ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ Α.Ε.Β.Μ.E. Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος εκσκαφέας Volvo είναι ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα» για έναν ειδικό στις κατεδαφίσεις

Ο Βέλγος Wesley Princen, ειδικός στις κατεδαφίσεις, είναι ο πρώτος μέχρι σήμερα πελάτης που αγοράζει τον μεγαλύτερο εκσκαφέα της Volvo, τον EC750E HR, και ανυπομονεί να τον πάρει στα χέρια του.

Wesley Princen, owner and founder of Aannemingsbedrijf Princen NV

Ο Wesley Princen σίγουρα ξέρει κάτι παραπάνω για τους εκσκαφείς. Ο Βέλγος εργολάβος μεγάλωσε στο αγρόκτημα της οικογένειάς του στο Gingelom, δυτικά των Βρυξελλών, και οδήγησε τον πρώτο εκσκαφέα σε ηλικία 16 ετών. Μέχρι τα 18, παράλληλα με τις σπουδές του στη μηχανολογία, είχε ιδρύσει τη δική του εταιρεία χωματουργικών έργων, την Aannemingsbedrijf Princen NV.

Η επιχείρηση πραγματικά απογειώθηκε μετά την ολοκλήρωση ενός έργου υπόγειας καλωδίωσης για τη βελγική εταιρεία Elia, η οποία παραμένει πιστός πελάτης του εδώ και 20 χρόνια.

«Οι περισσότεροι υποσταθμοί στο Βέλγιο κατασκευάστηκαν αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε τώρα έχει έρθει η ώρα που χρειάζονται αντικατάσταση. Η Elia χρειάστηκε άτομα να κατεδαφίσουν τους υποσταθμούς και επειδή είμαστε μία από τις λίγες εταιρείες με άδεια εργασίας σε εγκαταστάσεις υψηλής τάσης, αναλάβαμε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών», εξηγεί ο Princen.

Σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο σε κατεδαφίσεις εγκαταστάσεων υψηλής τάσης και τώρα αναλαμβάνει ακόμη και πυρηνικές κατεδαφίσεις. Ο Princen θα χρησιμοποιήσει το τελευταίο απόκτημά του, τον εκσκαφέα κατεδαφίσεων Volvo EC750E HR, για να κατεδαφίσει μέρος ενός παροπλισμένου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και ενός εργοστασίου παραγωγής πυρηνικών καυσίμων.

Ο πρώτος εκσκαφέας κατεδαφίσεων Volvo EC750E HR με το σετ από τις μπούμες του

Σκληραγωγημένα μηχανήματα για σκληρές δουλειές

Ο Princen αγόρασε τον πρώτο εκσκαφέα υψηλής έκτασης της Volvo, ένα μοντέλο EC480D HR, πριν από περίπου πέντε χρόνια. Έκτοτε, η εταιρεία του αναλαμβάνει ολοένα και πιο βαριές βιομηχανικές κατεδαφίσεις και έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός μηχανήματος που να μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερα ύψη και να μπορεί να χρησιμοποιήσει βαρύτερα εργαλεία. Ιδού το Volvo EC750E HR, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και 36 μέτρα χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο 3,6 τόνων ή έως και 26 μέτρα με εργαλείο 5 τόνων. Αυτό που θα χρησιμοποιήσει περισσότερο ο Princen είναι μπούμα 26 μέτρων.

Η ιδέα για το Volvo EC750E HR δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια με τον Princen να έχει εξαρχής ενεργό ρόλο στη συζήτηση.

«Ήμασταν ήδη σε επαφή με το εργοστάσιο και τους ειδικούς της Volvo για προϊόντα κατεδάφισης σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, τον David Arnoldsson και τον Peter Lam αντίστοιχα, και ξεκινήσαμε να συζητάμε», εξηγεί. «Τους ενδιέφερε επίσης να έχουν έναν διάδοχο του EC700C HR και χρειαζόταν τη γνώμη πελατών για να κάνουν ένα καλύτερο μηχάνημα».

Ο Princen παράγγειλε το EC750E HR χωρίς να έχει δει ακόμα το τελικό μηχάνημα. «Δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα εκείνη τη στιγμή, αλλά ήμασταν τόσο ευχαριστημένοι από τον πρώτο μας εκσκαφέα κατεδαφίσεων υψηλής έκτασης από τη Volvo που ήμασταν σίγουροι ότι θα ήταν καλό», αναφέρει.

Ο Wesley Princen συστήνει το νέο μηχάνημά του στους δημοσιογράφους

Η μεγάλη αποκάλυψη

Τελικά κατάφερε να δει το νέο μηχάνημά του φέτος τον Μάιο, σε μια επίσκεψη στο εργοστάσιο εκσκαφέων της Volvo στην Changwon της Κορέας και ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους εκτός εργοστασίου που έβλεπε αυτό το μοντέλο-ορόσημο.

«Ήταν μια πολύ ωραία έκπληξη να βλέπεις το EC750E HR έτοιμο μετά από σχεδόν δύο χρόνια», σχολιάζει. «Πριν από 20 χρόνια, ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα αγόραζα ένα μηχάνημα 100 τόνων. Είμαι πολύ υπερήφανος που έχουμε τον μεγαλύτερο εκσκαφέα που έχει κατασκευάσει ποτέ η Volvo. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να τον χρησιμοποιώ.»

Ο Princen αυτή τη στιγμή έχει έναν από τους μικρότερους εκσκαφείς υψηλής έκτασης Volvo – ένα ειδικά κατασκευασμένο μηχάνημα που βασίζεται στην πλατφόρμα του EC300EL – και τον μεγαλύτερο. Έχει συνολικά 25 εκσκαφείς στον στόλο του και οι τελευταίοι έξι που αγόρασε ήταν όλοι Volvo.

Προτεραιότητα στην ασφάλεια

Όταν έχει να διαχειριστεί μια επικίνδυνη δουλειά όπως είναι κατεδάφιση ενός ηλεκτρικού υποσταθμού ή ακόμα και ενός σταθμού πυρηνικών καυσίμων, η αφοσίωση της Volvo στην ασφάλεια είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Η διασφάλιση ότι ο Princen και όλοι οι άλλοι χειριστές του επιστρέφουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους στο τέλος της ημέρας είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Volvo. Η εστίαση της Volvo στη μεγιστοποίηση του χρόνου λειτουργίας το καθιστά επίσης λογική επιλογή.

«Πέρα από το γεγονός ότι οι εκσκαφείς υψηλής έκτασης της Volvo βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους εκσκαφείς κατεδαφίσεων που διατίθενται στην αγορά αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε επίσης καλό σέρβις», εξηγεί ο Princen. «Συνεργαζόμαστε άψογα με την τοπική αντιπροσωπεία SMT Belgium και τον υπεύθυνο διαχείρισης των λογαριασμών μας εκεί, τον Danny Verheyen. Αν ποτέ υπάρξει πρόβλημα, αρκεί ένα τηλεφώνημα στον Danny και όλα λύνονται. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία.»

Το EC750E HR του Princen έχει φθάσει τώρα στην Ολλανδία, στην αποθήκη της Volvo CE στην Ευρώπη, και προτού παραδοθεί, το υδραυλικό λάδι θα αντικατασταθεί με βιολογική έκδοση, ώστε αν υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή, να μην επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον.

Στο μεταξύ, ανυπομονεί να τον οδηγήσει. «Μου αρέσει πολύ», λέει. «Πρέπει να το δεις, είναι πελώριο. Νομίζω ότι θα δουλεύω κάθε μέρα με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.»