Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Vi skal gøre os umage hver eneste dag

Henrik Torp er ny i chefstolen hos Volvo Entreprenørmaskiner A/S

Der har stået Volvo over det meste af hans over 40-årige karriere. Med det seneste jobskifte er der nu tilføjet ”Entreprenørmaskiner” bagefter – og Henrik Torp glæder sig til at komme rigtigt i gang. Fra første dag på jobbet som ”Head of Retail Operations” i Danmark har læringskurven været stejl og møderne med medarbejdere, produktfolk, samarbejdspartnere mv. har været mange. 

Henrik Torp er et kendt ansigt i personbils - såvel som lastvognsbranchen. De spæde sikkerhedssko blev trådt hos Toyota i Helsingør, hvor uddannelsen som automekaniker kom i hus, og kort tid efter blev fodtøjet til værkførersko, da autoforhandleren kunne se, at den unge Torp havde et leder-gen der gjorde, at han så nogle ting før andre. Igennem 10 år sad Henrik Torp således i værkførerstolen i den forholdsvis lille bilforretning.

”Det var i virkeligheden en stor fordel”, fortæller han, ”for jeg fik lov til at prøve det hele – og man skulle kunne det hele, hvis dagligdagen og forretningen skulle køre”.

Efter 10 år sagde han tak til Toyota og gik ind i Volvo-universet, via en stilling som værkstedskonsulent hos Volvo Trucks i Tåstrup ved København. 
Herfra blev det til chef for eftermarkedet og regionschef, ansvarlig for servicekontrakter i Norden og ansvar for tre forhandlere i Danmark samt salg af lastbiler til olieselskaber i Danmark. Chef for Sjællands Volvo truckcentre og siden hen chef for alle truckcentrene.

Så en dag ringede telefonen
I den anden ende af forbindelsen var Arne Knaben. Inkarneret Volvo-mand og direktør for Volvo Trucks i Norden. Han havde et job til Henrik Torp, hvis han ville sige ja. Det var godt nok i Australien, men det handlede om Volvo lastvogne på tre Volvo Truck anlæg, 220 ansatte og en god mulighed for et eventyr?

Henrik Torp og hans kæreste var friske på udfordringen og syv måneder senere stod de i Sydney. 

”Det var to spændende år med masser af udfordringer”, husker Henrik Torp. ” Forholdene og proportionerne var bare så meget større end hjemme i Danmark. For eksempel kunne man komme ud for at sende en servicevogn til et nødstop i bushen – 800 kilometer ude midt i ingenting.” 

Det krævede knivskarpe planlægninger og samarbejde mellem afdelingerne. 

”Det nytter altså ikke, at servicemekanikeren står og mangler en gummislange, når han endelig kommer frem til den nødstedte lastbil, alt skal bare klappe”, fortæller Henrik Torp.

Efter to oplevelses- og læringsrige år vendte Henrik Torp tilbage til den hjemlige lastvognsbranche hos Titan Lastbiler A/S i Ringsted, hvor han først var eftermarkedschef og siden administrerende direktør. 

Og så ringede telefonen igen
Denne gang var det bilmanden Hans Vestergaard som stod og manglede en regionaldirektør til at styre sin multibrand bilforhandling på Sjælland, herunder Volvo personbiler. Han var dermed tilbage i personbilsbranchen med alle de udfordringer og krav den befandt sig i. Spændende og krævende. Et job som Henrik Torp bestred med glæde, lige indtil muligheden for at lede Volvo Entreprenørmaskiner A/S for nylig bød sig. 

Det måtte han prøve, og nu sidder han her mellem travle medarbejdere og gule Volvo entreprenørmaskiner på pladsen rundt om hovedkvarteret i Taulov ved Fredericia.

Det er ikke mindst Volvo’s måde at gøre tingene på, som har været med til at understøtte beslutningen om at sige ja tak til jobbet. Volvo-ånden, som han har været en del af det meste af sit arbejdsliv, lever.

”Der er højt til loftet hos Volvo. Er vi uenige, så er der plads til diskussion og betragtninger, men når vi går ud ad døren, så er vi enige. Fra mine tidligere job kendte jeg allerede en stor del af medarbejderne hos Volvo Entreprenørmaskiner A/S, hvilket har været en stor hjælp i den første tid. Vi er over 100 medarbejdere, så der er også mange nye ansigter, og jeg sætter en stor ære i at kende alle,”, siger Henrik Torp.

Hans ledelsesmæssige kæphest og nøglen til succesfulde resultater er netop medarbejderne. 

”Det lyder som en kliché, men det er ikke desto mindre rigtigt”, smiler han, ” at kun gennem glade medarbejdere opnår vi glade kunder”.

Kundetilfredshed dækker derfor også over medarbejdertilfredshed som igen er afhængig af de rammer han udstikker som øverste leder i Danmark.

”Vi skal levere varen hver dag. Vi skal gøre os umage hver eneste dag, så kunden oplever Volvo Entreprenørmaskiner optimalt på alle niveauer og får et varigt forhold til maskinerne og til os som leverandør og samarbejdspartner. Det kræver gode medarbejdere 
– og det har vi, vi er et stærkt team. Men det er et ledelsesansvar at sørge for, at medarbejderne får succes og gode resultater”, fastslår Henrik Torp.

Kompaktmarkedet og elektrificeringen rykker
Et andet fokusområde er det kompakte marked, herunder den forholdsvis nye indtræden i salg og service af elektriske maskiner. En stærkere position på kompaktmarkedet er da også med på ”To-Do” listen og et af redskaberne her er fleksibilitet og agilitet. Begreber som han kender fra personvognsmarkedet. 

”El-maskiner med ladestationer og hele det medfølgende univers vil stille helt nye krav til os som leverandører og skabe nye værdikæder, hvor vi kan hjælpe vores kunder i transformationen”. 

På de almindelige entreprenørmaskiner ser Henrik Torp også store potentialer.

”Diesel er ikke død”, fastslår han, ”men vi skal arbejde på at gøre det bedre, billigere og grønnere”. Dette skal ske ved blandt andet at kigge på maskinernes økonomi i hele deres levetid og evaluere maskinernes effektivitet ud fra de driftsdata de leverer. 

”Hos Volvo Entreprenørmaskiner har vi et stort og landsdækkende netværk af servicevogne, der kan holde vores kunders maskiner i gang med mindst mulig nedetid. Det skal vi fortsat arbejde for”, lover Henrik Torp.


FAKTA:
Henrik Torp
Alder: 59 år
Titel: Head of Retail Operations i Danmark
Bopæl: Bosat i Tåstrup ved København
Bil: Polestar 
Fritid: Bidt af en gal motorcykel. Kører sammen med sin søn bane- og offroad kørsel, bl.a. på Jyllands Ringen.