Construction Equipment România

Utilajul electric creat de Volvo dă naștere unei grădini premiate în cadrul expoziției RHS Chelsea Flower Show.

Grădina Morgan Stanley, câștigătoare a medaliei de aur, a fost construită cu ajutorul utilajului Volvo ECR25 Electric. Dar cât de bine s-a descurcat noul utilaj electric pe o scenă globală de dimensiuni atât de uriașe?

Concursul „RHS Chelsea Flower Show”, organizat de Societatea Regală de Horticultură din Marea Britanie (RHS), este renumit pentru grădinile frumoase de design avangardist, sculpturile bogat ornamentate și membrii familiei regale care îi calcă pragul în calitate de oaspeți. Nu se vorbește însă prea mult despre săptămânile de muncă intensă, creativitatea și forța de muncă implicate în construcția acestor prezentări elaborate. Echipa din spatele grădinii Morgan Stanley, concepută de designerul britanic Chris Beardshaw – câștigătoarea de săptămâna trecută a premiului „Cea mai bună grădină” în cadrul celei mai celebre expoziții florale din lume, organizată în centrul Londrei – a avut de la bun început un obiectiv ambițios: să creeze o grădină frumoasă cu o amprentă ecologică mai ușoară. Iar utilajul Volvo ECR25 Electric a fost implicat în realizarea acestui obiectiv, la prima sa ieșire în public de la lansarea sa în luna aprilie, în cadrul expoziției Bauma din München.

Ahcène Nedjimi, specialist în mobilitate electrică în cadrul companiei Volvo Construction Equipment (Volvo CE) a afirmat: „Lucrez de multă vreme la utilajele concept, dar acest proiect chiar îți dă senzația că faci ceva unic, că mobilitatea electrică devine realitate și că transmitem în modul cel mai clar cu putință mesajul că mediul înconjurător contează. Este un moment semnificativ în drumul companiei Volvo CE spre construirea unui viitor mai durabil.”

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_02

Acest utilaj compact electric s-a aflat într-o companie selectă la acest eveniment. De la experimentul de grădinărit urban futurist al lui Tom Dixon la refugiul familiar din pădure la al cărei concepere a participat și Alteța sa regală, Ducesa de Cambridge, cei aproximativ 157.000 de vizitatori au putut admira o multitudine de idei care să îi inspire.

Pentru grădina sa mult așteptată ca parte importantă a expoziției, Chris Beardshaw a planificat cât mai multe caracteristici ecologice. Acestea au inclus folosirea de unelte și materiale durabile, ciment cu emisii foarte scăzute de carbon, lemn laminar încleiat și lumini cu consum redus de energie. Și, desigur, excavatorul compact ECR25 Electric, primul utilaj electric implicat vreodată în construirea unei grădini din cadrul expoziției RHS Chelsea Flower Show.

Utilajul nu produce deloc particule sau dioxid de carbon, și emite un nivel mai scăzut de zgomot; drept rezultat, grădina a fost desemnată de către echipa de filmare de la BBC drept „cel mai liniștit loc din cadrul expoziției”. Un beneficiu suplimentar pentru proiectele de amenajare peisagistică precum acesta constă din faptul că nu sunt emise substanțe poluante care pot vătăma copacii sau plantele erbacee atât de prețioase. Acesta este unul dintre cele mai ecologice moduri posibile de a efectua toate lucrările necesare pentru construirea unei grădini de asemenea proporții. Dar poate acest utilaj să atingă nivelurile de productivitate oferite de utilajele diesel similare?

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_03 Ahcène crede că da. Utilajul nu numai că oferă aceeași performanță în săpare ca și utilajul convențional echivalent cu un necesar mai scăzut de mentenanță, dar nu necesită nici certificare specială de siguranță. „Locația reprezintă o zonă de lucru atât de intensă, aflată exact în centrul Londrei, încât ne-a oferit scena perfectă pentru etalarea abilităților unice ale acestui utilaj atunci când este folosit în mediile din centrul marilor orașe”, a afirmat acesta.

Utilajul a fost pus la muncă timp de o săptămână și jumătate în timpul procesului complex de construcție, fiind utilizat pentru a excava locul de amplasare, a săpa fundațiile pentru structura principală și șanțul pentru plantarea copacilor, precum și o instalație acvatică centrală. Utilajul a fost reîncărcat pe timpul nopții, la sfârșitul fiecărei zi de lucru, în incinta complexului expoziției, folosind o priză electrică de uz domestic obișnuită. Atunci când a fost necesară reîncărcarea rapidă pe timpul zilei, operatorul a utilizat încărcătorul aflat la bordul utilajului.

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_04 Operatorul Peter Holmberg a raportat că excavatorul nu numai că a efectuat aceleași lucrări ca și versiunea sa diesel mai convențională, dar senzația în timpul excavării a fost mai plăcută și mai precisă. De asemenea, utilajul a creat un mediu de lucru mai calm, cu mai puține vibrații resimțite în cabină, o calitate mai bună a aerului și o atmosferă mai liniștită care a permis comunicarea mai clară între muncitori.


După acest debut excelent, utilajul electric va lua în continuare parte din programe pilot desfășurate de clienți, care vor îmbogăți cunoștințele acumulate în cadrul expoziției RHS Chelsea Flower Show.

„Absența emisiilor și nivelurile scăzute de zgomot schimbă cu totul lucrurile”, a afirmat Ahcène. „Provocarea este acum de a găsi modalitatea cea mai bună de a le încărca mai repede. La asta lucrăm acum.”

Lansarea utilajului ECR25 Electric a venit la un moment important pentru industrie. Marile orașe din întreaga lume solicită soluții de construcție mai ecologice, în încercarea de a reduce emisiile de carbon și rata de creștere a temperaturii globale. Și, în contextul în care sectorul construcțiilor contribuie semnificativ la schimbările climatice, acest utilaj măcar oferă o parte din soluție.

„Întrebarea nu mai este dacă, sau când va trebui să trecem la mobilitatea electrică, ci cât de repede se va face această schimbare”, a concluzionat Ahcène. „Chiar am atins punctul critic și nu mai există cale de întoarcere. Trebuie să emitem mai puțin, să poluăm mai puțin și să construim lumea în care vrem să trăim”.

Imaginea 1: Operatorul Peter Holmberg alături de utilajul ECR25 Electric, la fața locului în grădina Morgan Stanley din cadrul expoziției RHS Chelsea Flower Show.
Imaginea 2: Vizitatori în incinta grădinii Morgan Stanley, concepută de Chris Beardshaw.
Imaginea 3: Ahcène Nedjimi, specialist în mobilitate electrică în cadrul companiei Volvo CE, alături de utilajul ECR25 Electric.
Imaginea 4: Excavatorul electric săpând fundațiile structurii principale a grădinii.