Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Moderne maskinkraft og solid nostalgi

Der står Volvo på hovedparten af maskinparken hos entreprenørfirmaet P. Johansen. Den seneste tilføjelse er en EC300E gravemaskine med stor udstyrspakke.

Begejstringen for Volvo entreprenørmaskiner er ikke svær at få øje på, når man kigger ud over maskinparken hos entreprenørfirmaet P. Johansen fra Hjørring. Den faste stab, som suppleres efter behov, har tre styk Volvo L90 læssemaskiner, en ECR25D kompakt gravemaskine og en renoveret A20C dumper til at udføre opgaverne med.

Senest har firmaet også købt en Volvo EC300E gravemaskine, hvor ejer Peter Johansen udstyrsmæssigt har valgt at gå hele vejen i form af kompressor til at blæse køler og kabine ren, vendbare kølevinger, oliefyr, ekstra lamper, kamera på højre side, 900 mm skoplader plus tæppe, skokasse og værktøjskasse.
- Det var meget enkelt. Jeg så maskinen, prøvede den og faldt for den med det samme. Det går virkelig godt, og vigtigst af alt, så er min faste fører på maskinen rigtig glad for den, siger Peter Johansen, der selv primært kører materialer fra knuseren i den ene L90'er.

Den nye EC300E er allerede blevet sat sammen med firmaets nye knuser. Gravemaskinen skal arbejde med betonhamre og -sakse og fodre knuseren. Som en effektiv duo bliver de leveret, hvor kunderne har materialerne liggende.

I en alder af 33 år har Peter Johansen været selvstændig i de seneste fem. Maskingrundlaget var i begyndelsen en Volvo EC240B gravemaskine og en L90F læsser.
- Jeg har oplevet branchen tæt på, siden jeg var barn, da min far også var og er i entreprenørbranchen. Han kørte også Volvo, så mon ikke jeg er blevet præget af ham, siger Peter Johansen.
I begyndelsen var det knusning og sortering, der var grundstenen i P. Johansen. Men når man nu har maskinerne til graveopgaver, og forespørgslerne stiger i antal, giver det mening at blive et bredtfavnende entreprenørfirma, hvilket netop er status for firmaet i dag.

Som udgangspunkt kan man finde ham på projekter mellem Støvring og Skagen og fra Hanstholm til Frederikshavn.
- Jeg kender mange mennesker, og mange mennesker kender mig. Derfor har jeg mange opgaver i kalenderen, og det er jeg selvfølgelig glad for.

Enkle krav til maskinen
Han havde ikke mange krav til sin kommende gravemaskine, men de var til gengæld ufravigelige.
- Den skulle have tilstrækkelig power til at håndtere hydrauliske hamre og sakse. Vi skal arbejde med høj effektivitet, når vi knuser, og så kan det ikke nytte, at maskinen ikke kan levere. Volvo byggede en ekstra oliepumpe i maskinen, og så havde jeg masser af power. 
- Samtidig skulle maskinen have en god komfort, og på det punkt er Volvo bare 20 år foran. Det må jeg sige. Man sidder bedre, og alle funktioner og knapper er lige, hvor man skal bruge dem, siger Peter Johansen, der også fremhæver et effektivt service set-up fra Volvos side som afgørende.

Hans EC300E blev leveret ved juletid sidste år, og den har allerede gjort sig positiv bemærket på flere punkter.
- Med en ekstra oliepumpe burde jeg ikke være overrasket over maskinens effektive hydraulik, men den har alligevel gjort et godt indtryk. Redskaberne har rigeligt med olie hele tiden. Samtidig er min dieselregning faldet en del. I min gamle maskine, som ikke var en Volvo, tømte jeg brændstoftanken på to dages arbejde. I dag kan jeg køre 3,5 dag med EC300E, før jeg skal tanke. Den gamle maskine var ganske vist en lidt større gravemaskine, men det ændrer ikke på, at EC300E helt sikkert er billigere at køre med for os. Jeg er fuldt ud tilfreds med maskinen. Jeg kan ikke finde noget at brokke mig over, understreger Peter Johansen.

Ældre dumper i topform
Den nye gravemaskine bliver dog næppe hans yndlingsmaskine. Den plads sidder hans renoverede A20C dumper på. Den rullede ud fra fabrikken i august 2000, og i september sidste år fik Peter Johansen fingrene i den.

- Jeg var på udkig efter en dumper til vores opgaver. Efter at have ledt længe fandt jeg dette eksemplar og købte den. Sælger var godt i gang med at renovere den, da vi overtog den. Det kan godt være, at den er 20 år, men den har kun kørt 17.000 timer. Der er mange år i den endnu, siger Peter Johansen, som ikke havde nogle betænkeligheder ved at købe den aldrende maskine.

- Jeg har set Volvo dumpere på 30 år, som kører endnu. Jeg har kørt med en tilsvarende i tre år, før jeg blev selvstændig, så jeg ved, hvad den består af. Den her skal køre, til den ikke kan mere. Den bliver et vartegn for mit firma, når den er slidt op. Så skal den stå i et hjørne og pynte. Den skal aldrig herfra!