Construction Equipment Magyarország

A legmagasabb Volvo bontó-kotrógép segít a Veidekkének új magasságokat elérni

Veidekke, a norvég építőipari óriás, a Volvo EC750E HR nagy kinyúlású kotróját vetette be a 11 emeletes House of Oslo, a főváros egyik legnagyobb épülete lebontására.

Amikor a norvég Veidekke vállalat megbízást kapott a House of Oslo, a főváros szívében lévő magas bevásárló központ lebontására, tudta, hogy nagy kihívással áll szemben.

Nem csak az volt a nehéz, hogy az 55.000 m2-es épületet gyalogosokkal, autókkal és villamosokkal teli zsúfolt utcák vették körül, ráadásul 11 emelet magas is volt - jelentős magasság, még a leggyakorlottabb bontási munkákat végző cég számára is.

Egy nagy munka még nagyobb gépet igényelt - olyat, amely biztonságosan és terv szerint elvégzi a munkát.

Ügyfélre szabott megoldás

Mivel a Veidekke a múltban sikeres tapasztalatokat szerzett hét másik Volvo nagy kinyúlású bontó-kotrógéppel, kapcsolatba léptek a Volvo CE-vel, hogy olyan gépet kérjenek, amelyik megfelel az igényeiknek.

A cég elmagyarázta, hogy mire van szüksége, és a Volvo CE meghallgatta, majd 2018-ban piacra dobta az EC750E HR-t, amely a Veidekke és világszerte jelenlevő más ügyfelek visszajelzésein alapul.

"Egy nagy kinyúlású gépre volt szükségünk, és ezt is kaptuk," mondta Jon Nässelquist, a Veidekke gép beszerzési menedzsere. "Az, hogy egy ügyfél előadhatja a saját kívánságait, és a Volvo megépíti, amit az ügyfél akar, egyedi."

Az új EC750E HR maximális csapmagassága 36 m, 3,6 tonnás szerszámmal - ez 4 m kinyúlási előnyt és 44% szerszámsúly növekedést jelent az elődjéhez, az EC700C HR-hez képest.

Sziklaszilárd alapok

Mivel a kotrót kifejezetten bontási munkákra építették, a stabilitás és biztonság a tervezés központi része volt.

Az EC750E HR teljesen új alvázzal rendelkezik, melyet kifejezetten a bontási ágazat számára fejlesztettek ki. Még a nagyobb Volvo EC950E kotró alvázánál is nehezebb és szélesebb, és az EC750E-vel összehasonlítva az alváz 0,5 m-rel hosszabb és 1 m-rel szélesebb - a nyomtávja pedig lenyűgöző, 4,3 m.

A további 4 tonna ellensúllyal, mely segített az EC750E HR modell súlyát 104 tonnára felnyomni, a kiegészítő stabilitás a gépnek szilárd alapot ad az osztályában legjobb teljesítményhez.

"A szélesség és az ellensúly az, amely stabilitást biztosít a gépnek," magyarázza Nässelquist. "Sziklaszilárd. Még ha a legnagyobb kinyúlást használjuk is, a gép erős marad, és nem inog, ami döntő fontosságú."

A biztonság mindenek előtt

Az EC750E HR egy sor fontos biztonsági funkciót is tartalmaz, melyek mind a Veidekke gépkezelőjét, mind a gépet védik, amikor eltávolítják a 60-70.000 tonna betonhulladékot a House of Oslo helyszínéről.

A funkciók között szerepel egy teljes bontás védelmi csomag, robosztus, keretre szerelt, lehulló tárgyak elleni védőszerkezet (FOG), mely megvédi a gépkezelőt a lehulló törmeléktől, miközben megőrzi a gépkezelő kilátását. A biztonság további növelése érdekében az EC750E-t egy új, Total Moment Indicator (TMI) rendszerrel látták el, mely a fülkében lévő saját képernyőjén keresztül valós időben mutatja a gém és a szerszám helyzetét, és figyelmezteti a gépkezelőt, ha veszélyes helyzetben dolgozik.

Egyenletes üzemeltetés

A gép tervezésénél a kényelemre is gondoltak. Magas épületek bontása során a gépkezelőknek magasan a föld felett lévő pontokra kell összpontosítaniuk, ezért az EC750E HR fülkéje, amely akár 30 fokban is megdönthető, segít csökkenteni a nyak túlzott terhelését és a gépkezelőknél jelentkező fáradtságot.

Kenneth Ufs gépkezelő azt mondta, hogy a döntési funkció javította a munkában töltött életét: " A fülke megdöntésének lehetősége briliáns. Egy hosszú munkanap során segít, hogy jól érezzem magam, és összpontosítani tudjak."

A kabin kényelme fontos funkció, de a hidraulikus rendszer érzékeny vezérlői ugyanilyen fontosak Ufs számára. "A gép finom hidraulikával rendelkezik, amely úgy reagál, ahogy én akarom. Érzékeny és gyorsan reagál, ami nagyon fontos", tette hozzá.

Az érzékeny hidraulikarendszer jobb vezérlést, nagyobb biztonságot és hatékonyságot tesz lehetővé, ami termelékenyebb és elégedettebb gépkezelőket jelent.

Szoros kapcsolat

A Veidekke már 14 éve megbecsült Volvo-ügyfél, és összesen 66 Volvo gépből álló flottával rendelkezik. A cég már azelőtt leadta a megrendelését az új, 36 m-es gémmel rendelkező, EC750E HR-re, mielőtt a gépet hivatalosan kibocsátották volna, és ő volt az első cég, aki kapott egyet.

A Veidekke csapat tagjai még a Volvo CE koreai kotrógép gyárát is meglátogatták Changwonban, hogy lássák, hol épült a gép, és a megérkezése előtt előzetes képet kapjanak róla.

"A Volvo remek partner, ha bontásról van szó,", nyilatkozta Erik Nilsen, a Veidekke Norway környezetvédelmi és építési menedzsere. "Az EC750E HR kiválóan dolgozik, és segített nekünk fenntartani a magas szintű termelékenységet. A leghatékonyabb eszköz az ilyen típusú feladatokhoz."