СИГМА БЪЛГАРИЯ АД България

Електрическата машина на Volvo осветява наградената градина на кралското изложение за цветя в Челси

Спечелилата златен медал Morgan Stanley Garden е построена с помощта на Volvo ECR25 Electric. Но как новата електрическа машина работи на такава огромна глобална платформа?

Кралското изложение на цветя в Челси е прочуто с красивия и авангарден градински дизайн, богато украсени скулптури и кралски гости. Това, за което се споменава по-рядко, са седмиците на упорита работа, творчество и труд, които са нужни за изграждането на тези сложни изложби. Екипът на градината Morgan Stanley Garden, създадена от британския дизайнер Крис Биърдшоу - спечелила миналата седмица награда за най-добрата шоу градина от най-прочутото изложение на цветя в сърцето на Лондон - пристигна с амбициозна цел: да създаде красива градина с по-малък екологичен отпечатък. Част от екипа бе и Volvo ECR25 Electric, с първото си излизане след премиерата му в началото на април на bauma в Мюнхен.

Ахчен Неджими, специалист по електромобилност във Volvo Construction Equipment (Volvo CE), казва: „Отдавна работя по концептуални машини, но този проект наистина дава усещането, че правите нещо уникално, че електромобилността се превръща в реалност и изпращаме възможно най-ясното послание, че околната среда има значение. Това е важен момент в пътуването на Volvo CE към изграждането на по-устойчиво бъдеще. "

2019_май_Volvo_Electric_машина_спомага_за_наградена_градина_на_Кралското_цветно_изложение__в_Челси_02

Електрическата компактна машина беше в добра компания на събитието. От футуристичния градски градински експеримент на дизайнера Том Диксън до горичката за семейна почивка, съвместно проектирана от Нейно Кралско Височество херцогинята на Кеймбридж - на изложението имаше много неща, които да вдъхновят почти 157 000 посетители.

За неговата нетърпеливо очакваната основна шоу градина, Крис Биърдшоу планира възможно най-много екологични характеристики. Тук се включват устойчиви строителни материали и инструменти, бетони със свръх ниско съдържание на въглерод, залепен ламиниран дървен материал и ниско енергийни светлини. И разбира се, компактният багер ECR25 Electric - първата електрическа машина, която се включва в изграждането на градина на Кралското изложение на цветя в Челси.

Машината има нулеви емисии на твърди частици, на въглероден диоксид и има по-ниски емисии на шум - в резултат на това градината е наречена "най-тихата на изложението" от филмовите екипи на BBC. Допълнително предимство на проекти за озеленяване като този е, че няма емисии на замърсители, които могат да повредят дърветата или тревните бордюри. Това е един от най-чистите възможни начини за извършване на всички строителни работи, които градината от такъв мащаб налага. Но може ли тя да достигне нивата на производителност на дизеловите си колеги?

2019_май_Volvo_Electric_машина_спомага_за_наградена_градина_на_Кралското_цветно_изложение__в_Челси_03 Ахчен смята, че може. Машината не само предлага същата производителност на копаене, каквато има нейният конвенционалния аналог с по-малко поддръжка, но и не изисква и специална сертификация за безопасност. "Това е толкова интензивна работна зона," казва той "точно в сърцето на Лондон, така че наистина предлага идеалната арена за показване на своите уникални възможности за вътрешната градска среда."

Машината е пусната в експлоатация преди повече от седмица и половина по време на обширния строителен процес, където е била използвана за изкопаване на площадката, основите на главната конструкция и дупките за дърветата, както и за централното водоснабдяване. Зареждането се извършва в края на всеки работен ден през нощта, като се използва обикновен домакински електрически контакт. Когато през деня са били необходими бързи зареждания, операторът е използвал бордовото зарядно устройство на машината.

2019_май_Volvo_Electric_машина_спомага_за_наградена_градина_на_Кралското_цветно_изложение__в_Челси_04 Операторът Питър Холмберг е на мнение, че багерът не само се справя със същите дейности, които изпълнява и по-конвенционалната дизелова версия, но усещането за копаене е по-приятно и по-прецизно. Багерът също така осигурява по-спокойна работна среда, с по-малко вибрации в кабината, по-добро качество на въздуха и по-тиха атмосфера, която позволява по-ясна комуникация между работниците.


След този впечатляващ дебют, електрическата машина ще продължи да участва в пилотните проекти на клиентите, където наученото от шоуто за цветя в Челси ще продължи да се развива.

„Нулевите емисии и по-ниските нива на шум са абсолютен преломен момент“, казва Ахчен. „Предизвикателството сега е да измислим най-добрия начин да зареждаме машините по-бързо. Това е нещо, върху което работим сега. "

Представянето на ECR25 Electric идва във важен момент за индустрията. Градовете по целия свят изискват по-чисти строителни решения, тъй като се стремят да намалят въглеродните си емисии и да намалят скоростта на глобалното повишаване на температурата. И тъй като строителството е един от основните участници в изменението на климата, тази машина предлага поне част от решението.

„Въпросът вече не е кога или дали ще има преход към електромобилност, а колко бързо ще настъпи той", заключава Ахчен. „Наистина сме достигнали критична точка, от която няма връщане. Трябва да генерираме по-малко емисии, да замърсяваме по-малко и да изграждаме света, в който искаме да живеем. "

Илюстрация 1: Операторът Питър Холмберг с машината ECR25 Electric на изграждането на градината Morgan Stanley Garden по време на кралското изложение на цветя в Челси.
Илюстрация 2: Посетители на завършената градина Morgan Stanley Garden, проектирана от Крис Биърдшоу.
Илюстрация 3: Ахчен Неджими, специалист по електромобилност във Volvo CE, с ECR25 Electric.
Илюстрация 4: Електрическият багер изкопава основите на главната структура на градината.