CONSTRUCTION EQUIPMENT België

Elektrische Volvo-machine aan de slag bij bekroonde tuin op de RHS Chelsea Flower Show

De Morgan Stanley Garden was goed voor een gouden medaille en werd aangelegd met behulp van de Volvo ECR25 Electric. Maar wat waren de prestaties van de nieuwe elektrische machine op zo'n wereldwijd mega-evenement?

De RHS Chelsea Flower Show staat bekend om het schitterende geavanceerde tuinontwerp, de sierlijke beelden en de koninklijke gasten. Minder bekend zijn de weken van hard werken, creativiteit en alle uren die worden gestoken in het bouwen van al dat moois. Het team achter de door de Britse designer Chris Beardshaw ontworpen Morgan Stanley Garden, waarmee vorige week de prijs voor de Best Show Garden in de wacht werd gesleept bij 's werelds meest bekende bloemenexpo in het hartje van Londen, kwam met een ambitieuze doelstelling: een schitterende tuin met een kleinere ecologische voetafdruk. Onderdeel daarvan was de Volvo ECR25 Electric die hier zijn debuut maakte na de lancering in april op de Bauma in München. 

Ahcène Nedjimi die als Electromobility Specialist werkt bij Volvo Construction Equipment (Volvo CE) zegt hierover: “Ik werk al heel lang aan conceptmachines, maar bij dit project krijg je echt het gevoel dat je met iets unieks bezig bent, dat elektromobiliteit echt werkelijkheid begint te worden en dat we zo duidelijk mogelijk aangeven: het milieu is belangrijk. We zijn aangekomen bij een belangrijk punt op het traject dat Volvo CE aflegt richting een duurzamere toekomst."

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_02

De elektrische compacte machine verkeerde bij het evenement in goed gezelschap. Er was volop inspiratie voor de naar schatting 157.000 bezoekers; van het futuristische stedelijke tuinexperiment van designer Tom Dixon tot een bosrijke tuin voor het hele gezin met prinses Kate Middleton als mede-ontwerpster.

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de grote showtuin van Chris Beardshaw en hij wilde er zoveel mogelijk milieu-elementen in verwerken. Dat betekende onder andere duurzame bouwmaterialen en tools, zeer koolstofarm beton, gelijmd gelamineerd hout en energiezuinige verlichting. En natuurlijk de ECR25 Electric compacte graafmachine, de allereerste elektrische machine die werd ingezet bij de aanleg van een tuin bij de RHS Chelsea Flower Show.

De machine stoot geen fijnstof uit en geen koolstofdioxide en heeft lagere geluidsemissies, waardoor de tuin door BBC-filmcrews werd uitgeroepen tot de stilste van het evenement. Nog een voordeel voor dit soort tuinaanlegprojecten is dat er geen verontreinigende uitstoot is die schadelijk kan zijn voor de kostbare bomen of borders. Voor alle aanlegwerkzaamheden die nodig zijn voor een tuin van dit formaat is dat éém van de schoonste methoden. Maar is die machine ook opgewassen tegen de productiviteitsniveaus van de diesels?

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_03 Volgens Ahcène wel. De machine levert niet alleen dezelfde graafprestaties als de conventionele tegenhanger, en dat met minder onderhoud, maar er is ook geen speciale veiligheidscertificering voor nodig. "Het is zo'n intensieve werklocatie", aldus Ahcène, "in het hartje van Londen en het was dus echt de ideale plek om de unieke mogelijkheden te laten zien voor het werken in binnensteden."

De machine was tijdens het omvangrijke bouwproces anderhalve week bezig en werd gebruikt voor het afgraven van de locatie, het graven van de fundering voor de hoofdconstructie en van geulen voor boomkuilen en een centrale waterpartij. Na iedere werkdag werd de machine geladen in het complex voor de show, gewoon met de stekker in het stopcontact. Als er overdag snel moest worden opgeladen, maakte de machinist gebruik van de ingebouwde lader van de machine.

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_04 Machinist Peter Holmberg koppelde terug dat de graafmachine niet alleen hetzelfde werk deed als de traditionelere dieselversie, maar dat het graven ook nog eens prettiger en nauwkeuriger aanvoelde. Hij zorgde bovendien voor meer rust in de werkomgeving met minder trilling in de cabine, een betere luchtkwaliteit en een stillere omgeving waardoor de medewerkers duidelijker met elkaar konden communiceren.


Na dit indrukwekkende debuut gaat de elektrische machine nu aan de slag bij pilotprojecten van klanten waar zal worden voortgeborduurd op de bevindingen bij de RHS Chelsea Flower Show. 

“Geen emissies en lagere geluidsniveaus, dat is een echte game changer”, aldus Ahcène. "De uitdaging is nu om te kijken naar de beste manier om ze optimaal sneller kunnen opladen. Daar werken wij moomenteel aan."

De lancering van de ECR25 Electric kwam op een belangrijk moment voor de branche. Over de hele wereld vragen steden om schone bouwoplossingen. Ze willen hun koolstofemissies terugdringen en ervoor zorgen dat de temperatuur wereldwijd minder snel stijgt. En de bouw is nu eenmaal een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering, dus deze machine is in ieder geval een deel van de oplossing daarvoor.

"De vraag is niet meer of en wanneer we de overstap naar elektromobiliteit maken, maar hoe snel dat gaat gebeuren", is de eindconclusie van Ahcène. "We staan echt op het kantelpunt en terug is geen optie. We moeten minder uitstoten, minder vervuilen én de wereld bouwen waarin we willen leven."

Afbeelding 1: Machinist Peter Holmberg met de ECR25 Electric op de Morgan Stanley Garden bij de RHS Chelsea Flower Show.
Afbeelding 2: Bezoekers bij de afgeronde Morgan Stanley Garden, ontworpen door Chris Beardshaw.
Image 3: Ahcène Nedjimi, Electromobility Specialist bij Volvo CE, met de ECR25 Electric.
Afbeelding 4: De elektrische graafmachine graaft de fundering voor de hoofdconstructie van de tuin.