Construction Equipment Hrvatska

Volvo Dig Assist: Bez njega ne bih mogao ni jedan dan

LMBab rukovatelj Patrik Ekström kaže da je Volvo značajka Dig Assist za rovokopače značajno unaprijedila njegov radni život. Jedinstven kod Volva, taj praktični novi sustav pomaže rukovateljima da začas sigurno i precizno izvrše zadaće iskopa.

Kada je švedska građevinska tvrtka LMBab prošlog ljeta kupila novi rovokopač na kotačima EWR150E kratkog polumjera okretanja kao dodatak svom strojnom parku Volvo strojeva, žarko su željeli isprobati novi Volvo Co-Pilot s aplikacijom Dig Assist. Šest mjeseci kasnije, poduzetnik nije razočaran.

S Volvo sustavom Co-Pilot, visoko precizni osjetnici tlaka i položaja u realnom vremenu šalju podatke o radu na 10-inčni Android dodirni zaslon u boji koji je u kabini i na oblak.

Ovisno o tome izabere li kupac 2D, dizajn in-field ili 3D inačicu, Dig Assist funkcija tada omogućava rukovateljima da zadaju razine ciljnih dubina ili kosina ili čak komplicirane 3D oblike i da na monitoru prate napredovanje posla, primajući dojave kada su traženi parametri zadovoljeni.

LMBab trenutno koristi inačicu 2D ali ju s nestrpljenjem žele nadograditi. “Mi kopamo i planiramo cjevovode i ceste, u čemu nam Dig Assist značajka pomaže,” kaže rukovatelj Patrik Ekström. “Ona je jednostavna i učinkovita. Mislim da ćemo je sada nadograditi na 3D.”

SIGURNIJI NA GRADILIŠTU

Dig Assist ne pomaže samo u poboljšanju točnosti i produktivnosti, nego i sigurnosti. On otklanja potrebu da rukovatelj napušta kabinu da bi ručno provjerio nagibe ili razine iskopa - ili da geometri označe iskop. Sustav vaganja na stroju, isto tako značajni smanjuje rizik od preopterećenja stroja.

JEDNOSTAVNO UPRAVLJANJE STROJNIM PARKOM

Budući da se informacije o stroju isporučuju i na oblak, Dig Assist je jednako koristan upraviteljima strojnog park kao i rukovateljima. Podaci kao što su ukupne tone prebačenog materijala po danu, težina tereta u lopati i vrijeme u praznom hodu olakšavaju upraviteljima strojnog parka da prepoznaju mjesta gdje se efikasnost i produktivnost mogu poboljšati i podesiti ciljeve.

“Aplikacija bilježi podatke i omogućava nam da ih analiziram koliko god često želimo,” objašnjava Ekström.

Volvo Co-Pilot sa aplikacijom Dig Assist je dostupan na rovokopačima gusjeničarima – EC220E, EC250E i EC300E – i rovokopačima na kotačima – EW160E, EWR150E i EWR170E – u kategoriji težine od 15 do 30t.

Od kada rukuje strojem EWR150E koji ima Volvo Co-Pilot i Dig Assist, Ekström se ne bi htio vratiti na stari način rada. “Sustav je odličan i ja iskreno bez njega ne bih mogao ni jedan dan,” zaključuje on.