Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

EC230 Electric er klar til arbejdet

Ny mellemstor elektrisk gravemaskine giver store løfter for fremtiden.

Volvo Construction Equipment har netop lanceret den nye EC230 Electric gravemaskine i Europa. Denne mellemstore elektriske gravemaskine tilbyder mere bæredygtig drift med minimal støj og ingen emissioner. EC230 Electric er en af de få batteridrevne gravemaskiner i sin størrelse på markedet og har allerede vist sig succesfuld i forskellige anvendelsesområder både i Europa og Asien. Efter at være blevet introduceret i Norge i 2022 er den nu tilgængelig for udvalgte kunder i Europa.

EC230 Electric er en 23 tons gravemaskine, der leverer den samme ydeevne som sin konventionelle dieselmodpart, men med fordelene ved ingen emissioner, lav støj, lave vibrationer, bedre manøvredygtighed og lavere samlede ejeromkostninger. Operatørerne rapporterer, at den ikke kun opnår samme gravekraft som den tilsvarende dieselmodel, Volvo EC200E, men også udfører opgaverne med en endnu hurtigere cyklustid og meget mindre støj.

Reduktion af skadelige emissioner og støj er ikke kun fordelagtigt for arbejdstagerne på stedet og det omkringliggende samfund, det hjælper også med at opfylde CO2-reduktionsmålene. Faktisk er EC230 Electric så effektiv, at selv med den energi, der kræves til at producere batterierne, er de samlede emissioner stadig lavere end dieseludgaven.

Testet i praksis på havnen i Aarhus

Disse fordele blev tydelige, da maskinen blev anvendt på store kundeanlæg som Slakthusområdet i Sverige, der er landets største fossilfrie arbejdsplads, samt projektet ”Fremtidens grønne arbejdsplads” i Danmark, hvor den medvirkede i opførelsen af Danmarks højeste kontorbygning på havnen i Aarhus. Via et samarbejde med bl.a. bygherren og Teknologisk Institut, blev maskinen gennemtestet over en periode på 14 dage.

Produktspecialist Peter Sjøgren fra Volvo Entreprenørmaskiner siger om den elektriske nyhed, ”EC230 Electric er udstyret med litium-ion-batterier og er designet til at arbejde en stort set fuld arbejdsdag med eventuel mulighed for hurtig højeffekt-opladning i frokostpausen. Denne alsidige maskine er velegnet til en bred vifte af opgaver, herunder materialebrydning, jordflytning og planering i byggesegmentet samt affalds- og skrothåndtering i genanvendelses- og renovationssegmentet.”

EC230 Electric er den første mellemstore gravemaskine fra Volvo CE, der er blevet elektrificeret, og den er blevet ledsaget af den 20 tons store hjullæsser L120H Electric Conversion. Disse maskiner følger efter den vellykkede lancering af Volvo CE’s før-
ende elektriske kompaktmaskiner: ECR25 Electric gravemaskine og L25 Electric hjullæsser. Senere er de kompakte gravemaskiner ECR18 Electric og EC18 Electric samt hjullæsseren L20 Electric også blevet introduceret på markedet.

Fleksible opladningsmuligheder
EC230 Electric er udstyret med en CCS2-stikforbindelse, som er en standardforbindelse, der er tilgængelig i de fleste europæiske lande. Dette gør det muligt for kunderne at starte og bruge maskinen næsten overalt ved hjælp af de tilgængelige opladere på markedet. Maskinen leveres også med et ladekabel med en effekt på 22 kW, der kan oplade batteriet via en CEE-stikkontakt. Der er også mulighed for en mobil powerbank, der er specielt designet til at imødekomme kravene fra EC230 Electric. Med disse forskellige opladningsmuligheder leverer Volvo CE den fleksibilitet, som kunderne har brug for til at få arbejdet gjort uden besvær.

Richard Sjöblom, som er maskinfører for Skanska på Slakthusområde-projektet, har udtrykt positiv feedback efter at have testet maskinens ydeevne på forskellige opgaver. Han siger: ”Hvis jeg skulle vælge mellem en elektrisk eller en dieselmaskine i denne størrelsesklasse, ville jeg vælge den elektriske på grund af de mange fordele i forhold til en dieselmaskine. Da maskinen blev leveret til stedet, var der mange skeptikere, der troede, at den ikke ville kunne klare en hel arbejdsdag, men de tog alle fejl!”

Løfter for fremtiden
Ved at bruge EC230 Electric vil Volvo CE kunne indsamle værdifulde data om faktorer som produktivitet, omkostninger og skalerbarhed, der vil hjælpe med at udvikle endnu flere modeller i den elektriske serie. Dette vil gavne virksomhedens partnere og kunder ved at hjælpe dem med at reducere deres klimapåvirkning og opnå deres mål om nul nettoemissioner inden 2040.

Thomas Bitter, chef for teknologi hos Volvo CE, understreger betydningen af partnerskab med kunderne for at opnå innovation og bæredygtige løsninger. Han siger: ”Partnerskabet med vores kunder er afgørende for vores innovationsrejse, og et tæt samarbejde med dem giver os værdifuld feedback, der hjælper os med at forbedre vores produkter og opbygge bæredygtige løsninger. EC230 Electric har bevist sin bæredygtige effektivitet og er perfekt til moderne byggepladser, da den udfører krævende opgaver med hensyntagen til miljøet omkring den”.