går på pension, er det ikke, fordi han er træt af jobbet, men for at nå at få noget ud af pensionisttilværelsen.

Tidligere har han sejlet meget sammen med sin hustru, men nu bliver en god del af fritiden tilbragt i det sommerhus, som han selv har bygget ved Bisserup Strand på Vestsjælland, når han altså kan være væk fra golfvennerne på Værløse Golf Klubs bane, hvor han spiller i handicap 18,2.

- Hvis jeg skal have et godt liv som pensionist, så er det nu. Jeg vil også dyrke min golfkarriere og forbedre mit handicap, og så hjælper jeg i ny og næ mine fire børn. De er jo godt klar over, at jeg kan slå et søm i.

Og så er der tre børnebørn og én mere på vej, og det kan jo gøre selv en hårdkogt maskinsælger blød i knæene.