Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Kan ikke altid vente - bygger selv modeller

Daniel Foged har ca. 670 modeller og 30.000 brochurer af entreprenørmaskiner. Han bygger også selv, hvis det kniber producenterne at følge med. Den særprægede interesse har bragt ham kloden rundt.

Allerede udenfor huset afslører det sig. Her bor en mand med en særlig interesse for entreprenørmaskiner - han er i gang med at restaurere en Hydrema i fuld størrelse. Det er første gang. Ellers arbejder han i modeller i skala 1:50 og originale brochurer.

De 670 modeller fylder mange hyldemeter i det værelse, som Daniel Foged har forbeholdt til sin specielle interesse. Der er modeller af næsten alle maskiner på det danske marked samt en del, som aldrig har fundet vej til Danmark i fuld størrelse. Det gælder en del af Volvos læssemaskiner til tømmerhåndtering, og det gælder en del af de meget store minemaskiner, som er blandt hans stoltheder.
Volvo EC950E HR – altså nedbrydningsudgaven - var for længe om at komme som model, så Daniel Foged købte en traditionel EC950E, skar den fra hinanden og monterede tiltbar kabine, ekstra lang arm og øvrigt nedbrydningsudstyr, så den ligner en Volvo EC950E HR på en prik. Han er også i gang med at bygge en hollandsk Beco dumper med fem aksler. Det er en traditionel A40F dumper med en sættevogn påbygget.

Har repareret maskiner
- Samlelysten stammer fra min barndom. Min far var landmand og blev senere maskinfører i grusgrave - først hos Superfos og senere i NCC. Jeg har også kørt med entreprenørmaskiner, og min far lagde et godt ord ind, for at jeg kom i lære på Caterpillars værksted, fortæller han.

Der blev interessen for at samle underbygget. Ikke alene har Daniel Foged omkring 670 modeller, men han har også 30.000 brochurer over de fleste entreprenørmaskiner, der har været på det danske marked og lidt til. Den ældste brochure er fra 1924, hvor produktionen af entreprenørmaskiner var i sin barndom. De fleste entreprenørmaskiner er skabt ud fra ombyggede landbrugsmaskiner.
Daniel Foged bliver brugt af montører og selvbyggere, som af og til trækker på hans brochure samling, fordi der i nogle tilfælde ikke findes andre brochurer på den pågældende maskine.
Brochurerne fylder ikke så meget som modellerne, men adskillige hyldemeter er det dog blevet til, og han har netop udvidet med flere reolmeter for at give plads til brochurer. Han har et godt forhold til mange danske maskinleverandører, og de tilkalder ham eksempelvis for at rydde op i deres gamle brochurer, fordi de så ved, at et eksemplar af hver brochure bliver gemt. Hos Volvo Entreprenørmaskiner er han også en jævnlig gæst - dels for at holde øje med de nyeste modeller og dels for at sikre sig brochurer.

- Jeg kan godt frygte fremtiden lidt. Allerede i dag er der nogle modeller, hvor brochuren ikke bliver trykt, men kun fremstillet digitalt. Det kan blive et problem at få de maskiner dokumenteret for fremtiden, siger Daniel Foged.

Ikke en scorereplik
”Jeg samler på modeller og brochurer over entreprenørmaskiner”, er ikke netop nogen scorereplik. Daniel Foged bor sammen med sin kæreste i Vesthimmerland, så han har ikke brug for scorereplikker, og hun er slet ikke interesseret i entreprenørmaskiner. Så rejser til messer i udlandet foregår typisk uden kæresten.

- Jeg har været på Bauma i München siden 2004, været på Bauma i Kina og været til messe i Las Vegas tre gange. Gennem samlearbejdet har jeg netværk rundt omkring i verden, fortæller Daniel Foged.

- Der er ikke mange samlere af brochurer – faktisk kun to i Danmark. Vi bytter og køber af hinanden. Det gælder også om at være på stikkerne, når der skal ryddes op hos virksomheder, som lukker eller er gået konkurs.

- En del af brochurerne har jeg på flere sprog, og jeg har også brochurer, der dækker udenlandske modeller, som aldrig er solgt i Danmark, og selv om det bliver mere almindeligt med digitale brochurer, håber jeg, at der er behov for at fremstille brochurer også i fremtiden.

- Jeg forestiller mig, at jeg nok fremover bliver nødt til at sortere lidt i mine modeller og eventuelt sortere de mindste maskiner fra. Brochurerne vil jeg holde fast ved. Jeg er helt bevidst om, at jeg har valgt en niche, men jeg har vist én af Europas største samlinger indenfor dette område, siger han.

Samlingen må dog godt blive større. Hvis nogle har noget brochuremateriale liggende, er de velkomne til at kontakte Daniel Foged på dfogeddf@gmail.com.

Daniel Foged