Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Førerkurser har givet 600.000 kr. til bundlinjen

Genanvendelsesvirksomheden Norrecco har haft sine maskinførere på tre ECO Operator kurser. Alene besparelserne som følge af lavere tomgangstider giver 600.000 kr. årligt.

Norrecco A/S valgte tre ECO Operator kurser på hjemmebane, hvor ca. 15 maskinførere kom igennem et forkortet program i forhold til kurserne i Eskilstuna, men til gengæld fik de en gennemgang af deres egen daglige maskine. Norrecco har 29 Volvo læsse- og gravemaskiner fra L35 til L180 og gravemaskiner op til EC250.

- Vi vil gerne være mere effektive og så egentlig på maskinerne som en del af en Lean-proces, fortæller driftsdirektør Søren Eriksen.

- Vi havde mest fokus på brændstofforbruget i første omgang, men efter dialog med Volvo Entreprenørmaskiner viste det sig, at tomgangstid var vores største udfordring. Der var et potentiale for forbedringer først og fremmest af vaner og holdninger, men vi har også installeret oliefyr i nogle maskiner for at undgå tomgang alene for at holde maskinerne varme, siger han.

- Vi har beregnet, at tomgangstiderne alene har sparet os for 600.000 kr. årligt. Det hænger sammen med primært tre forhold. Der er en vis besparelse på brændstof,der er en besparelse på afskrivninger, fordi maskinens værdi fastsættes ud fra antal driftstimer, og det samme gælder serviceintervaller. Derfor kan det løbe op i en så stor besparelse.

- Det er selvfølgelig vigtigt at få gennemført kurset, men det vigtigste er, at der ledelsesmæssigt følges op og holdes fokus. Vi holder tavlemøder hver uge på vores pladser, og der indgår opfølgning på maskinernes tomgangsforbrug og andre nøgletal. Førerne har styr på det nu og kan virkelig se nytten ved at ændre vaner, og de tager større ansvar nu, siger Søren Eriksen.
Driftschef hos Norrecco i Lynge, Jacob Svendsen, lægger ikke skjul på, at førerne var lidt skeptiske på forhånd.

- De fleste mente nok, at de havde meget godt styr på det, men der fik de virkelig en øjenåbner. For eksempel blev mange mere positive overfor at køre i lavere gear, fordi det faktisk ikke betyder noget for produktiviteten. Det blev forklaret på en rigtig god måde med meget logik og indsigt i teknikken frem for løftede pegefingre, siger Jacob Svendsen.

- Det er vendt til, at folk er positive, og det har jo også hævet vores produktionstal. Den gevinst kommer oven i de 600.000 kr., og så går der lidt sport i for eksempel at få tomgangstiderne længere ned, fortæller han.

Kurserne blev afviklet af Volvo Entreprenørmaskiners produktspecialister Peter Sjøgren og Lars Kristiansen. De blev indledt med en walk-around på den enkelte maskine, hvor vedligeholdelse og funktioner blev gennemgået. Ofte ligger der ekstra funktioner og indstillingsmuligheder, som den enkelte fører ikke har fundet frem til, og som i mange tilfælde kan øge produktiviteten.

- Når vi har været gennem maskinen og dens funktioner, har vi en teoretisk del om kørsel, og hvordan man kører mere effektivt med maskinen, fortæller Peter Sjøgren.

- Kurserne hos Norrecco blev afviklet over én dag, så der var ikke tid til, at vi omsatte teorien til praksis påsamme måde, som vi gør under ECO Operator kurserne i Eskilstuna, hvor førerne kommer ud for at afprøve teorien i virkeligheden.

Norrecco er en genvindingsvirksomhed, som har ni erhvervscentre, hvor de sorterer og skaber værdi af erhvervsaffald, og de modtager også jord på en del af pladserne. Norrecco er ejet af Reconor Gruppen, som blandt andet også ejer City Container A/S. Reconor håndterer årligt ca. to millioner tons affald og jord og beskæftiger totalt ca. 340 medarbejdere.