СИГМА БЪЛГАРИЯ АД България

5 често срещани грешки, които увеличават времето на престой на машината

Поддържането на машините изправни - и печеливши - е от изключително значение за Volvo CE и неговите дилъри. Ето пет от най-често срещаните излишни проблеми с поддръжката и как да ги избегнете.

1. Не четете наръчника на оператора

Машините на Volvo включват цял набор от функции, предназначени да подобрят производителността и лесната експлоатация. Тъй като те се обновяват с всяко поколение, дори и най-опитният оператор няма да бъде запознат с всички тях, без да прочете ръководството. Ако например операторът не познава бутона на ретардера при съчленен самосвал и вместо това използва спирачките за поддържане на постоянна скорост при спускане по наклон надолу, това може да доведе до излишно износване на спирачките, излишни престои и разходи за подмяна.

Не четете наръчника на оператора

2. Предварително напълвате горивни филтри

Като се има предвид, че подмяната на горивен филтър е отнемащ време процес, някои техници за поддръжка предварително напълват филтъра за по-бързо. Проблемът е, че практически е невъзможно използването на контейнер за гориво и фуния, за да се избегне замърсяване на новия филтър. Дори и най-малкото количество замърсяване може да започне да амортизира инжекторите, което води до много скъпи ремонти. Volvo CE препоръчва да инсталирате филтри сухи и предварително да ги грундирате за контрол на замърсяването - добре е да си отделите време, за да свършите работата правилно.

Предварително напълвате горивни филтри

3. Използвате неправилно прикачно устройство за работата

Volvo CE предлага огромна гама от прикачни устройства, но използването на твърде голяма кофа ще забави машината, ще натовари повече хидравликата и ще предизвика сериозни проблеми с производството. По същия начин използването на прикачно устройство за изпълнение на задача, за която то не е проектирано, също ще доведе до проблеми. Хидравличният чук, например, е проектиран да се използва само надолу или под определен ъгъл. Използвайки го, за да копаете или да поемате и обръщате големи парчета бетон или скала, вие оказвате прекомерно странично натоварване на инструмента, което води до прекомерно износване на втулката, счупвания и течове.

Използвате неправилно прикачно устройство за работата

4. Работите прекалено бързо

Когато работите със строителна техника, бавното и стабилно винаги печели състезанието. Бързите стартирания, стопове и завои ще причинят изливане на материал от кофата и върху земята. Аналогично, закарването на колесен товарач в купчина и оставянето на гумите се въртят образува коловози, които разклащат машината. Тези коловози трябва да се пълнят и да се изчисти разсипания материал.

Работите прекалено бързо

 5. Не свързвате машините чрез CareTrack

Когато една машина е свързана чрез телематичната система на Volvo CE CareTrack, собствениците и дилърите могат активно да следят нейното състояние, да диагностицират всички проблеми и да предприемат превантивни действия. Отчетите могат да разкрият необичайно експлоатационно поведение, което след това може да бъде коригирано чрез обучение на оператора. Те могат също така да покажат кога е вероятно компонентите да се нуждаят от обслужване или ремонти, помагайки на собствениците да планират поддръжка в удобно време и да избегнат непредвиден престой.

Не свързвате машините чрез CareTrack

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ