СИГМА БЪЛГАРИЯ АД България

Навлизаме на дълбоко, за да изградим най-дългия тунел в света

Реконструкцията на крайбрежния път Е39 не е само най-големият инфраструктурен проект на Норвегия - тунелът Rogfast, от който той е част, ще бъде най-дългата и най-дълбоката подводна магистрала в света. С дълбочина до 392 метра под морското равнище, този новаторски проект е осмата вълнуваща добавка към списъка с мегапроекти на Volvo Construction Equipment (Volvo CE).

Цялостната реконструкция на E39 по протежение на Западния бряг на Норвегия, с използването на нови техники за изграждане на мостове и тунели и целта си да намали времето за пътуване наполовина, е в центъра на нова поредица филми, представени днес - поставяйки хората и машините, които стоят зад този новаторски проект, в светлината на прожекторите.
 
Норвегия е известна със своята спираща дъха брегова линия, с високи планини и дълбоки фиорди. Но този зрелищен пейзаж има и недостатъци. Понастоящем крайбрежният път E39 между Кристиансанд на юг и Тронхайм на север е пътуване от около 21 часа. Около една трета от 5,3-милионното население на Норвегия живее по протежение на този път, който също така е важен търговски път за норвежкия бизнес, тъй като около 60% от експортните стоки на страната се произвеждат на Западния бряг. Освен това, когато пътят E39 напусне Норвегия, той продължава към Дания, което го прави важна входна точка за останалата част на Европа. 
 
И ако работата ви означава шофиране по тази отсечка от крайбрежието - подобно на Хавард Лангакер, шофьор на камион във фирмата Vassbakk & Stol – тогава животът може да е труден. "Отивам да натоваря камъните на строителната площадка и след това ги карам до другите обекти, които се нуждаят от материал", обяснява Лангакер. "По пътя трябва да чакам за фериботи, да престоявам на фериботни линии, да се справям с отменени фериботи и тесни пътища. Имаме остров и фиорди с пътища, които следват бреговата линия. Това е най-дългият път, не най-краткият, затова отнема доста време." Но всичко това скоро ще се промени.

 

Този новаторски проект по крайбрежието на Норвегия ще намали времето за пътуване наполовина.

Със стойност от 39 милиарда щатски долара, реконструираният крайбрежен магистрален път E39 ще намали времето за пътуване между Тронхайм и Кристиансанд от 20 на само 11 часа. Тунелът Rogfast, предвиден за завършване през 2026 година, е голяма част от това подобрение. Той ще бъде най-дългият и най-дълбок подводен тунел в света и ще се простира на 27 километра дължина и 392 метра под морското равнище в най-дълбоката си точка.

Но изграждането на тунели на тази дълбочина e предизвикателство. За да се направи пътуването възможно най-безопасно за участниците в движението, строителството ще включва изграждането на два отделни тунела за пътния поток. Освен това на всеки 250 метра ще има проходи, които ще свързват двата тунела, което ще позволява бърз и лесен изход в случай на извънредна ситуация.

Volvo CE ще демонстрира ролята си в този иновативен проект като елемент от последната част на спечелилия награди Megaproject Listing. Тифани Ченг, глобален директор на „Външни комуникации“ в Volvo CE, казва: „Когато бъде завършен, този тунел ще направи много по-лесен живота на хората, които живеят и работят в Норвегия и съседните страни. Да бъдем част от този изключителен проект и да играем роля в подобряването на достъпа през този красив край на света, е истинска гордост за нас във Volvo CE. ”

За повече информация посетете Spirit Magazine.

Илюстрация 1: Тунелът Rogfast ще достига на дълбочина от 392 под морското равнище.
Илюстрация 2: Този новаторски проект по крайбрежието на Норвегия ще намали времето за пътуване наполовина.