CONSTRUCTION EQUIPMENT België

Volvo Dig Assist: Ik zou niet meer zonder kunnen

Volgens Patrik Ekström, machinist bij LMBab, heeft Volvo's Dig Assist voor graafmachines zijn werk veel aangenamer gemaakt. Het nieuwe gebruiksvriendelijke systeem, exclusief voor Volvo, helpt machinisten hun graafwerkzaamheden veilig, nauwkeurig en in een mum van tijd te voltooien.

Toen het Zweedse bouwbedrijf LMBab vorige zomer een nieuwe EWR150E graafmachine met wielen met een korte zwenkradius kocht als aanvulling op het bestaande Volvo-machinepark, kon het niet wachten het nieuwe Volvo Co-Pilot met Dig Assist uit te proberen. Zes maanden later zijn ze zeker niet teleurgesteld.

Met Volvo Co-Pilot zorgen uiterst nauwkeurige druk- en positiesensors ervoor dat realtime operationele gegevens naar een 10-inch Android kleuren touchscreen in de cabine en de cloud gestuurd worden.

Afhankelijk van de keuze van een klant voor de 2D-, in-field design- of 3D-versie, kunnen machinisten de Dig Assist-functie vervolgens gebruiken om graafdiepte of hellingsniveau of zelfs ingewikkelde 3D-vormen in te stellen. Ook kunnen ze de voortgang van het werk in de gaten houden of meldingen ontvangen zodra de vereiste parameters behaald zijn.

LMBab gebruikt op dit moment de 2D-versie, maar wil graag een upgrade. "Wij graven en plannen waterleidingen en wegen en de Dig Assist-functie kan ons daarbij helpen," aldus machinist Patrik Ekström. "Het is eenvoudig en doeltreffend. Ik denk dat we nu gaan upgraden naar 3D."

VEILIGER WERKEN

Dig Assist zorgt niet alleen voor een betere nauwkeurigheid en productiviteit, maar verhoogt ook de veiligheid. De machinist hoeft hiermee niet altijd de cabine te verlaten om hellingen of niveaus handmatig te controleren - en opzichters hoeven de werkplek niet helemaal af te bakenen. Dankzij het interne weegsysteem neemt het risico op overbelading van de machine bovendien sterk af.

EENVOUDIG FLEETMANAGEMENT

Aangezien machinegegevens ook naar de cloud gestuurd worden, is Dig Assist net zo handig voor fleetmanagers als voor machinisten. Gegevens zoals het totaal aantal verplaatste ton per dag, gewicht van de baklading en stationairtijd maken het voor fleetmanagers eenvoudig doelen te stellen en te bepalen op welk vlak de efficiëntie of productiviteit nog verbeterd kan worden.

“Gegevens worden geregistreerd en we kunnen die zoveel analyseren als we willen,” legt Ekström uit.

Volvo Co-Pilot met Dig Assist is beschikbaar voor graafmachines op rupsbanden – EC220E, EC250E en EC300E – en graafmachines met wielen – EW160E, EWR150E en EWR170E – in gewichtscategorie 15 tot 30 ton.

Sinds hij op de EWR150E werkt met Volvo Co-Pilot en Dig Assist, zou Ekström niet anders meer willen. "Het systeem is heel goed en ik zou echt niet meer zonder kunnen," zegt hij.