Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Harald Thorsen Maskinstation har fokus på nicheområder

Harald Thorsen Maskinstation i Kirke Hyllinge går efter opgaver, der ikke løses af alle og enhver. Derfor har Harald Thorsen købt en Volvo EC250E LR til tømning af slambassiner og arbejde i vådområder.

Når næste fødselsdag byder på en 70-årsdag kombineret med 50 års jubilæum som selvstændig, kunne andre godt finde på at skrue lidt ned for blusset, men ikke Harald Thorsen. Han investerer i en ny Volvo gravemaskine med lang arm, og i det hele taget er maskinhuset på gården Skræppekær fyldt med udstyr til at løse mange specialopgaver.

- Landbrugsarbejdet er primært lokalt. Vi koncentrerer os om at høste majs og græs. Vi har mange økologiske landmænd med store arealer, og der bruger vi blandt andet vores Volvo L110F til at presse græs og majs sammen i siloen, fortæller Harald Thorsen.

- Et andet vigtigt arbejdsområde er gylle. Vi har tre lastvogne og to gylletrailere foruden en slamsuger, som vi også bruger til gyllevogn med 24 meter slangebom eller nedfælder. Det mere almindelige landbrugsarbejde har vi efterhånden valgt fra. Vi er bedst til nicherne, siger han.

Harald Thorsen råder over en selvkørende snitter, og desuden har han fire store John Deere traktorer. Han råder også over en ældre Volvo læssemaskine, som er langtidsudlejet.

Bioolie som krav
Den ny gravemaskine har 2D maskinstyring og er forberedt til 3D. Den er forsynet med 900 mm brede skoplader for at kunne klare sig i bløde områder, og den har centralsmøring. Den er desuden købt med serviceaftale.

- Mens landbrugsarbejdet er lokalt, kommer vi over hele Sjælland og Lolland/Falster med gravemaskinen. Den erstatter en ældre model. Vi har kørt for Hede Danmark i mange år med tømning af slambassiner. Vi kører desuden meget for Roskilde Kommune med oprensning af vådområder og etablering af søer.

- Vi er ikke blevet mødt af det endnu, men det er min fornemmelse, at det vil blive et krav, at vi kører med bioolie. Derfor har jeg valgt en maskine, der allerede nu har styr på det. De 900 mm skoplader er en slags kompromis. Den kan begå sig i vådområder, og samtidig er den lige netop ikke så bred, at der skal følgebil med, når den flyttes på blokvogn.

- Vi får kunderne gennem mund-til-mund metoden. Vi har ikke brugt mange penge på markedsføring gennem tiden. En af de seneste opgaver, vi har fået, er kommet via en rådgiver, som vi har arbejdet sammen med for en del år siden.

Harald Thorsen har drevet forretningen i mange år. Egentlig havde han en ejendom i Holstebro, men den blev solgt, da han overtog Skræppekær efter sin far i 1975.

- Hede Danmark har fremhævet, at de bruger en maskinfører med 42 års erfaring. Det er der nok ikke så mange, der kan slå. Selvfølgelig giver det en fordel at have været så mange år i branchen, og jeg har opsamlet en del knowhow gennem årene. Heldigvis er der nogle, der taler pænt om det arbejde, jeg har lavet for dem, fortæller Harald Thorsen.

Svært at skaffe folk
- Det vigtigste er at overholde aftaler. Især græs- og majssnitning er meget vejrafhængigt, og de økologiske landmænd er særligt afhængige af, at vi laver en rigtig god kvalitet foder til dem. Det svære er at skaffe mandskab. Vi skal bruge rutinerede folk. Vi ville gerne tage nogle unge ind, som kunne oparbejde rutinen, men det er svært. Når sæsonerne er i gang, kører vi rigtigt mange timer, mens vi udenfor sæsonerne har meget fri. Det er fordelen ved gravemaskinen og eksempelvis slamsugeren, den er der arbejde til næsten hele året.

- Jeg har valgt at købe den nye gravemaskine med serviceaftale. Det er en så stor investering, at den fortjener en god behandling. Med en serviceaftale er vi sikre på, at der bliver gjort det rigtige, og det smitter også af på gensalgsværdien, når maskinen en gang skal sælges.

- Vi laver meget vedligeholdelse selv, men vi har også brugt Volvos service på læssemaskinerne, og det er vi rigtigt godt tilfredse med.

- At det blev en Volvo, skyldes blandt andet det gode tilbud, men også tilliden til at det er et godt produkt, lavt omdrejningstal og dermed lavt brændstofforbrug, samt gode relationer til sælgeren René Schelhase har haft stor betydning.

I forbindelse med indkøbet af den nye gravemaskine har Harald Thorsen også købt en ny blokvogn, som passer til maskinen.