Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Rent vand til Lejre går gennem jord og ler

Nordkysten A/S graver rør ned i sagnlandets muld. En til tider krævende og noget mudret opgave.

Ikke langt fra Sagnlandet Lejre er HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, ved at bygge et helt nyt, moderne vandværk. Det nye værk, der kommer til at ligge ved Gevninge med udsigt til Holbækmotorvejen som passerer tæt forbi, skal erstatte det 84 år smukke, men gamle og udtjente vandværk ved Lejre.
Arbejdet med at forbinde det gamle vandværk med placeringen af det nye varetages af entreprenørvirksomheden Nordkysten A/S, som gennem det seneste års tid har været på opgaven, der forventes afsluttet i april i år. Projektet omfatter nedgravning og underboringer af de store parallelle rå- og rentvandsledninger på den ca. 3 km lange strækning mellem Lejre og Gevninge. 
Nordkysten har konstant en 8-10 mand beskæftiget på opgaven i Lejre, men har desuden en del andre ”vandrelaterede” opgaver hos HOFOR rundt omkring i hovedstadsregionen, bl.a. vedligeholdelse af vandforsyningsnettet samt direkte renoveringer. Virksomheden har gennem mange års arbejde indenfor vandforsyning opnået en stor ekspertise på området. Ikke mindst i gravearbejde og styrede underboringer. 

En gravemaskine på hjul
Virksomheden har for nyligt modtaget en EWR 150E gravemaskine på hjul og får i løbet af foråret en ”storebror”, nemlig en Volvo ECR355E gravemaskine på bælter.
Det er maskinfører Michael Ciric-Friis der har fået fornøjelsen af at køre EWR150E maskinen, hvilket han er yderst tilfreds med, da den har vist sig meget fleksibel – og ikke mindst komfortabel at arbejde i. På denne opgave bruges maskinen til at flytte de store rørelementer og andre materialer rundt i terrænet mellem Lejre og udkanten af Gevninge, hvor det nye vandværk er under opførsel.
EWR150E gravemaskinen på hjul bygger bro mellem de traditionelle 14- og 16-tons klasser og er perfekt til at udføre arbejde på smalle og trange steder, da den har en kort svingradius. Og så er den stærk nok til at løfte, flytte og trække når det gælder.

”Det er vanskeligt terræn, især her i vinterhalvåret, da den megen regn udløser et sandt mudderorgie, når vi graver ned i den meget lerholdige jord”, fortæller materielchef Stig Lippold fra Nordkysten A/S. ” Det stiller ret store krav til materiellet og en god indsats fra mandskabet”.
Stig Lippold har været hos Nordkysten A/S i 3 år, og er meget glad for jobbet, hvor han direkte har 32 medarbejdere i sine teams, der dækker værksteder, lager, maskinførere, kørselsdisponenter, landmålere, administrative medarbejdere og intern service. Han kom i 2018 fra en af landets største entreprenørvirksomheder og er oprindeligt uddannet entreprenørmaskin-
mekaniker.

”Jeg må indrømme, at jeg godt kan lide Volvo, som vi havde en del af i den virksomhed, så derfor er det naturligt for mig at kigge mod Volvo, når vi hos Nordkysten A/S står og skal investere i nyt grej”, siger han. ”Ikke mindst eftermarkedsdelen er jeg meget begejstret for. Det spiller bare! Når vi ringer, så er der altid en servicemand på vej, for de har så mange servicevogne kørende – det er der ingen andre som kan stikke”.
Et andet begejstringspunkt hos maskinchefen er Volvos ECO-operator kurser, som han selv har deltaget i nogle gange. Når kurserne genstarter i det kommende efterår har Stig Lippold derfor tilmeldt et hold maskinførere, heraf også flere som ikke kører Volvo til daglig.
”Selvom de kører i andre maskiner, så er indholdet på ECO Operatorkurserne så værdifuldt, at de kan lære en hel masse nyttigt til brug i deres arbejdssituationer. En viden, som de er gode til at dele og hjælpe hinanden med, når der opstår spørgsmål i dagligdagen. Og så får vi også rystet mandskabet ekstra godt sammen på sådan en tur. Det sociale er også vigtigt”, tilføjer han.

Flad struktur giver fremgang
Arbejdsstrukturen er nemlig rimelig flad i Nordkysten A/S struktur. Der er ikke langt fra top til bund, selvom man nu har rundet de 420 medarbejdere. Frihed under ansvar er mottoet som gennemsyrer hele virksomheden, hvilket Stig Lippold i høj grad tilskriver Frank Schou Kruse, der er administrerende direktør og 3. generation i den entreprenante virksomhed.
”Frank er god til at lytte. Han overtog som administrerende direktør i 2015, og har siden da sat sit eget hold. Siden 2018 har vi næsten fordoblet medarbejderantal og omsætning ligeså. Ordrebogen ser fornuftig ud resten af året 2022, så man må sige at det virker”.
Den flade virksomhedsstruktur rækker helt ud i førerkabinerne, hvor maskinførerne selv kontakter Volvo servicefolkene, hvis noget brænder på. Det sparer tid og især den tid, hvor man holder stille.
Maskinførerne er også med inde over, når der skal købes nye maskiner. Det giver den største medarbejdertilfredshed, mener materielchefen, som konfigurerer nyindkøbene sammen med folkene. 
Det er ikke kun på entreprenørmaskinerne at materielchefen fra Nordkysten A/S har en forkærlighed for Volvo, betror han. Han har i de seneste par år købt 3 Volvo lastbiler til firmaet og har 2 nye på vej her i foråret. Så det handler i det hele taget om at være godt kørende, griner Stig Lippold.


FAKTA:

Om Entreprenørfirmaet Nordkysten A/S
Entreprenørfirmaet Nordkysten A/S er mere end 60 år gammelt og beskæftiger sig med alle opgaver inden for kabelgravning, store kabellægningsprojekter, kloak, fjernvarme, vandledning og andre anlægsarbejder. Firmaet klarer også opgaver med belægninger, reparation af forsyningsledninger og renovering af alle former for eksisterende belægninger samt opgravning i forbindelse med brud på rør, kabler, gasledninger mv.
Der er i dag kontorer i Gilleje, Glostrup og Sorø. Familievirksomheden ledes i dag af direktør Frank Schou Kruse, som er 3. generation på posten. Pt. er mere end 420 mennesker ansat. Den årlige omsætning nærmer sig 600 millioner kroner.