Construction Equipment Sverige

Volvos D-serie bereder vägen med maximal kontroll, effektivitet och skridteknik

P6820D ABG- och P7820D ABG-läggarna från Volvo Construction Equipment uppvisar enastående läggningsprestanda tack vare deras kraft, smidiga användning, höga bränsleeffektivitet, mångsidiga skridar och många livslängdsfunktioner.

Med mer än ett halvt århundrades läggningserfarenhet och innovativ konstruktion i ryggen har Volvo fulländat sin nya generation läggningsmaskiner med P6820D ABG- och P7820D ABG-modellerna.

Exempelvis så är det nya EPM 3-systemet (Electronic Paver Management) som introduceras i läggarna i D-serien en synnerligen revolutionerande nyhet. EPM 3 ger bättre maskinkontroll och optimerar läggaren för den aktuella uppgiften. Operatören har en tydlig överblick över manöverknapparna och kan på ett intuitivt sätt välja funktioner och läggningssteg. Med den ergonomiskt placerade navigeringsratten kan operatören snabbt välja och anpassa funktioner.

Inställningshanteraren kan lagra anpassade inställningar för ett specifikt projekt i EPM 3, som operatören sedan kan hämta när ett liknande jobb ska utföras i framtiden. Denna funktion underlättar konfigurering av maskinen, och operatören kan göra fininställningar när arbetet har påbörjats så att produktiviteten och kvaliteten för varje jobb blir så hög som möjligt.

Från operatörsplattformen har operatören fri sikt 360 grader runt läggare, tråg och snäckskruvskanal, och kan därmed snabbt kontrollera materialtillgång och materialflöde. Den nya glasade delen på plattformens båda sidor gör sikten ännu bättre och ökar både effektiviteten och säkerheten. Läggning med stor precision kan göras även i svagt ljus tack vare högeffektiv LED-arbetsbelysning och ballongstrålkastare. Strålkastarna med fördröjd släckning som är placerade nedanför hytten lyser upp operatörsplattformen och stegen under tre minuter efter att huvudströmbrytaren har slagits på och efter att tändningen har slagits av, vilket ger ökad säkerhet. Allväderstaket kan höjas eller sänkas med en knapptryckning för snabb läggning eller transportförberedelse. 

Hytten är ljudisolerad och den automatiska bandspänningen ger mindre vibrationer, vilket tillsammans ger bekvämare och tystare drift.

Kraft att prestera

Utöver god maskinkontroll och komfort har Volvo P6820D ABG- och P7820D ABG-läggarna en mängd värdefulla funktioner, med den avancerade Volvo-motorn i centrum. Volvo-motorn har högt vridmoment och lågt varvtal, och är speciellt anpassad till maskinens hydraulsystem för marknadsledande kraft, produktivitet och bränsleeffektivitet. Maskinen är utrustad med det adaptiva ECO-läget som anpassar motorns uteffekt efter behov. Denna standardfunktion kan minska bränsleförbrukningen med upp till 30 %, vilket gynnar både kundens ekonomi och miljön – vilket har varit en viktig faktor vid utvecklingen av D-serieläggarna.

P6820D ABG och P7820D ABG har, precis som Volvos alla läggare, anmärkningsvärt låg ljudnivå vilket välkomnas av såväl läggningspersonalen som den övriga omgivningen

Även vid höga omgivningstemperaturer medger det smart utformade motorrummet och motorhuven kontinuerlig luftcirkulation från den adaptiva kylfläkten, som effektivt kyler motorn och hydrauliken. Oavsett miljöförhållanden och typ av jobb ger läggarna i D-serien en jämn, likformig matta tack vare en vinnande kombination av ett flertal funktioner, såsom trågets stora kapacitet, automatisk bandspänning och Soft Dock.

Tack vare dessa funktioner, samt Pave Assist-systemet (tillval), är det enklare än någonsin att uppnå en förstklassig läggningskvalitet. Pave Assist är baserat på Volvo Co-Pilot och är konstruerat för ännu smidigare och effektivare drift, och systemet ger operatören information i realtid om läggningens kvalitet och produktivitet. Denna synnerligen innovativa lösning, utvecklad i Volvos egna fabriker, hjälper operatören att smidigare och mer självständigt hantera läggningsarbetet. Pave Assist-funktionerna inkluderar Material Manager, Thermal Profiling och Weather View.

Branschledande skridar

Volvos skridar är utformade för att ge ypperlig asfalteringskvalitet, enhetlighet och jämnhet. Volvo P6820D ABG och P7820D ABG är mångsidiga och effektiva läggare med läggningskapacitet upp till 11 meter, med branschledande skridar som kan hantera många olika material.Volvo tracked paver P6820D T3 T4 F

Volvos specialkonstruerade stampar åstadkommer enhetlig materialdensitet över hela arbetsbredden och är fullhärdade för lång livslängd. Beroende på typ av projekt och omständigheter kan du som kund välja mellan många olika skridar med enkel- eller dubbelstampsystem som säkerställer en jämn och enhetlig yta. Volvos ABG-dubbelstampteknik ger optimal förkompaktering bakom skriden, vilket är avgörande vid läggning av tjock asfalt eller cementbehandlat material (CTB).

Det stabila skridgejdersystemet har två specialkonstruerade styrrör på vardera sidan av läggaren vilket säkerställer jämn och exakt förflyttning av de hydrauliska skridförlängningarna. De styva rören samarbetar för att hindra skridförlängningarna från att böja sig när de utsätts för hög belastning, vilket resulterar i en enhetlig, jämnt kompakterad yta.

Dessutom kan läggningspersonalen tack vare Volvos snabbkopplingssystem anpassa läggaren efter skiftande omständigheter och behov genom att på några minuter lägga till eller ta bort skridförlängningar. Säkerheten och läggningskvaliteten förbättras ytterligare med de nya hydraulstyrda stoppgrindarna som gör att skridoperatören kan arbeta snabbare samt ger rena sidor.

När speciella tvärfallsprofiler ska skapas i vägbanan är VB 79/89- och VDT-V 79/89-skridarna de perfekta maskinerna. De utdragbara skridarna har två extra ramstyrda sektioner som kan justeras uppåt och nedåt 10 % (5,7°), vilket gör det möjligt att enklare, med mindre materialåtgång och till lägre kostnad skapa ytbeläggningar med oregelbundna profiler, till exempel för avloppsrör.

Optimal drifttid

Volvo kan erbjuda snabbt och smidigt underhåll, funktioner för ökad komponentlivslängd samt tjänster för minimal stilleståndstid, vilket sammantaget ger maskinen ökad effektivitet och livslängd. 

Tack vare enklare åtkomst till viktiga underhållspunkter får kunden färre driftavbrott och lägre driftkostnader med läggarna i Volvos D-serie. Dessutom bidrar Volvo Care Kits till lägre kostnader tack vare slitdelarnas höga prestanda och långa livslängd. Volvo Care Kits-slitdelarna är samlade i en komplett sats vilket gör det lättare att identifiera de slitdelar som behöver bytas.

Med hjälp av tekniskt avancerade funktioner såsom serviceintervallhanteraren uppmärksammas dessutom kunden på när det är dags för service och underhåll. Systemet uppmärksammar operatören på erfordrat eller schemalagt underhåll, och lägger in servicehistoriken i EPM 3. Kunden kan även fjärrövervaka maskiner via CareTrack®. Telematiksystemet genererar detaljerade rapporter om maskinposition, maskinanvändning, produktivitet, bränsleförbrukning etc. Med diagnostikprogramvaran MATRIS kan Volvo-återförsäljaren analysera driftdata för maskinen. Systemet registrerar maskinaktiviteter och identifierar möjliga förbättringsområden för bättre driftekonomi och mindre maskinslitage.

Med dessa smarta system i kombination med Volvos olika tjänster, tillgängliga via Volvos servicenätverk, är det enkelt att hålla igång de produktiva P6820D ABG- och P7820D ABG-läggarna.

  P7820D ABG P6820D ABG
Motorutsläpp EU steg 4/EPA steg 4f EU steg 3a/EPA steg 3  EU steg 4/EPA steg 4f EU steg 3a/EPA steg 3 
Motortyp D8J  D7E GEE3 D6J D6E GAE3
Motoreffekt kW
hk
175
235
170
228
140
188
140
188
…vid varvtal varv/min 1 800 1 800 2 000 2 000
Grundbredd m
fot
2,548
8,36
2,548
8,36
2,548
8,36
2,548
8,36
Största beläggningsbredd m
fot
11
36,1
11
36,1
10
32,8
10
32,8
Asfaltsläggningsresultat ton/tim
kort ton/tim
900
992
900
992
700
772
700
772
Maximal lagertjocklek mm
tum
300
11,8
300
11,8
300
11,8
300
11,8
Trågstorlek ton
kort ton
13,5
14,9
13,5
14,9
13,5
14,9
13,5
14,9
Traktorvikt kg
lb
14 900
32 849
14 650
32 298
14 350
31 636
14 200
31 306