CONSTRUCTION EQUIPMENT Nederland

5 veelvoorkomende fouten die machines vaker doen stilstaan

Voor Volvo CE en dealers heeft het in bedrijf, en dus rendabel, houden van machines absolute prioriteit. Dit zijn vijf van de meest voorkomende onnodige onderhoudsproblemen. Ook leest u hoe u ze kunt voorkomen.

1. Het niet lezen van de bedieningshandleiding

Volvo-machines zijn voorzien van een heleboel snufjes die zijn ontworpen voor een betere werking en meer gebruiksgemak. Deze worden bij iedere generatie vernieuwd, dus zelfs de meest ervaren bestuurder kan ze nooit allemaal kennen zonder de handleiding te lezen. Als een bestuurder bijvoorbeeld niet op de hoogte is van de vertragingsknop op een dumper met knikbesturing, en in plaats daarvan de remmen gebruikt om tijdens een afdaling een gestage snelheid te behouden, kan dit leiden tot onnodige slijtage van de remmen en vervangingskosten.

Het niet lezen van de bedieningshandleiding

2. Het voorvullen van brandstoffilters

Aangezien het vervangen van een brandstoffilter een tijdrovende klus is, omzeilen sommige onderhoudsmonteurs dit door het filter voor te vullen. Het probleem is dat het vrijwel onmogelijk is om het nieuwe filter niet te vervuilen als met een kruik en trechter brandstof gevuld wordt. Zelfs de kleinste verontreiniging kan de verstuivers aantasten en uiteindelijk leiden tot zeer dure reparaties. Volvo CE adviseert om filters droog te monteren en ze voor te behandelen om verontreiniging te voorkomen - het loont de moeite om de tijd te nemen dit goed te doen.

Het voorvullen van brandstoffilters

3. Het verkeerde aanbouwdeel gebruiken voor een klus

Volvo CE heeft heel wat aanbouwdelen in het assortiment, maar het gebruik van een te grote bak zal de machine vertragen, de hydrauliek teveel belasten en ernstige productieproblemen veroorzaken. Ook als een aanbouwdeel wordt gebruikt voor een klus waar het niet voor bedoeld is, kan dit leiden tot problemen. Een hydraulische hamer is bijvoorbeeld alleen bedoeld om recht naar beneden of onder een bepaalde hoek te gebruiken. Als dit aanbouwdeel echter gebruikt wordt voor normaal graafwerk of het opnemen en draaien van grote stukken steen of beton, wordt het te zwaar belast en kunnen de lagers overmatige slijtage, scheuren en lekkages gaan vertonen.

Het verkeerde aanbouwdeel gebruiken voor een klus

4. Te snel werken

Bij het werken met bouwmachines, is het altijd beter om langzaam en zorgvuldig te werk te gaan. Door snel op te trekken, te stoppen en te draaien, kan materiaal uit de bak vallen en op de grond terechtkomen. Of door met een wiellader in een berg grond of stenen te rijden en de wielen te laten slippen, ontstaan bandensporen waardoor de machine in onbalans raakt. Deze sporen moeten weer gevuld worden en gevallen materiaal moet opgeruimd worden.

Te snel werken

 5. Het niet aanmelden van machines via CareTrack

Wanneer een machine aangemeld is bij het telematicasysteem CareTrack van Volvo CE, kunnen eigenaars en dealers proactief zicht houden op de staat van de machine, eventuele problemen signaleren en preventief maatregelen nemen. Rapporten kunnen abnormaal gebruik aan het licht brengen, wat middels bestuurderstrainingen opgelost kan worden. Hierin is ook te zien wanneer onderdelen onderhoud of reparatie nodig hebben, zodat eigenaars onderhoud op een gepast moment kunnen inplannen en onverwachte stilstand kunnen vermijden.

Het niet aanmelden van machines via CareTrack

VOOR MEER INFORMATIE

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Sales Region EMEA (Europe - Middle East - Africa)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-mail: hannah.kitchener@se10.com