Construction Equipment Hrvatska

5 savjeta za održavanje rovokopača u vrhunskoj formi

Obavljanjem redovitih provjera kod održavanja i korištenjem samo originalnih Volvo dijelova, vlasnici i rukovatelji mogu izrazito produžiti vrijeme rada bez zastoja svojih strojeva.

1. Svakog jutra ispraznite odvajač vode

Preko noći, uslijed pada temperature, u motoru često nastaje kondenzacija, stoga bi pražnjenje odvajača vode trebala biti prva stvar koju rukovatelj obavi ujutro prije nego počne radnu smjenu. Ako to ne učini, voda može doći u brizgaljke gdje prelazi u paru koja uzrokuje koroziju. Ne pražnjenje odvajača vode spada među najčešće uzroke neispravnosti rovokopača.

Pregled podvozja

2. Jednom tjedno provjerite zategnutost

Zategnutost gusjenica treba uvijek imati mali progib. Ako je zategnutost gusjenice prenapeta, pritisak može uzrokovati nepotrebno trošenje lanca i lančanika. To se može dogoditi ako je udaljenost od donjeg lanca do okvira na podvozju nepravilno izmjerena. Ta mjera je različita ovisno o tipu materijala, stoga svatko tko obavlja pregled treba uvijek pogledati u priručnik za rukovatelja.

Volvo EC140E rovokopač

3. Nemojte dirati filtar za zrak sve dok se u kabini ne upali svjetlo

Petljanje s filtrom za zrak može omogućiti ulaz nečistoće u motor, gdje će ga zrnate čestice habati. Na upravljačkoj ploči u kabini upalit će se svjetlo kada dođe vrijeme da se filtar očisti (očistite ga samo dva puta) ili da ga se zamijeni. Rukovatelji ili tehničari koji žele provjeriti stanje filtra trebaju ga nadzirati koristeći CareTrack i MATRIS.

Volvo komplet za održavanje filtra

4. Uvijek kupujte samo Volvo zamjenski filtar

Korištenjem nekvalitetnih piratskih filtara riskirate da zrnate čestice uđu u motor i skrate njegov radni vijek - a motor je skupa komponenta za zamjenu! Manje od 5% od ukupnih troškova vlasništva rovokopača odlazi na ulje i filtar što znači da to nije neki ogroman trošak. Rukovatelji trebaju postupati sa strojem kao sa svojim automobilom i trošiti novac tamo gdje je to stvarno bitno a to su originalni Volvo dijelovi.

Volvo rashladno sredstvo

5. Nemojte miješati druge rashladne tekućine s Volvo rashladnim sredstvom

Formula Volvo rashladnog sredstva pažljivo je razvijana za vrhunsku učinkovitost. Miješanje s drugim rashladnim tekućinama uzrokovat će želatinoznu konzistenciju, što će blokirati vodenu pumpu i promijeniti vrelište. Rashladno sredstvo ima tri važne svrhe - podmazivanje, izbjegavanje korozije i hlađenje - stoga je presudno da joj se omogući obavljanje njene zadaće onako kako je Volvo predvidio.