Evocon DOO Srbija

5 uobičajenih grešaka koje produžavaju vreme zastoja mašine

Održavanje i rad mašina – i zarada – izuzetno su važni za Volvo CE i njegove prodavce. Imamo pet najčešćih problema nepotrebnog održavanja i način na koji se mogu izbeći.

1. Nečitanje priručnika za rukovaoca

Volvo mašine uključuju čitav niz funkcija namenjenih za poboljšanje radnih performansi i jednostavnosti pouzdanog funkcionisanja. Ažurirane sa svakom generacijom, čak i najiskusniji rukovalac ih neće dobro poznavati ako ne pročita priručnik. Ako rukovalac, na primer, ne zna za dugme za usporavanje na zglobnom vučnom vozilu i umesto toga koristi kočnice za održavanje ravnomerne brzine tokom vožnje nizbrdo, to može dovesti do nepotrebnog habanja kočnica, prekida u radu i troškova zamene koji se mogu izbeći.

Nečitanje priručnika za rukovaoce

2. Prethodno punjenje filtera za gorivo

Ako se uzme u obzir da je zamena filtera za gorivo dugotrajan postupak, neki tehničari za održavanje prethodno napune filter da bi skratili vreme. Problem je u tome što je gotovo nemoguće izbeći kontaminaciju novog filtera korišćenjem kante za gorivo i levka. Čak i najmanja količina kontaminata može pokrenuti propadanje brizgaljki, što dovodi do vrlo skupih popravki. Volvo CE preporučuje postavljanje suvih filtera i njihovo prethodno ispiranje radi kontrole kontaminacije – vredi izdvojiti vreme za pravilno obavljanje posla.

Prethodno punjenje filtera za gorivo

3. Korišćenje pogrešnog priključka za rad

Volvo CE nudi veliki izbor priključaka, ali će korišćenje prevelike kašike usporiti mašinu, hidraulika će raditi otežano i prouzrokovati ozbiljne probleme u proizvodnji. Slično tome, upotreba priključka za obavljanje zadatka za koji nije predviđen takođe će prouzrokovati probleme. Hidraulični čekić je, na primer, predviđen da se koristi isključivo vertikalno nadole ili pod određenim uglom. Koristeći ga za kopanje okolo ili podizanje i okretanje velikih komada betona ili stena donosi prekomerno bočno opterećenje alata, što dovodi do značajnog habanja čaure, lomova i curenja.

Korišćenje pogrešnog priključka za rad

4. Suviše brz rad

Prilikom rukovanja građevinskom opremom, postepeno i stabilno uvek dobija trku. Brza pokretanja, zaustavljanja i okretanja će dovesti do prosipanja materijala iz kašike na tlo. Slično tome, vožnja natovarenog bagera točkaša u skladište i omogućavanje rotacije guma uzrokuje brazde zbog kojih se trese mašina. Ove brazde treba popuniti, a prosuti materijal očistiti.

Suviše brz rad

5. Nepovezivanje mašina preko CareTrack-a

Kad je mašina povezana preko Volvo CE telematskog sistema CareTrack, vlasnici i prodavci mogu proaktivno pratiti njen funkcionalni status, dijagnostikovati bilo kakve probleme i preduzimati preventivne mere. Izveštaji mogu otkriti neuobičajeno ponašanje u radu koje se zatim može ispraviti obukom rukovaoca. Oni takođe mogu pokazati kada će biti potrebno servisiranje ili popravka komponenti, pomažući vlasnicima da zakažu održavanje u pogodno vreme i time izbegnu neplanirane prekide u radu.

Nepovezivanje mašina preko CareTrack-a

ZA VIŠE INFORMACIJA