Construction Equipment Magyarország

Az üresjárat 3 negatív hatása a profitabilitásra

Amikor egy építőipari munkagép üresjáratban van, nemcsak a termeléshez nem járul hozzá, hanem még pénzt is pazarol.

1. Megnövekedett üzemanyagköltség

Az üzemanyag minden munkagép-tulajdonos számára jelentős költség, ezért fontos, hogy minden cseppje hasznot hozzon a vállalatnak. Az üresben járó munkagépek szó szerint a semmiért égetik a pénzt.

Megnövekedett üzemanyagköltség

2. Nagyobb amortizáció

Hasonlóképpen, ha a motor jár, de a munkagépet nem fogja munkára, a motor szükségtelenül amortizálódik. A munkagépet emiatt gyakrabban kell szervizelni és az alkatrészeit hamarabb kell cserélni, ami növeli a tulajdonlási összköltséget.

Nagyobb amortizáció

3. Csökkent újraeladási érték

Az üresjárat a munkagép újraeladási értékét is csökkenti, hiszen szükségtelen használati órákkal jár. Egy munkagép teljes élettartama során ez jelentős értékcsökkenéssel járhat, ami könnyen elkerülhető lett volna.

Csökkent újraeladási érték

Hogyan csökkenthető az üresjárat

Az üresjáratnak két fő oka van. Az első, amikor a motort járatják, amíg a gépkezelő szünetet tart.

Ennek elkerülése érdekében számos Volvo munkagépben automatikus motorleállítás funkció található. Négy perc inaktivitás után a munkagép 60 másodperces figyelmeztetést ad le arról, hogy a motor le fog állni. Majd a 60 másodperces időszak lejárása után a munkagép motorja magától leáll.

Ettől függetlenül érdemes a gépkezelőket is arra ösztönözni, hogy maguktól állítsák le a motort.

Az üresjárat másik gyakori oka, hogy a telephelyen lévő munkagépek száma és kapacitása nem igazán felel meg a célul kitűzött óránkénti tonnaszámnak vagy tonnánkénti költségnek. Például egy kerekes rakodó üresjáratban várakozik, míg a következő rakományát szállító dömperre vár.

A Volvo CE dolgozik az ügyfeleivel azon, hogy lehetőség szerint az optimális munkagép-kombinációval dolgozzanak a telephelyükön. A nagyobb ügyfelek számára a Volvo CE még szimulációt is kínál a SiteSim eszköz használatával, amely kiszámítja a telephelyhez ideális felállást – és még a gépkezelőknek is javaslatot tesz a legjobb útvonalakra.

Mindkét esetben javasolt, hogy munkagépeit kösse össze a Volvo CE CareTrack telematikai rendszerével, és kérjen egy Insight Report jelentést, hogy lássa, mi történik a telephelyén, és átvegye az irányítást a költségei felett.

Hogyan csökkenthető az üresjárat

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: