Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

EC300E Hybrid er nu en realitet

Gravemaskinen EC300E bliver Volvos første fabriksbyggede hybrid, og den vil få følgeskab af flere.

For knap et år siden præsenterede vi i REVY for første gang Volvos EC300E Hybrid gravemaskine. Dengang var maskinen endnu i en testfase, men nu er den officielt sat i produktion og klar til levering.

- EC300E Hybrid er den første hybrid gravemaskine, som Volvo fabriksbygger. Vi har hos Volvo Entreprenørmaskiner A/S tidligere bygget en EC380E om til en hybrid på baggrund af en række forespørgsler fra det danske marked. I Danmark er der et stort fokus på miljø, og der er mange entreprenører, som ønsker at arbejde miljøvenligt, siger Peter Sjøgren, produktspecialist for gravemaskiner hos Volvo Entreprenørmaskiner.

Genanvender energien fra bommens bevægelser
Hybrid-begrebet er for alvor ved at vinde indpas i bilbranchen, men det vil være en fejltagelse at begynde at sammenligne de to teknologier, mener Peter Sjøgren.

- Man kan i mine øjne ikke sammenligne en hybrid personbil og en hybrid gravemaskine. Førstnævnte har hjulene, der roterer hele tiden, hvorved den opsamler energien. En gravemaskine har hydrauliske cylindre, som bevæger sig ud og ind, når gravearmen arbejder. Men der er ikke noget, der drejer.

- En gravemaskine kan kun opsamle med den teknologi fra krøjekransen, og det går jo imod, at man instruerer maskinførere til at være mere effektive ved, at de skal krøje mindre for at spare tid. Jo mindre de krøjer, desto mere effektive er de med skovlen. Derfor er det en blindgyde at fokusere på hybridteknologi alene via krøje funktionen, siger Peter Sjøgren.

Volvos hybrid koncept bygger til gengæld på opsamling af energien fra gravearmen på maskinen. Energien fra de nedadgående bombevægelser oplader 20-liters hydrauliske akkumulatorer, som derefter leverer energi til at drive en hydraulisk hjælpemotor, der dernæst hjælper dieselmotoren med at trække de hydrauliske pumper.

- Der er mange tons stål i gravearmen, og når den sænkes ned i et hul, bliver store mængder olie skubbet tilbage. Akkumulatorerne virker som en fjeder, da de opmagasinerer olien under højt tryk og afgiver den igen til at understøtte dieselmotoren. Netop dieselmotoren vil så blive mindre aktiv og på den måde sparer man på brændstoffet, og så har man en hybrid maskine, som gør en forskel, forklarer Peter Sjøgren.

- Derfor er det mere fornuftigt at fokusere på energi fra graveaggregatet, understreger han.

Hybridteknologien fjerner belastningen på motoren og leverer samtidigt op til 20 procent højere brændstofeffektivitet og op til 17 procent lavere CO2-emissioner - vel at mærke uden tab af ydeevne.

Den første af flere hybrid modeller
At det er en EC300E, som blev Volvos første fabriksbyggede hybrid gravemaskine, er ingen tilfældighed.

- Den er valgt på grund af, at der kører mange Volvo gravemaskiner af den model rundt om i verden. Det er en størrelse, som ofte bruges til at læsse materialer på biler. Dermed bruges gravearmen meget, og derfor er der grundlag for at få det optimale ud af hybrid teknologien, siger Peter Sjøgren.

Han tror personligt selv på, at Volvo i den nærmeste fremtid vil komme med hybridudgaver af EC250E og måske også EC220E, da de langt hen ad vejen deler komponenter med EC300E. Der er dog officielt ikke meldt nogle datoer ud fra Volvo endnu.