Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Fremtidens maskinførere ud- dannes med Volvos assistance

Volvo Entreprenørmaskiner A/S og Mercantec Ulfborg Kjærgaard har fornyet deres samarbejdsaftale, som sikrer elever på maskinføreruddannelsen undervises med Volvos maskiner.

Som det eneste uddannelsessted i Danmark tilbyder Mercantec Ulfborg Kjærgaard ved Holstebro en maskinføreruddannelse. Her uddannes fremtidens maskinførere til at betjene moderne entreprenørmaskiner med den nyeste teknologi samt arbejde effektivt og økonomisk.

Den opgave kræver ligeledes moderne entreprenørmaskiner i undervisningen, og dem leverer Volvo Entreprenørmaskiner. Samarbejdet blev etableret for godt et år siden, og Volvo har som led i aftalen netop fornyet den maskinpark, de udlejer til uddannelsen.

- Vi har hvert år 30-40 elever på maskinføreruddannelsen. En ting er, at vi er det eneste sted i Danmark, hvor man kan uddanne sig til maskinfører. Men vores maskiner var ikke de nyeste, og hvis vi ikke kan tilbyde moderne entreprenørmaskiner til eleverne i undervisningen, er det svært at være attraktiv. Derfor søgte vi efter et samarbejde med en maskinleverandør, forklarer Mogens Frederiksen, uddannelseskonsulent hos Mercantec Ulfborg Kjærgaard.

Øger tiltrækning til uddannelsen
Volvo Entreprenørmaskiner A/S så positivt på ideen, og hurtigt faldt en aftale på plads. De første maskiner i form af en L90H læssemaskine, to A30G dumpere og en EC250E gravemaskine blev leveret ved aftalens begyndelse, og alle fire er netop blevet udskiftet en til en.

- Det er en maskinpakke, som passer til vores behov. Derudover har Volvos maskiner den betydning, at det øger tiltrækningen til uddannelsen, fordi det rygtes, at vi underviser med moderne maskiner. De unge elever er firstmovers for fremtiden, og de forventer at blive undervist i moderne maskiner. Det kendskab, de oparbejder med maskinerne, tager de selvfølgelig med hjem, og det har stor reklamemæssig værdi både for os og Volvo. Vi er rigtig godt tilfredse med aftalen, siger Mogens Frederiksen.
For begge parter har det været et vigtigt punkt i aftalen, at Volvos produktspecialister er en aktiv del af overleveringen af de nye maskiner, så både undervisere og elever får den nødvendige viden til at få det optimale ud af maskinerne.

- Via vores kvalitetskontrol har vi hos Volvo forpligtet os selv at instruere vores kunder i korrekt brug af maskinerne og undervise dem i økonomikørsel. De modeller, vi har leveret til uddannelsen, er Volvos nyeste modeller på området, siger Peter Sjøgren, produktspecialist hos Volvo Entreprenørmaskiner.

Godt signal for branchen
Sammen med sin kollega Lars Kristensen, produktspecialist med speciale i læssemaskiner og dumpere, var han for nyligt på besøg hos Mercantec Ulfborg Kjærgaard for at instruere de nye elever i maskinerne.

- Vi er naturligvis glade for, at eleverne stifter bekendtskab med den nyeste teknologi på markedet. Vi synes, det er et godt signal for branchen, at eleverne uddannes til at anvende materiellet korrekt. Der er en god signalværdi i at køre økonomisk og samtidig mindske miljøbelastningen fra maskinerne, og begge dele afhænger af maskinførerens evner til at udnytte teknikken i maskinen korrekt, forklarer Lars Kristiansen.

Peter Sjøgren supplerer:
- Mere end 50 procent af udgifterne til en maskine er brændstoffet. Volvo er garant for en moderne tilgang til entreprenørmaskiner. Når man kigger på en maskines omkostninger i hele dens levetid, er Volvo tit billigere. TCO (total cost of ownership) betyder noget for dem, som kører maskinerne mest produktivt og det afspejler sig i ens virksomheds grønne profil.

Skoler fremtidens maskinførere
Uddannelsen er samtidig et løbende opgør med den gamle bulderbasse-mentalitet hos nogle maskinførere, som kun kan arbejde med sort røg ud af udstødningen.

- På den måde kan vi hos Volvo være med til at skole fremtidens maskinførere til at køre optimalt i forhold til effektivitet, driftsøkonomi og miljø, og når de er vant til det, er de med til at skabe den nye normal for branchen, siger Lars Kristiansen.

På det år, der er gået, er interessen og kendskabet blandt eleverne for Volvos maskiner kun gået én vej: Op.

- Vi har selvfølgelig også andre entreprenørmaskiner tilknyttet uddannelsen, men gennem det sidste år, hvor vi har haft aftalen med Volvo, er det tydeligt, at det er de fire Volvo maskiner, som er de foretrukne hos eleverne. Samarbejdet med Volvo har helt sikkert en positiv effekt og er med til at brande os som uddannelsessted, forklarer Mogens Frederiksen.

Hos Volvo er der ligeledes tilfredshed med aftalen. 
- Vi er naturligvis glade for, at Mercantec gerne vil anvende Volvos maskiner i deres undervisning af fremtidens maskinførere. Det opfatter vi som en blåstempling af vores brede maskinprogram og hele vores set up som leverandør og servicepartner. Volvo udvikler state-of-the-art maskiner, hvor effektivitet, sikkerhed og komfort er i højsædet, og samtidig skal de være meget intuitive at betjene. Samarbejdet med Mercantec giver os mulighed for at trykprøve blandt fremtidens maskinførere, om maskinerne også virker efter hensigten, og det er værdifuld viden for os, siger Jan Stormgaard, Sales Manager i Volvo Entreprenørmaskiner A/S.