Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Er Volvos største gravemaskine på vej til Danmark?

Den godt 90 tons tunge Volvo EC950F gravemaskine er blevet udstyret med en Euro 5 motor, som giver den adgang til det europæiske marked, og der er allerede dansk interesse for maskinen.

Volvos største gravemaskine hedder EC950F. Den har hjemme i 90 tons klassen, og i de år, den har været på markedet, har den leveret en pålidelig kombination af kraft og stabilitet til selv de mest krævende non stop produktionsopgaver. Den har dog ikke tidligere været tilgængelig i Danmark eller på resten af det europæiske marked, da den ikke kunne opfylde de gældende emissionskrav.

Men det er der nu lavet om på. Volvo har udstyret den tunge gravemaskine med en motor, som opfylder de nyeste internationale emissionsstandarder, så nu er EC950F tilgængelig i hele verden.

- EC950F har eksisteret i nogle år, men den er aldrig blevet lanceret på det europæiske marked før nu. Nu er den CE mærket og kommer med Euro 5 motor, forklarer Peter Sjøgren, produktspecialist hos Volvo Entreprenørmaskiner.

God brændstoføkonomi
Gravemaskinen vejer mellem 91,2 og 94,8 tons, alt efter hvilket udstyr den arbejder med. Den er skabt med en Volvo D16-motor med 450 kW, der har et stort drejningsmoment ved lave omdrejningstal, og selv ved den mest krævende anvendelse kan EC950F klare udfordringen.
- Det er ikke en maskine til traditionelt anlægsarbejde. Det er en produktionsmaskine, som er bedst ved store jordflytningsopgaver. Det kunne være ved kystsikringsprojekter eller tage overjord af ved grusgrave, siger Peter Sjøgren.
Et optimeret hydrauliksystem øger pumpekraften med henblik på hurtig og problemfri drift, mens det elektrohydrauliske system regulerer det krævede flow og reducerer de interne tab i det hydrauliske kredsløb. ECO Mode hjælper EC950F med at opnå en god brændstoføkonomi og optimerer samtidig hydrauliksystemet for at reducere tab af flow og tryk.

Dansk interesse

For at opnå optimal styring er alle maskingrænseflader - inklusive joysticks, tastatur og LCD-skærme - anbragt ergonomisk korrekt. Smarte funktioner såsom ekstraudstyret Dig Assist - drevet af Volvo Co-Pilot - hjælper maskinføreren med at grave mere effektivt. Den støjsvage og rummelige kabine øger komforten yderligere. 

Med den anbefalede skovlstørrelse tager gravemaskinen op til syv kubik- meter i en skovlfuld, hvilket svarer til 12-13 tons materialer. Det bliver til rigtig mange tons pr. time, hvilket overstiger de fleste danske entreprenørers behov. Derfor vil det sandsynligvis også være et begrænset antal kunder, som overvejer maskinen i Danmark, men nyheden om Euro 5 motoren og den tilhørende miljøblåstempling har allerede bredt sig blandt potentielle danske kunder.

- Interessen for maskinen har været forbavsende stor blandt danske entreprenører. Vi er allerede blevet bedt om at give tilbud til flere kunder, siger Peter Sjøgren.

EC950F i tal
Driftsvægt (kg): 91.275 - 94.810
Bruttoeffekt (kW/HK): 449/603 v/motoromdrejningstal (o/min): 1.650
Skovlkapacitet (m3): 3,9 - 7,0
Løftekapacitet, langs undervogn (kg): 34.900
v/rækkevidde / højde (m): 6,0 / 1,5
Maks. graverækkevidde (mm): 12.270
Maks. gravedybde (mm): 7.120
Brydekraft, SAE J1179 (Normal) (kN): 424
Rivekraft, SAE J1179 (Normal)(kN): 408
Totalbredde (mm): 4.467
Svingradius bagtil (mm): 4.700