СИГМА БЪЛГАРИЯ АД България

Най-големият багер на Volvo е „сбъдната мечта“ за експерта по разрушаване

Белгийският експерт по разрушаване под високо напрежение Уесли Принсен е първият клиент, закупил най-големия багер на Volvo към момента, EC750E HR, и е нетърпелив да се добере до контролите.

Wesley Princen, owner and founder of Aannemingsbedrijf Princen NV

Уесли Принсен със сигурност знае доста за багерите. Белгийският изпълнител е израснал около машините във фермата на родителите си в Гингелом, западно от Брюксел, и е управлявал първия си багер на 16-годишна възраст. На 18 години той стартира своя собствена фирма за изкопни дейности - Aannemingsbedrijf Princen NV - успоредно със своето следване по инженерни науки.

Бизнесът истински се разви, след като той изпълни поръчка за полагане на подземни кабели за белгийския мрежов оператор Elia, които останаха негов верен клиент и 20 години по-късно.

„Повечето подстанции в Белгия са построени веднага след Втората световна война, така че сега те трябва да бъдат заменени. Elia се нуждаеше от хора, които да разрушат подстанциите и тъй като ние сме една от малкото компании, лицензирани да работят с високо напрежение, получихме по-голямата част от работата“, обяснява Принсен.

Днес той е масово считан за един от най-добрите в света по разрушаване под високо напрежение и сега дори се заема с ядрено разрушаване. Принсен ще използва най-новото допълнение към своя машинен парк - багера за разрушаване Volvo EC750E, за да разруши част от изведена от експлоатация електроцентрала и завод за ядрено гориво.

Първият Volvo EC750E HR багер за разрушаване заедно с неговите комплекти стрели

Яки машини за тежки задачи

Принсен закупи първия си багер с висок обсег Volvo, модел EC480D HR, преди около пет години. Оттогава фирмата му извършва все по-тежки индустриални разрушителни работи с необходимост от машина, която може да достига по-високо и да използва по-тежки инструменти. Влезте във Volvo EC750E HR, който може да достигне до 36 метра с помощта на 3,6-тонен инструмент или 26 метра с 5-тонен инструмент. Това е 26-метровата стрела, която Принсен ще използва най-често.

Идеята за Volvo EC750E HR възникна преди две години, като Принсен вземаше участие от самото начало.

„Вече бяхме в контакт със завода и с [съответните световни и регионални специалисти на Volvo по продукти за разрушаване] Дейвид Арнолдсон и Питър Лам, и започнахме да обсъждаме“, обяснява той. „Те имаха интерес от създаването на наследник на EC700C HR и се нуждаеха от обратна връзка от клиентите, за да направят по-добра машина.“

Принсен направи поръчка за EC750E HR, без дори да е видял окончателната машина. „В този момент не знаехме резултата, но бяхме толкова доволни от първия ни багер за разрушаване с висок обсег от Volvo, затова вярвахме, че и той ще е добър“, разказва той.

Уесли Принсен представя новата си машина на журналистите

Голямата премиера

Той най-накрая можа да види новата си машина през май тази година при посещение в завода за багери на Volvo в Чангуон, Корея, и беше един от първите хора извън завода, които хвърлиха поглед на ключовия модел.

„Беше много приятна изненада да видим EC750E HR произведен след близо две години,” коментира той. „Преди 20 години никога не бих си помислил, че ще си купя 100-тонна машина. Много съм горд, че имаме най-големия багер Volvo, който някога е произвеждан. Наистина съм развълнуван да започна да работя с него.“

Сега Принсен притежава един от най-малките багери с висок обсег Volvo – специална конструкция, базирана на платформата EC300EL - и най-големия. Той има общо 25 багера в своя машинен парк и последните шест, които е закупил, са все от Volvo.

Безопасността на първо място

Когато сте изправени пред опасна работа като разрушаване на електрическа подстанция или дори завод за ядрено гориво, силната ангажираност на Volvo с въпроса за безопасността е особено привлекателна. Гарантирането, че Принсен и всички негови оператори ще се върнат вкъщи безопасно при семействата си в края на работния ден, е най-важният приоритет на Volvo. Фокусът на Volvo върху максимизиране на полезното време за работа също прави марката логичен избор.

"Освен факта, че багерите с висок обсег на Volvo са сред най-добрите багери за разрушаване, които се предлагат на пазара в момента, ние също се нуждаем от добро сервизно обслужване", обяснява Принсен. „Ние имаме много добри отношения с нашия местен доставчик SMT Белгия и нашия акаунт мениджър там, Дани Верхейен. Ако някога има проблем, трябва само да се обадим на Дани и всичко е решено. Това работи и ние сме много доволни.”

EC750E HR на Принсен вече пристигна в европейското депо на Volvo CE в Холандия и преди да приеме доставката, хидравличното масло се сменя с био версия, така че ако възникнат разливи, те няма да причинят вреда на околната среда.

Междувременно той няма търпение да застане зад органите за управление. „Просто го харесвам,” казва той. „Ако го видите, това е направо звяр. Мисля, че ще работя с него всеки ден с усмивка на лице. Това е сбъдната мечта.”