Construction Equipment Suomi

Sähkökäyttö kohtaa hevosvoimat

Saarella, aivan Tukholman lähellä maaseudulla sijaitseva Menhammar Stuteri on eräs Ruotsin tunnetuimmista ja vanhimmista siittoloista. Menhammarilla ei kuitenkaan takerruta menneisyyteen, vaan siittolassa katse on jo suunnattu kestävään tulevaisuuteen, ja siellä otetaan käyttöön Volvo Construction Equipmentin (Volvo CE) sähkökoneita.

Siittolalla on yhteensä yli 1 800 hehtaaria maata – josta 700 hehtaaria on varattu hevosten laidunmaiksi ja maanviljelykseen – joten työ ei lopu koskaan.

Menhammar Stuterilla on noin 300 hevosta, 50 nautaa ja 25 lammasta, ja siellä kasvatetaan, harjoitetaan ja myydään huippuluokan ravureita. Menhammar Stuterilla on omat raviradat, ja se on eräs Euroopan suurimmista hevossiittoloista. Menhammarilla ei tingitä eläinten – eikä ihmistenkään – hyvinvoinnista, ja siksi ympäristöstäkään ei voida tinkiä.

Kestävyys kaiken keskipisteessä

Maatila kuuluu perheomisteiseen Soya Group -konserniin, jonka yritykset toimivat huolinnan, kiinteistöjen myynnin, eläinten jalostuksen ja maatalouden sekä vedenpuhdistuksen aloilla. Kestävyys on erittäin tärkeää kaikille konsernin yrityksille, joten kumppanuus saman tavoitteen jakavan Volvo CE:n kanssa on luonnollinen valinta. Yrityksille on yhteistä myös sitoutuminen omien alojensa muutoksen vetäjinä toimimiseen. 

Oceanbird-konseptin kehittänyt Wallenius Marine toimi tuulivoimalla liikkuvien rahtilaivojen edelläkävijänä, ja yrityksen omistama tuulipuisto tuottaa sähköä kaikille yrityksen toimistoille ja huoneistoille. Konserni auttaa myös ABBA Voyagea vallankumouksellisen konserttielämyksen toteuttamisessa Lontoossa.

Tämän kaiken lisäksi maatilalla on nyt kolme Volvo L25 Electric -pyöräkuormaajaa, joita käytetään moniin eri tarkoituksiin lehmien ja hevosten rehun ja heinän kuljettamisesta tallien puhdistamiseen ja yleiseen materiaalinkäsittelyyn. Maatilalla on käytössä myös lakaisulaite, jonka voi kiinnittää koneisiin helposti ja nopeasti puhdistamista varten. Mahdollisuus käyttää koneita sekä sisällä että ulkona, ilman ihmisille ja eläimille haitallisten päästöjen riskiä, laajentaa koneiden käyttömahdollisuuksia. 

Menhammarin operatiivinen johtaja Ulf Segerström kertoo: "Me Menhammarilla olemme ylpeitä edelläkävijän asenteestamme sekä ympäristö- ja sosiaalisesta vastuustamme. Olemme matkalla kohti fossiilitonta toimintaa, joten koneiden vaihtaminen sähkökoneiksi on täysin looginen askel. Sähkökoneiden nollapäästöinen ja lähes äänetön toiminta tekee niistä ihanteellisia työhömme hevosten ja karjan lähellä. Voimme käyttää niitä lähempänä eläimiä ilman riskiä eläinten stressaantumisesta."

Menhammar Stuteri

Segerström jatkaa: "Koneiden akunkesto on todella vaikuttava. Saamme kaikki maatilan työt tehtyä nopeasti ja tehokkaasti, häiritsemättä eläimiä. Koneiden käyttö ja niiden lähellä työskentely on mukavampaa myös työntekijöillemme. Kaikki tämä yhdessä tuottaa rauhallisemman ja puhtaamman työympäristön."

Luonto etusijalle

Menhammarissa maiseman säilyttäminen on aina etusijalla. Tilan maata on viljelty 800 vuotta, ja nykyinen sukupolvi on sitoutunut jättämään tilan jälkipolville hyvässä kunnossa. Biodiversiteetin säilyttämiseksi tilalla pyritään tarjoamaan linnuille, riistalle, hyönteisille ja kasveille oikeat olosuhteet. Kasvien ravinteet kierrätetään viljelysmaille hevosten lannan muodossa.

Menhammar Stuteri

Vuonne 2019 rakennettu lampi pysäyttää laitumille ja tarhoihin kertyvästä lannasta lähtevän fosforin, joten fosfori ei pääse kulkeutumaan sadeveden mukana Mälaren-järveen laskeviin ojiin ja jokiin. Lampi on vähentänyt järveen asti päätyvän fosforin määrää 60–80 %.

Traktoreiden polttoaineena on vetykäsitelty kasviöljy (HVO100). Se on biopolttoaine, ja vuonna 2022 sen käyttäminen vähensi CO2-päästöjä lähes 420 000 kg, kun taas maatilalla käytettävät mönkijät ovat sähkökäyttöisiä. Maatila tuottaa myös kaiken tarvitsemansa lämmön ja energian aurinkopaneelien – jotka tuottivat 209 606 kWh vuonna 2022 – ja hevosen lantaa ja puuhaketta lämmöksi muuntavan, 1 600 000 kWh tuottaneen biopolttoainelaitoksen yhdistelmän avulla.

Menhammarin 55 työntekijästä moni asuu tilalla, ja Menhammarissa myös ihmisten hyvinvointi on tärkeä. Yhteinen keittiöpuutarha ja ulkona olevat kuntolaitteet ovat vain pari esimerkkiä työntekijöille tarjotuista eduista.

Menhammar Stuteri

Kestävyys edellä

Kate Andersson, Volvo CE:n Electromobility Marketing Manager, kertoo: "Menhammarilla käydessä ei voi olla huomaamatta, että siellä kestävyys otetaan tosissaan. Siellä todella halutaan olla muutoksen tekijöitä, ja se on todella inspiroivaa. Menhammarilla tiedetään, että tämän päivän investoinnit varmistavat siittolan tulevaisuuden, seuraaville sukupolville. 

"Joskus koneiden kuljettajissa näkyy ensin alkuun epäilyksiä sähkökäyttöön siirryttäessä. Useimmiten se luultavasti aiheutuu tuntemattoman pelosta, mutta Menhammarissa siitä ei ollut havaittavissa jälkeäkään, vaan muutos on otettu vastaan innokkaasti ja positiivisella mielellä. 

"Me Menhammarilla todella arvostamme eläinten ja ihmisten hyvinvointia, ja koska käyttämämme L25 Electric on pienikokoinen, lähes äänetön eikä se tuota pakokaasupäästöjä, sitä voi käyttää lähempänä eläimiä eikä se vaikuta koneen lähellä työskenteleviin ihmisiinkään.

Menhammar Stuteri

"Menhammar haluaa muistuttaa meitä, että sen lisäksi on suuri määrä muitakin yksityisesti omistettuja yrityksiä, jotka haluavat osallistua muutoksen tekemiseen."

Volvo L25 Electric -pyöräkuormaajien käyttö Menhammarilla kuvastaa osuvasti sähkökoneidemme roolia maatalouden ja hevostalouden yritysten pyrkiessä kohti kestäviä, hiilineutraaleja tavoitteitaan alalla, jolla eläinten hyvinvointi on ratkaisevan tärkeää yrityksen maineelle.

Menhammar Stuteri

Lue lisää Volvon sähkökoneet käyttöön ottaneista asiakkaista vierailemalla maa- ja hevostaloussivuillamme.

LISÄTIETOA

Anne Bast

Brändin markkinointi- ja viestintäjohtaja
Volvo Construction Equipment
Euroopan/kansainvälinen myyntialue
Sähköposti: anne.bast@volvo.com