Construction Equipment România

Volvo CE urmează să își testeze încărcătoarele compacte controlate de la distanță ca urmare a intrării în posesia primei rețele 5G de uz industrial din Suedia

Telia, Ericsson și Volvo Construction Equipment (Volvo CE) au lansat astăzi, la centrul Volvo CE din Eskilstuna, prima rețea 5G pentru uz industrial din Suedia. Volvo CE devine astfel una dintre primele companii din lume care utilizează tehnologia 5G pentru a testa utilaje controlate de la distanță și soluții autonome.

Rețeaua 5G va fi utilizată în cadrul centrului de cercetare și dezvoltare din Eskilstuna al companiei Volvo CE pentru a dezvolta în continuare soluții pentru controlul de la distanță al utilajelor de construcții și soluții complet automatizate. În plus, utilizarea acesteia va contribui la o mai bună înțelegere a modului în care utilajele conectate pot crea valoare adăugată pentru client. 

„Automatizarea constă din mai multe niveluri, iar utilizarea tehnologiei 5G constituie un sprijin tehnic important care să ne permită să stimulăm dezvoltarea în acest domeniu. Aceste teste efectuate în Eskilstuna vor include controlul de la distanță al unui încărcător compact convențional, precum și teste suplimentare ale prototipului de vehicul de transport HX2”, a afirmat Melker Jernberg, Președintele companiei Volvo CE.

„Este clar că industria de profil este foarte interesată de tehnologia 5G. Automatizarea întregului flux operațional va aduce cu sine noi modalități de lucru și câștiguri mai mari ca urmare a creșterii eficienței. Conectarea utilajelor și vehiculelor de importanță vitală pentru desfășurarea activității necesită însă o soluție care poate gestiona cantități uriașe de date, garantând totodată conexiunea dintre utilaje. Iar acest lucru poate fi asigurat de tehnologia 5G. Drept urmare, suntem mândri să deschidem calea dezvoltării tehnologiei 5G în Suedia, alături de partenerii noștri”, a declarat Anders Olsson, Director General al companiei suedeze Telia. 

Pe de altă parte, chiar și sistemele complet automatizate necesită din când în când intervenție umană, în scopuri de control. Tehnologia de control de la distanță disponibilă în acest moment prezintă un decalaj de timp care o face greu de controlat cu un nivel înalt de precizie sau în timpul deplasării cu viteză mare. Tehnologia 5G va ușura controlul de la distanță și va spori siguranța acestuia.

„Datorită timpilor de răspuns extrem de rapizi, capacității înalte și nivelului ridicat de acces la rețeaua mobilă, tehnologia 5G comercială și standardizată poate fi utilizată în aplicații precum controlul de la distanță și în timp real al utilajelor grele. Acest lucru oferă noi oportunități pentru sporirea eficienței, reducerea costurilor și minimizarea riscului în mediile periculoase. Tehnologia 5G ne permită să creăm o societate mai sigură, mai eficientă și mai sustenabilă. În colaborare cu Telia și Volvo CE, avem acum ocazia de a pune teoria în practică în cadrul centrului din Eskilstuna. Tehnologia 5G este gata să fie introdusă la nivel mondial”, a afirmat Magnus Frodigh, Director de Cercetare în cadrul companiei Ericsson.

Volvo CE, Telia și Ericsson au mai colaborat și în trecut pentru a lansa cea mai nouă tehnologie și a contribui la eficientizarea și sporirea siguranței operațiunilor de minerit, iar în vara anului 2018, Volvo CE s-a alăturat programului de parteneriat 5G lansat de compania Telia. Volvo CE se așteaptă să poată aplica experiența acumulată în urma testelor efectuate la centrul din Eskilstuna în cadrul activităților sale globale. 

„Chiar dacă efectuăm teste la nivel local în Eskilstuna, operațiunile noastre se desfășoară la nivel mondial. Utilajele conectate și soluțiile autonome reprezintă viitorul. Acestea le pot oferi clienților noștri mai multă eficiență în producție, logistică, o mai mare flexibilitate și mai multă siguranță în timpul lucrului. Prin reducerea la minimum a riscurilor potențiale în materie de siguranță și a perioadelor de nefuncționare asociate anumitor sectoare industriale precum cel al mineritului, ne putem apropia de atingerea țelului nostru de asigurare a unui nivel zero de emisii, accidente și opriri neprevăzute. Va fi interesat de văzut cât de aproape de atingerea acestui obiectiv ne poate duce tehnologia 5G”, a concluzionat Melker.

Despre tehnologia 5G

Aceasta este a cincea generație de rețea mobilă. Comparativ cu tehnologia 4G, rețeaua 5G este mai rapidă, are un decalaj de timp mai scurt și o mai mare accesibilitate, putând face față mai multor dispozitive conectate în același timp. Aceasta deschide domenii complet noi de aplicație în industrie, funcțiile sociale principale și viața noastră de zi cu zi.