CONSTRUCTION EQUIPMENT Nederland

Topkwaliteit op topsnelheid - dat is nivelleren met Volvo Active Control

De nieuwe Volvo Active Control zorgt met zijn geautomatiseerde giek- en bakbewegingen voor een halfautomatische graafmachine die met een druk op de knop de perfecte nivellering realiseert.

Een perfecte nivellering, maar dan een stuk makkelijker. Wie wil dat nou niet? Voor beginnende bestuurders is het lastig om de diepte en de hoek helemaal goed te krijgen en voor ervaren bestuurders is het soms een beetje... nou ja... een beetje veel van hetzelfde. Gelukkig is er nu fantastisch nieuws voor beide soorten bestuurders: een ingenieus nieuw machineregelsysteem voor geautomatiseerde nivellering van Volvo Construction Equipment.

Volvo Active Control, dat in eerste instantie wordt aangeboden bij de nieuwe EC220E graafmachine op rupsen, maar binnenkort verkrijgbaar is voor veel meer producten, is een machineregelsysteem dat wordt aangestuurd via de 10" Volvo Co-Pilot tablet in de cabine. Om het graafproces te automatiseren, zal het systeem de bestuurder begeleiding bieden bij de functies. Nadat de benodigde parameters voor de klus in het systeem zijn ingevoerd en de klus via een knop wordt gestart, past de graafmachine de giek- en bakbewegingen automatisch aan om te zorgen voor nauwkeurige graafwerkzaamheden, om de gewenste vorm te volgen en om precies de juiste nivelleringshoek te realiseren - en dat allemaal ook nog eens veel sneller.

Een beter resultaat in de helft van de tijd

Volvo Active Control

De voordelen van het systeem zijn overduidelijk. Door de snelheid en nauwkeurigheid gaat het nivelleren bijna twee keer zo snel (45% minder tijd nodig) dan we gewend waren. En werk overdoen hoeft niet meer, omdat het systeem het gewoon in één keer goed doet. Ook de veiligheid is verbeterd. Het systeem is zo nauwkeurig dat er geen tweede persoon meer nodig is om de diepte en de nivellering te controleren.

Volvo Active Control is volledig ontwikkeld door Volvo met de Dig Assist applicatie als uitgangspunt en maakt gebruik van 'drive-by-wire' technologie voor de aansturing van het elektro-hydraulische systeem van de graafmachine. Met Volvo Active Control voor de automatische afstelling van giek- en bakbewegingen kan de bestuurder met één hand het perfecte resultaat neerzetten. Met de linkerhand wordt de snelheid van de knikarm geregeld en dat is het.

Volvo Active Control

Geen zorgen meer

Volvo Active Control stuurt een aantal functies aan voor een perfecte nivellering, maar zorgt er ook voor dat gevaarlijke situaties worden vermeden. Een functie voor maximale diepte zorgt ervoor dat de bak niet onder een ingestelde grens kan graven en daarmee worden botsingen met bekende ondergrondse voorzieningen voorkomen. Ondertussen kan vooraf een veilige maximale hoogte worden ingesteld om ervoor te zorgen dat de bak, giek of stick geen stroomkabels, plafonds enz. raakt. Tenslotte zorgt een draaischerm ervoor dat de machine aan beide zijkanten geen obstakels raakt. En het laden van vrachtwagens kan makkelijker worden gemaakt door een regeling voor de draaipositie waarmee de bestuurder de plaatsen van het materiaal en van de vrachtwagen kan voorprogrammeren.

Volvo Active Control

Er zijn geen hydraulische stuurleidingen meer waarnaar gekeken moet worden, wat ook nog eens zorgt voor minder onderhoud en meer uptime.